Според цифрите, сигналите, обработени от CERT България за нарушения във

...
Според цифрите, сигналите, обработени от CERT България за нарушения във
Коментари Харесай

77 000 компютъра у нас са ударени от хакери

Според цифрите, сигналите, обработени от CERT България за нарушавания във и от българското Интернет пространство, до през вчерашния ден са били 1554. При тези офанзиви са били наранени 76595 IP-адреси, което съставлява обособени компютърни конфигурации. Само за септември пък потърпевшите са били 884, а получените сигнали са били 87, разясняват от CERT. Оттам допълват, че по отношение на предходната година има нарастване от към 30% на подадените недоволства за офанзиви от хакери.
"Всичките сигнали се обработват по избрана методика и критерии, следвайки таксономията на Агенцията на Европейския Съюз по мрежова и осведомителна сигурност. Не всеки получен сигнал се класифицира като случай. За да се записва един сигнал като случай, би трябвало да се е случило събитието, да знаем каква накърнимост и какъв инструмент е употребен и да съберем информация за атакуващия ", обясниха от CERT. Според цифрите 61% от сигналите са третирани като опити за машинация за набирането на някакви изгоди. Другите са така наречен измами, свързани с фишинг уеб сайтове, следвани от офанзивите със злотворен програмен продукт. Така се оказва, че близо 80% от получените сигнали в Националния център са дело на злонамерени офанзиви от външни лица.

Част от офанзивите включват и внедряването на кодове, посредством които се "копаят " биткойни. Специалистите регистрира, че ползата към криптовалутите се усили през последните месеци, защото единствено преди месец цената на една от най-популярните от тях - биткойн, доближи 5000 $. Популярността й доближи такива равнища, че редица български уеб сайтове започнаха да продават онлайн почивки, авточасти и разнообразни услуги против цифровата валута, а компания за бързи заеми стартира да събира заемите си и в биткойни. Но навлизането им в всекидневието ни докара и до интерес от електронните нарушители, които се пробват да печелят съвсем ненаказуемо от всеки един от нас.

За да станете собственик на криптовалута е належащо да инвестирате хиляди левове в профилирани машини, с цел да постигнете резултат. Затова хакерите се насочват към по-бърз и рентабилен метод да ги придобият.

Електронните нарушители употребяват разнообразни способи, един от който е вграждане код на известни интернет уеб сайтове, който стартира да употребява процесора на потребителите, когато го четат, само че не заразява компютъра ви с вирус. Така хакерите впрягат доста компютри, които добиват криптовалути. "Това не е нещо ужасно ", безапелационен бе Благовест Белев, зам.-председател на Българската биткойн асоциация. "В тези случаи се употребява част от ресурсите на компютрите, което не е толкоз неприятно. По-лошото е, когато ви криптират харддисковете и желаят откуп с биткойни ", добави Белев. Това е необятно публикуван метод за изнудване на доста компании и физически лица по света и у нас.

Този вид вируси се изпращат посредством прикачени известия в електронните ни пощи. Най-често ни поздравяват, че печелим от лотария или сме станали новобогаташи, откакто сме наследили милиони от чичо в Съединените щати. Отварянето на прикачения текстови файл автоматизирано заразява компютъра ни.

Другият най-разпространен метод е до момента в който теглим гратис филми от торент уеб сайтове в интернет. Целта на зложелателите е да доближат до допустимо най-вече компютри и употребяват ресурсите им за извличане на криптовалути. 

"Често се употребява и законна версия на стратегия, която се качва на истинския уебсайт на компанията производител ", разяснява специалистът по сигурност Димитър Ганчев. Това води до заразяване на огромен брой консуматори в границите на няколко месеца. Така те също стават "съучастници " в добиването на криптовалути.

Широка публикувана илюзия е, че хакерите са непроследими. Висококачествените скриптове употребяват компютъра ви единствено тогава, когато няма друга активност, която да се прави на него. "Когато още веднъж започнете да работите на него, кодът за рандеман на криптовалута "замръзва ", тъй че потребителят да не заподозре нищо ", разясниха киберекспертите.

Обикновено се вършат скриптове за такива виртуални валути, при които е лимитирано потреблението на видеокартата, а се натоварва най-много процесорът на машината.

Най-добрата отбрана е съществуването на добра антивирусна стратегия, поучава специалистът по киберсигурност Димитър Ганчев. Често основателите на кода за вграждане се стараят да основат код, които да заобикаля антивирусните стратегии, по тази причина е значимо те да бъдат обновявани постоянно. Това не постоянно е 100% отбрана, по тази причина ни поучават, в случай че ни направи усещане, че компютърът ни загрява повече или се чува по-силен звук от вентилатора на процесора, да се обърнем към компютърни експерти. Хакерът, в случай че е малко по-сръчен, ще замаскира натоварващия развой на компютъра ви като някой развой на операционната система Windows. Именно последната е най-уязвимата на сходен вид офанзиви, до момента в който операционните системи Linux и Mac съвсем на 100 на 100 подсигуряват сигурност.

На запад, както и зад Океана, се нападат постоянно университети и държавни институции посредством уеб страниците. "Жертва са и сметки на консуматори в най-големия интернет основан търговец на дребно в света Amazon, който предлага и облачно пространство ", обясниха от Българската биткойн асоциация.

Усеща се липса на законодателство, само че е мъчно да се предложи какво да се промени, тъй като и експертите не са единомислещи. "Причината е, че не става дума за директна вреда, а на процедура се употребява единствено запас на компютъра ", счита киберспециалистът и добавя, че е мъчно да се дефинира каква е вредата за засегнатите, с изключение на сметката за електричество, която нараства. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР