Дискусия със земеделски производители и животновъди се проведе в Сунгурларе,

...
Дискусия със земеделски производители и животновъди се проведе в Сунгурларе,
Коментари Харесай

По инициатива на ГЕРБ земеделските производители от Сунгурларе участваха в дискусия по актуални въпроси в сектора

Дискусия със аграрни производители и животновъди се организира в Сунгурларе, а самодейността бе на претендента за кмет от ГЕРБ Георги Кенов. На срещата присъстваше ръководителят на парламентарната Комисия по земеделието и храните и народен представител Мария Белова, сътрудника й Галя Желязкова.

Голяма част от въпросите бяха свързани с изплащането на дотациите от Държавен фонд „ Земеделие”. Белова срещна присъстващите, че е планувано до края на тази седмица да стартират заплащанията по Националната преходна помощ за говеда, овце-майки и кози-майки, които не са под селекционен надзор. През ноември ще бъдат изплатени средствата по de minimis. На 1 декември ще стартира изплащането по всички схеми по обвързаната поддръжка за животни на 100%. Подкрепата за бранша дава и предстоящите резултати.



„ През последните 4 години българското отглеждане на животни бележи растеж вследствие на специализацията на производството, като по едно и също време с това се следи и нарастване на междинния брой животни отглеждани в стопанство. През 2018 година броят месодайни крави е повишен повече от два пъти по отношение на 2014 година За същия интервал броят на месодайните овце е повишен с 39 %. Броят на биволите също е повишен с 39 %, а броят на свинете – с 15% “, разяснява пред присъстващите си Мария Белова.

Обсъдени бяха и главните проблеми в бранш „ Лозарство” и опцията на страната за подкрепяне на производителите. „ Всяка една добра концепция ще намира поддръжка от нас. В община Сливен сме първите, които стартирахме защита на земеделските земи - едно облекчение за производителите в района. Съветвам и тук в Сунгурларе да организирате тази тип активност в околните месеци “, добави Мария Белова.



„ Поемаме ангажимент да проведем отраслови срещи по наболели проблеми. Важно е да се обръща внимание на всеки един бранш от земеделието. В околните години в община Сунгурларе ще се организират сходни срещи по съответни тематики, за приемане на директна информация от държавните органи “ показа националният представител Галя Желязкова.

В срещата взеха присъединяване претендентите за общински съветници от ГЕРБ Мария Димитрова, Иван Ангелов, Михаил Лолов, Боян Чанев, Сюлейхан Хасан, Ферди Хюлми и претендентите за кмет от ГЕРБ на село Лозарево Димка Чанева, кмет на село Чубра Диню Иванов, кмет на село Славянци Асен Михалев, кмет на село Манолич Метин Гюджен и кмет на Грозден Иван Колев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР