Дистанция и маски в клас. Така ще започне новата учебна

...
Дистанция и маски в клас. Така ще започне новата учебна
Коментари Харесай

С маски, шлемове и от дистанция ще преподават учителите в школата от 15 септември

Дистанция и маски в клас. Така ще стартира новата образователна година у нас. Това сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. 

" Препоръчително е учителите, които преподават на разнообразни класове, да носят маски или шлемове, до момента в който са в учебно заведение ”.

Той посочи, че за провеждането на занятията през идната образователна година в България е определен моделът на невзаимодействие сред паралелките, сходен на този в редица други страни. Според него рекомендацията за носене на маски или шлемове няма да важи за началните учители, защото те взаимодействат единствено с един клас. 

" За учениците от една паралелка се възприема, че са една група, която няма по какъв начин да не си взаимодейства вътрешно. Това разрешава на учениците от тази паралелка да не носят маски в час. При началните учители не е проблем, защото те работят с един клас. Проблемът е, когато един преподавател работи с доста класове. Затова е наложително, когато учителите сменят паралелки, да съблюдават отдалеченост от учениците. Това за жалост ще затрудни педагогическата работа. Тези учители няма да могат да вървят сред чиновете, само че ще могат да работят с повече класове ",  коментира Вълчев, представен от радио Фокус.

Според определения модел, в случай че има едно заболяло дете, ще бъде карантиниран единствено съответният клас.

Министърът на образованието съобщи, че проблем за идното осъществяване на занятията остават така наречен " сериозни зони " - коридори, тоалетни, учебен стол, училищен стаи. 

" Ние сме дали набор от целесъобразни решения, които ще си избере всяко учебно заведение. Тази седмица евентуално ще се проведат педагогическите препоръки. Обявили сме какъв е определеният модел, само че, съзнавайки, че всички учебни заведения са разнообразни, не можем да имаме единно решение. Затова дадохме лист с избираеми решения. Има и наложителни ограничения - дезинфекцията, носенето на маски, отговорностите за ежеседмично известяван на родителите или при вероятно заразяване. Подобна тактика приложихме и в детските градини. Добрата вест е, че към този момент нямаме огромен брой болни в детските градини ", уточни още просветителният министър. 

Той разяснява обстановката и в останалите държави като съобщи, че определените модели за осъществяване на занятията са главно два. 

" Единият е на смесено, хибридно образование, съгласно който класовете се разреждат и се разделят. Освен това, част от образованието се организира у дома, а друга – от учебно заведение. Ние анализирахме всички вероятни модели, само че се оказа, че те са сложни за осъществяване у нас или са нежелани. Нямаме два пъти повече класни стаи и два пъти повече учители, тъй че да оставим по 10-15 деца в клас. Не можем и да накараме половината родители да стоят у дома през седмица. Затова избрахме разновидността за невзаимодействие сред паралелките ", заключи Красимир Вълчев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР