Дива котка е станала жертва на бракониерски набези на язовир

...
Дива котка е станала жертва на бракониерски набези на язовир
Коментари Харесай

Дива котка стана жертва на бракониери на „Ястребино“

Дива котка е станала жертва на бракониерски нападения на язовир " Ястребино " край Антоново. Животното, което е от предпазен тип, е умряло, заклещено във винтер за улов на раци.

Съоръжението е било захвърлено на брега, описа Шенол Хасанов - представител на Централната рибноопазваща организации /ЦРОО/ - клон Ястребино. На натрупа на хищника доброволците попадат инцидентно при обход на водоема. Уведомени са организации, работещи за отбрана на животните. " Най-вероятно дивата котка е влезнала във винтера, с цел да търси храна, не е съумяла да излезе и е умряла ", изясни Хасанов.

На бент. " Ястребино " екипът на ЦРОО открива в две следващи вечери девет уреди за улов на раци, спуснати във водата от бракониери. Извадени са четири дребни винтера и пет от вида " черво " - всеки с дължина три метра. " В тях нямаше доста уловени раци, само че пък имаше доста маломерна риба ", добави доброволецът.

Умъртвена е над 40 кг маломерна риба от разнообразни типове - костур, шаран и бяла риба. Според експерта, всичките - натурален приплод от тази година.

Шенол Хасанов разяснява още, че ловенето на тази дребна риба е един от сериозните проблеми на язовира в този момент. " Унищожаваме риба, която би била годна за улов през идната година. Трябват по-сериозни наказания, защото бракониерите, задоволявайки финансовите си ползи през днешния ден, тъй като цената на рака е висока, понижават популацията и видовото многообразие на водоема ", съобщи доброволецът Хасанов.

Откритите винтери за раци са нарязани и оставени на брега. Уведомени са чиновници на ИАРА.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР