Varna24.bg впечатленията си от заседанието на парламентарната финансова комисия, на

...
Varna24.bg впечатленията си от заседанието на парламентарната финансова комисия, на
Коментари Харесай

Анелия Терзиева: Никоя майка няма да тръгне да печели от смъртта на детето си, това е гнусно! Как изчислиха мъката ни на 20 000 лв?

Varna24.bg усещанията си от съвещанието на парламентарната финансова комисия, на което е обсъждано предлагането за предел от 20 000 лева обезщетение за околните на умрял.  

Ето коментара й:

" Присъствах на съвещание на бюджетната комисия към Народното събрание и останах извънредно възмутена от метода й на осъществяване. Видях по какъв начин застрахователи и юристи се нахвърлят един против различен. Всеки дърпаше чергата към себе си и никой не се съобрази с тъгата на почернените родители, които участваха там. Аз бях поканена в качеството си на съучредител на Института по пътна сигурност. Най-яростен бранител на застрахователите в България се оказа депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонен, който със ужасно противен звук съобщи, че България ще пропадне надали не в случай че някое застрахователно сдружение банкрутира. Опитах се да им кажа, че те са се клели, че когато встъпват като депутати, ще се управляват от ползите на народа и този проектозакон, който се опита госпожа Менда Стоянова да внесе сред две четения, аз го нарекох Манифест на геноцида. Никъде в него не виждам да се пазят ползите на народа.

Виждам по какъв начин всички от комисията треперят да не банкрутира някое застрахователно сдружение. Но това няма по какъв начин да стане. Знаем, че лимита при неимуществените вреди в застраховка " Гражданска отговорност “ е 10 млн.лв. Никой в никакъв случай не е изплащал такава сума в България. И до 100 000 обезщетение не е проблем за една застрахователна компания.

Как калкулираха, че тъгата на една майка коства 20 000 лева тъкмо, ги попитах. Защо някой се пробва да ме убеди, че аз стопански изгубвам в 10 пъти повече в сравнение с прочувствено? Никоя майка няма да тръгне да печели от смъртта на детето си, това е гнусно, това  е ужасно. Те нямат право да правят оценка тъгата ни. Нека съдът да го оцени. Целият този проектозакон за смяна на кодекса  в застраховането опонира на всички европейски наставления. Европа ще стартира да ни постанова санкции за сходни неуместни закони.

Комисията или е подведена, или подплатена както би трябвало, с цел да одобри подобен закон. Всичко беше доста грозно. Трябва да е ясно, че въобще не може да се приказва за банкрут на застрахователи. Те просто ще имат по-ниска облага и това ги плаши. Депутатът от ГЕРБ Нели Петрова също присъства и доста се разстрои като родител, изгубил детето си като мен. Тя показа, че има юристи които вземат 50% от компенсацията на скърбящите и че даже са в залата измежду присъстващите. Всички скочиха и настояваха да ги уточни.

Там беше и татко от Варна, чието дете е починало на пешеходна пътека при посещение в Русе. Той им сподели: " Знаете ли какво изпитваме ние като родители на убити деца? Събуждаш се заран и си сънувал, че с детето ти нещо доста неприятно е станало. Не знаеш на кой свят си. Не можеш да дишаш, до момента в който се освестиш, че това е сън...Хайде представете си обаче, че това не е сън. Шок и смут! Това е нашият живот... “. 

Аз пък им дадох друг  образец. Ако аз отида в Италия с моята застраховка и недай си Боже убия дете там. Съдът ще ме осъди да заплатя примерно 300 000 евро на майката на това дете. А ние ще им кажем - не може, ще ви дадем 20 000 лева, по този начин ли? Какво желаете да ми кажете, че италианската майка страда десетки пъти повече от българската майка? Затова ние настояваме съдът да дефинира компенсациите. Очаква се до нова година да бъде взето решение, чакаме да забележим дали този парадокс ще бъде признат “, сподели Анелия Терзиева.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР