Диви животни са навлезли в колонията на къдроглавите пеликани в

...
Диви животни са навлезли в колонията на къдроглавите пеликани в
Коментари Харесай

Диви животни изядоха яйца на пеликани в Сребърна

Диви животни са навлезли в колонията на къдроглавите пеликани в резервата " Сребърна " и са ги подплашили. От видеонаблюдението се вижда, че животно е изяло част от яйцата, а птиците са се преместили. Според еколозите, няма заплаха пеликаните да останат без потомство, тъй като първите, дохвърчали още през декември, са измътили дребни.

Русе

Според експерти, пеликаните са били подплашени от енотовидно куче. Вижда се по какъв начин то взема яйца от гнездата. Затова екоинспекторите ще търсят вид да опазят предпазените птици, въпреки че електропастир в региона на езерото не могат да сложат.
Анелия Николова - шеф на Дирекция " Превантивна активност " в Регионална инспекция за опазване на околната среда - Русе: По някакъв метод да ограничим достъпа до пеликанската колония или най-малко да притеглим, в случай че е едно или няколко животни в друга част на резервата, където няма гнездящи птици.
Пеликаните от наколните платформи към този момент имат потомство, а тези, които гнездят по земята, са в размножителен интервал.
Анелия Николова - шеф на Дирекция " Превантивна активност " в Регионална инспекция за опазване на околната среда - Русе: Ние имаме вяра, че няма да бъде злепоставен размножителния интервал, базирайки се на опита ни от предходната година, когато птиците три пъти загнездваха, три пъти снасяха яйца.
Камерите в резервата " Сребърна " са хванали и към 30 розови пеликана. Екоинспекторите се надяват и тази година като предходната някои от тях да остана да гнездят тук.
Анелия Николова - шеф на Дирекция " Превантивна активност " в Регионална инспекция за опазване на околната среда - Русе: И се излюпи едно розово пеликанче.Това, което е забавно при тях - дребните пилета на розовите пеликани са черни.
Езерото Сребърна целогодишно се населява от лебеди, а от прелетните птици към този момент могат да се видят и първите чапли.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР