Те припомнят, че през януари 2018 г.  Европейската комисия прие

...
Те припомнят, че през януари 2018 г.  Европейската комисия прие
Коментари Харесай

Без пластмасови бутилки и чаши в сградите на Общинска администрация и Общинския съвет


Те напомнят, че през януари 2018 г.  Европейската комисия одобри първата по рода си тактика за ограничение на пластмасата, последвана от предложение за пакет от ограничения за възбрана на избрани пластмасови артикули за еднократна приложимост. За да влязат в действие новите правила, би трябвало първо да бъдат утвърдени от всички членки на Съюза. Това е развой, който ще отнеме години.

Съветниците обръщат внимание на изследване на " Евробарометър “, което демонстрира, че 87% от интервюираните са загрижени за въздействието на замърсяването с пластмаси върху околната среда. То е във въздуха, в моретата, в океаните, в храната ни, а също и в телата ни. 97% от интервюираните европейци са съгласни, че дейностите във връзка с пластмасовите произведения за еднократна приложимост са наложителни и незабавни.

Планът на Европейската комисия е тези артикули да бъдат сменени от устойчиви материали.

Стъклото, както знаем, може да се употребява неведнъж и е измежду най-хигиеничните материали за предпазване на хранителни артикули и питиета. Въпреки това международното произвеждане на пластмаса надвишава 80 милиона тона годишно, като всяка година се усилва.

Пластмасата не се разгражда изцяло, а се разпада на все по-малки късчета. Така се гълтам от животните, а най-после се връща по хранителната верига в човешкия организъм.

За произвеждане на 1 кг пластмаса се употребява 180 л. вода. Годишно 5 600 000 000 000 000 литра вода се употребяват за произвеждане на пластмаса. 50% oт нея се изхвърля незабавно след еднократна приложимост. При основаването на пластмасовите артикули се отделят над 2 тона въглеродни излъчвания, а за изгарянето им - още 1,4 тона, при който развой във въздуха се отделят отрови, водещи към разнообразни болести.

Въвеждането на стъклени кани, чаши и шишета е по-полезно за здравето, за опазването на околната среда.

Пластмасовите бутилки, чаши, бъркалки за кафе и сламки са извънреден замърсител. Тези артикули се употребяват освен в заведения, само че и в офис здания.

Калояна Живкова и Петко Георгиев натъртват на обстоятелството, че Община Бургас от години вкарва практики за запазване на околната среда. През последните 10 години плановете в бранш Околна среда са приоритет. Част от тях са новаторски за България.

Съветниците означават, че в синхрон с предложенията на Европейската комисия Община Бургас може да бъде първата българска община, която да започва акция за ограничение на използването на пластмасови артикули за еднократна приложимост.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР