„Дислоцирането на самолетоносача „Шарл де Гол” е част от решението

...
„Дислоцирането на самолетоносача „Шарл де Гол” е част от решението
Коментари Харесай

Ген. Запрянов: Провеждаме странна политика - хем сме в НАТО и осъждаме войната, хем не съвсем

„ Дислоцирането на самолетоносача „ Шарл де Гол” е част от решението на НАТО за укрепване на източния фланг. Тези самолетоносачи носят на борда си самолети, които са в положение да охраняват въздушното пространство над територията на Румъния и България. Това е част от ограниченията на НАТО за въздържане на Русия”. Така в студиото на „ Здравей, България” някогашният зам.-министър на защитата ген. Атанас Запрянов разяснява новината за дислоцирането на френския военен транспортен съд в региона на Средиземно море.

По думите му въздушното пространство на страните от Алианса се намират в единна система за противовъздушна и противоракетна защита. „ Българското въздушно пространство е част от натовското. Извършва се съгласуваност с нашите военни управляващи, схваща се”, уточни той.

“Един от проблемите е, че нашите МИГ-29 не са съвместими с НАТО-вските, само че това не пречи за общо дежурство. Ресурсът на МИГ-29 не е огромен. Мисля, че казусът с ремонтите ще се задълбочава. Единствената опция е Полша”, разяснява ген. Запрянов.

По думите му сега има мирновременна задача на НАТО, само че при ескалация на напрежението тя може да премине във военновременна.

“Ние организираме странна политика, аз я назовава три в едно. Хем в НАТО, само че не напълно, хем сме в Европейски Съюз, само че не напълно, хем осъждаме войната, но не съвсем”, съобщи ген. Запрянов.

Украинската войска разгласи, че е отблъснала опит на съветските сили да завладяват Мариупол

По неговата преценка Русия дава доста жертви и напредва малко: “Заслугата на това е украинското командване и положителните дейности на тактическо ниво”.

“Русия би трябвало да реши дали ще превзема цяла Украйна, както беше решила първоначално, или ще води договаряния. На бойното поле са значими обстоятелствата. Щом Русия е изчерпала настъпателните си качества с тази формация, значи тя би трябвало да я смени”, сподели той. Генералът счита, че стопанската система на Украйна е в парализа. Той обаче беше безапелационен, че при тази формация на силите Украйна може да издържи.

Ген. Запрянов изрази вяра да се не прибегне до нуклеарно или химическо оръжие: “По-разумно е да се контракти решене за прекъсване на огъня и казусът да се реши по дипломатически път. Дори Русия да окупира цяла Украйна, отново резултатът ще е отрицателен за нея, тъй като ще носи отговорност за филантропичните аспекти”.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР