Varna24.bg.  "Комплектът учебници за първи клас тежи 2,7 кг. Ако децата носят

...
Varna24.bg.  "Комплектът учебници за първи клас тежи 2,7 кг. Ако децата носят
Коментари Харесай

Образователният министър във Варна: Работим за облекчаване товара на първолаците

Varna24.bg .  
"Комплектът учебници за първи клас тежи 2,7 кг. Ако децата носят всички учебници стават малко над 4 кг с раницата. Внася се спомагателна тежест с образователните пособия, които не са наложителни и се избират от всяко учебно заведение. Работим за облекчение товара на децата. Има разнообразни разновидности - да се разделят учебници, да има шкафчета. Може да се прибегне до разновидността с електронните учебници, само че където има опция да се закупят такива и децата имат достъп до лични крайни устройства това е една от опциите. ", сподели министърът.

Той добави, че учителите избират учебниците, които да употребяват. Това, което прави по-евтини учебниците е това, че те се употребяват три години от три випуска. От друга страна децата се оплакват, че употребените учебници са изхабени. 
Стана ясно, че авторските права доста оскъпявали електронните учебниците, по тази причина това не е най-хубавият вид. 
Министър Вълчев изясни, че за първа година има утвърдени електронни разновидности на учебници.
"Дегитализацията на образователния развой е неизбежна, всяка година вършим крачки, въпреки и незадоволителни. Над 45% от учебните заведения имат Wifi мрежи, които покриват на 90% класните стаи. За първа година имаме утвърдени електронни разновидности на учебници по всички дисциплини. Ще продължим да влагаме в мобилни мрежи. Подпомагаме учебните заведения и детските градини, които дегитализират образователния развой. Работим по обновяването на компютърните кабинети, работим за интерактивни връзки. Няма страна в Европейски Съюз, която да е предходна единствено на електронни учебници, това е поетапен развой. Голяма част от децата имат самостоятелни устройства, само че към момента не можем да приказваме за чисто електронно образование. Ние имаме грижа на този стадий от позиция на компютърни кабинети, от позиция на интернет. 

Целта ни е всяко дете да има достъп до обучение и до положителни учители. В отдалечените обитаеми места от огромните градове несъмнено имаме компликации с обезпечаването на учители и изключително говорейки за цифровизация на образователния развой, учители по осведомителни технологии. Това е по-голямото предизвикателство към системата. Обучаваме такива фрагменти, имаме национална стратегия за подготовка. " 
Министър Вълчев участва при откриването на конгрес "Innowave 2017 Business and Startup Conference " на IT компании в Дворецът на културата и спорта.
По-късно той ще се срещне с работодателски организации и с шефове на просветителни институции от общината и региона в Община Варна.
В програмата на министъра са включени визити в комерсиална гимназия "Г.С. Раковски ", Детска градина № 6 "Палечко " и Професионалната гимназия по химични и хранително-вкусови технологии "Дм. Менделеев ".

В 18ч.е планувана публична гала по награждаването на най-хубавия доктор от Варна. Организатори на събитието са Община Варна и Български лекарски съюз. Място - Градската художествена изложба.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР