Дискриминация под формата на тормоз на база етническа принадлежност.Това установяват

...
Дискриминация под формата на тормоз на база етническа принадлежност.Това установяват
Коментари Харесай

Активистка издейства глоба за ВМРО заради 234 статии на официалния им сайт

" Дискриминация под формата на тормоз на база етническа принадлежност. "

Това откриват несъмнено от Комисията за отбрана от дискриминация (КЗД), че е осъществено от партия ВМРО-БНД.

Потърпевшата е от София, а този път тормозът, речта на омразата, стигматизацията и прочие не са осъществени посредством едно действие или изявление, а посредством " стотици изявления " на формалния уебсайт на Вътрешна македонска революционна организация.

Правният интерес идва от това, че жалбоподателката е български жител от ромски генезис.
Историята
Жалбата на Лиляна Ковачева е подадена на 4 юни 2021 година (между другото тогава, допреди дни Вътрешна македонска революционна организация е била във властта, където 4 години управлява съвместно с ГЕРБ, б.р.).

Текстовете на 234 изявления са прикачени към жалбата, която е от 196 страници. Във въпросния уебсайт те съставляват наличието на специфична секция " Циганският въпрос " (която, апропо, и до през днешния ден си е там, б.р.).

Основната цел на активисктата е и да задължи ответника да прекрати нарушаването, т. е. - да смъкна текстовете.

По преписката в КЗД е постъпило и мнение от Красимир Каракачанов, който естествено " смята за несъстоятелни и голословни " изказванията против партията му.
Какво съставлява " Циганският въпрос "?
Това излиза наяве от известие на БХК, чийто юрист Диана Драгиева съставлява жалбоподателката:

Статиите изобилстват от тирада на омразата, постановат чувството за опълчване сред българи и роми. В изявленията манипулативно се излагат тези за битие на престъпност, която се дължи на етнически генезис, и за толериране на този тип престъпност от страната.

Немалко са образците и за директни апели за принуждение против ромите.

Ето единствено някои заглавия и цитати, които илюстрират недвусмислено характера на изявленията в уеб страницата: „ Без оръжие няма да стане ", „ Учен пресметна – харчим 4 милиарда за плодовитите роми ", „ Битовата циганска престъпност може и ще бъде пречупена единствено с желязна ръка " „ Тия животни би трябвало да бъдат избити до крайник! ".

В текстовете недвусмислено се твърди, че  съществува „ безнаказана циганска престъпност " и „ цигански гнет ", че ромите„ те убиват като куче ", „ след което биват арестувани, разпитвани и тихом-мълком освобождавани " и прочие

Съдържанието е акумулирано дълги години и преобладаващата част от създателите са някогашни и сегашни политически дейци на партията – Ангел Джамбазки, Искрен Веселинов, Юлиан Ангелов, Карлос Контрера, Боян Чуков, Костадин Костадинов, само че също и публицисти, като Калина Андролова, особено акцентират от БХК.

В своето решение КЗД сочи, че слагането на етническата принадлежност по обобщителен метод съставлява дискриминация, неразрешена от закона. Аргументите на ВМРО-БНД за независимост на словото и за независимост на изложение са отхвърлени, защото  публикациите на уеб страницата нарушават човешки права. КЗД ясно показва, че позоваване на свободата на словото не може да се приложи, когато има тирада на ненавист и са нарушени демократични правила.

Накрая ЗД постанова глоба от 1000 лева на партията на " воеводите ". Издава " наложително наставление " партията, представлявана към днешна дата от Александър Сиди, Ангел Джамбазки и Искрен Веселинов, " да предприеме ограничения с оглед отбягване и недопускане на изявления "  като тези.

Решението може да се апелира пред Административен съд-София град.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР