Дисбалансът на щитовидната жлеза е все по-голямо безпокойство и конвенционалните

...
Дисбалансът на щитовидната жлеза е все по-голямо безпокойство и конвенционалните
Коментари Харесай

12 етерични масла за щитовидната жлеза – Ползи, предпазни мерки и лечения

Дисбалансът на щитовидната жлеза е все по-голямо безпокойствие и стандартните лекувания не постоянно са задоволителни, с цел да облекчат всички признаци и обвързвания с дискомфорта които предизвиква. Това е мястото, където необятно използваните етерични масла за щитовидната жлеза влизат в картината в поддържаща роля.

Въпреки че няма задоволително доказателства за директна връзка сред използването на етерични масла и лекуването на дисфункция на щитовидната жлеза, етеричните масла са изследвани самостоятелно за проблеми, свързани с щитовидната жлеза. В резултат на това има многообразие от етерични масла със характерни дейни съединения и лечебни свойства, които можете да употребявате като натурален метод за положително здраве и благоденствие.

Тук ще се потопим в някои от най-подходящите етерични масла, с цел да забележим какво могат да създадат за вас.

Лекуват ли етеричните масла проблеми с щитовидната жлеза?

Етеричните масла не лекуват проблеми с щитовидната жлеза, само че могат да оказват помощ за справяне с разнообразни признаци, свързани с несъответствието на хормоните на щитовидната жлеза.

Например, в случай че имате слаба щитовидна жлеза, може да изпитате избрани признаци като заспалост и отмалялост, суха кожа, нервност, храносмилателни проблеми, инфектиране и наддаване на тегло ( 1 ). Някои етерични масла могат да ви оказват помощ да се справите по-добре с тях и да подкрепят предписаното ви лекуване.

По същия метод свръхактивната щитовидна жлеза може да сътвори неприятни признаци като бодърствуване, проблеми с храносмилането, аритмия (неправилен сърдечен ритъм), тревога и раздразнителност ( 2 ). Етеричните масла могат да обезпечат известно облекчение във връзка с тези съпътстващи проблеми, както ще обсъдим в идващия раздел.

12 етерични масла за здравето на щитовидната жлеза

Нека се срещнем по-подробно с някои от най-ефективните етерични масла за щитовидната жлеза и техните самостоятелни потребни свойства.

1. Лимонова трева

Маслото от лимонова трева със своя пресен, цитрусов мирис има мощни противовъзпалителни свойства. Той инхибира провъзпалителните цитокини и по този метод може да понижи алергичния или възпалителния отговор на болестта, обвързван с дисбаланс на щитовидната жлеза ( 3 ), ( 4 ). Можете да прилагате масло от лимонова трева локално върху шията, в случай че чувствате, че щитовидната ви жлеза е подута или увеличена.

Лимонова трева съдържа алдехид, наименуван цитрал, чиито лечебни свойства спомагат за усмиряване на възпалението. Други етерични масла, които можете да употребявате, които съдържат цитрал, са лайм, лимон и портокал.

2. Тамян

Маслото от тамян е отлично включване във вашия боеприпас, защото има противовъзпалителни, болкоуспокояващи и имуностимулиращи свойства. Проучване откри, че тамянът е ефикасен против псориазис, едно от автоимунните болести, постоянно свързвани с проблеми с щитовидната жлеза ( 5 ), ( 6).
Според проучване, тамяна може да бъде в положение да помогне с функционалността на мозъка и паметта, автоимунни болести, диабет и астма ( 7 ). Всички тези проблеми са директно или индиректно свързани с дисбаланс на щитовидната жлеза.

Етеричното масло от тамян се извлича от дървесина, семена, листа и смоли на дървото Boswellia посредством филтрация.

3. Лавандула

Лавандуловото масло може да бъде дейно против тревога, постоянно срещан проблем, породен от свръхактивна щитовидна жлеза ( 8 ). Изследванията демонстрират, че лавандулата може да насърчи възприятието на мира и да облекчи депресията, която също е постоянно срещана при хора с дисбаланс на щитовидната жлеза ( 9 ).

В допълнение, той може също по този начин да увеличи антиоксидантната интензивност и да понижи оксидативния стрес, който се утежнява и е доминиращ при хипотиреоидизъм ( 10 ), ( 11 ). Лавандулата може да се употребява и за облекчение на мускулно-скелетната болежка, постоянно обвързвана с дисбалансирана функционалност на щитовидната жлеза, заради нейните противовъзпалителни и аналгетични свойства ( 12 ), ( 13 ).

4. Сандалово дърво

Според изследване маслото от сандалово дърво има свойства, сходни на анти-тревожност и може да бъде потребно, в случай че изпитвате пристъпи на паник офанзиви или тревога, свързани със свръхактивна щитовидна жлеза ( 14 ). Може също по този начин да помогне за понижаване на косопада, породена от хипотиреоидизъм.

Освен това едно изследване допуска, че сандаловото дърво може да помогне за обезпечаване на отбрана против оксидативния стрес, който изостря проблемите с щитовидната жлеза ( 15 ), ( 16 ).

5. Уинтъргрийн

Маслото от Уинтъргрийн може да бъде дейно против болките в ставите и мускулната отмалялост, обвързвана с дисбаланс на щитовидната жлеза. Изследванията демонстрират, че метил салицилатът, дейната съставна част, присъстваща в маслото от зимно зелено, има мощни болкоуспокояващи свойства ( 17 ). Можете да употребявате това масло локално върху възпалени и изтощени стави и мускули. Смесете това масло с носещо масло, като кокосово масло или зехтин, в случай че смятате, че ароматът му е мощен.

6. Мента

Мента, научно наречена Mentha spicata, също е известна със своите аналгетични (болкоуспокояващи) свойства. Изследванията демонстрират, че може да облекчи болката в ставите, нещо, което е постоянно срещано, в случай че имате дисфункция на щитовидната жлеза ( 18 ). Можете да го прилагате локално върху ставите, с цел да подобрите кръвообращението и да облекчите болката.

Маслото от мента служи за голям брой цели, когато се употребява като етерично масло при проблеми с щитовидната жлеза. Според проучванията може да подкрепи храносмилането, да понижи гаденето, да усъвършенства бавния метаболизъм, да увеличи физическото показване и да помогне за стабилизиране на настроението и когнитивното показване ( 19 ), ( 20 ).

Можете да го добавите към носещо масло и да масажирате корема си, в случай че имате храносмилателни проблеми, свързани с хипотиреоидизъм. Можете също да го вдишвате посредством дифузер или да консумирате хранителна мента с чаша чай, с цел да извлечете изгодите от него.

8. Розов здравец

Етеричното масло от розов здравец може да бъде потребно като противовъзпалително средство и може да помогне при инфектиране на ставите, обвързвано с ревматоиден артрит при тези с хипотиреоидизъм ( 21 ), ( 22 ), ( 23 ). Може също да помогне за справяне със сухите кожни проблеми. Можете да нанесете разредено етерично масло от розов здравец върху твърди и подути зони за облекчение. Може също по този начин да се почувствате спокойни и в по-добро въодушевление заради изящния му розов мирис.

9. Черен пипер

Черният пипер или Piper nigrum е добре изследван потенциатор ( 24 ). Това значи, че може да усили резултатите на други съставки в примес от етерични масла. Изследванията демонстрират, че черният пипер работи като енергиен бустер, има положително противопоставяне на умората, изпитвана при хипотиреоидизъм. Има също някои доказателства, които допускат, че може да е в положение да се бори с инфектиране, тревога, меланхолия и отрови в тялото – всички те са постоянно срещани проблеми, свързани с дисбаланс на щитовидната жлеза ( 25 ), ( 26 ).

10. Кориандър

Кориандърът е отличен детоксикиращ сътрудник, който може да помогне да се отървете от няколко тежки метала като олово и живак ( 27 ). Натрупването на тези отрови е обвързвано с нарушена функционалност на щитовидната жлеза ( 28 ), ( 29 ).

Тази известна кулинарна билка и нейното етерично масло съдържат химикал, наименуван линалол със мощни аналгетични и противовъзпалителни свойства ( 30 ), ( 31 ). Тъй като мускулно-скелетните положения като артрит е евентуално да съществуват взаимно с проблеми с щитовидната жлеза, можете да употребявате това масло и за масажиране на ставите и мускулите ( 32 ).

11. Римска лайка

Тревожността, депресията и безсънието могат да бъдат притеснителни положения, свързани със свръхактивна или незадоволителна функционалност на щитовидната жлеза ( 33 ). Римската лайка е едно от най-хубавите етерични масла за хипотиреоидизъм, защото всички те реагират доста добре на резултатите на лайката ( 34 ).

12. Джинджифил

Етеричното масло от джинджифил е мощ, когато става въпрос за справяне с дисбалансирана щитовидна жлеза. Помага на тялото да се оправи с инфектиране, алергични реакции, астма и някои автоимунни проблеми. Освен това има енергизиращ резултат, който може да помогне в битката с умората, обвързвана с хипотиреоидизъм. Освен това джинджифилът може да бъде ефикасен при облекчение на гадене и храносмилателни проблеми, свързани с дисбаланс на щитовидната жлеза ( 35 ), ( 36 ).

Въпреки че етеричните масла се смятат за естествени медикаменти, с цел да ги употребявате безвредно, би трябвало да следвате избрани защитни ограничения.

Предпазни ограничения, които би трябвало да имате поради, преди да употребявате етерични масла

Важно е да разберете, че етеричните масла не са сурогат на предписаното лекуване на щитовидната жлеза. Те не са предопределени за лекуване на заболяване на щитовидната жлеза, изключително в случай че е тежко.

Преди да употребявате етерични масла за подкрепяне на проблемите с щитовидната жлеза, говорете с вашия ендокринолог. Важно е да работите с доктор, в случай че подозирате, че имате проблеми с щитовидната жлеза.

Повечето етерични масла по принцип не би трябвало да се гълтам, в случай че няма научни доказателства, че съответното масло е безвредно за орална консумация.
Следвайте инструкциите на опаковката или насоките, предоставени от сертифициран ароматерапевт, когато употребявате етерични масла локално. За по-голяма сигурност постоянно разреждайте етерично масло с носещо масло като бадемово, жожоба, кокосово или маслиново, преди да го употребявате върху кожата си.

Етеричните масла не са под регулацията на FDA и могат да варират доста по състав и централизация в другите марки. Трябва да купувате единствено от източници, на които имате цялостно доверие.

Етеричните масла нормално могат да се употребяват дружно с предписани лекувания за положения, свързани с щитовидната жлеза. Нека забележим какво включват някои от обичайните подходи за лекуване на дисфункция на щитовидната жлеза.

Конвенционални медицински подходи към лекуването на щитовидната жлеза

Хипертиреоидизмът или положението на свръхактивна щитовидна жлеза нормално се лекува с медикаменти, които работят като бета-блокери. Други благоприятни условия за хипертиреоидизъм са антитироидни медикаменти, лекуване с радиоактивен йод или в някои случаи интервенция за премахване на щитовидната жлеза.

Недостатъчната функционалност на щитовидната жлеза или хипотиреоидизмът постоянно изискват банкет на синтетични тиреоидни хормони за лекуването му. Идеята е синтетичните хормони да добавят празнината, която остава, тъй като тялото ви не създава задоволително. Левотироксинът е постоянно предписван синтетичен хормон на щитовидната жлеза.

Накратко, етеричните масла за щитовидната жлеза могат да ви оказват помощ с разнообразни признаци, свързани с дисфункция на щитовидната жлеза, като отмалялост, инфектиране, меланхолия, тревога и мозъчна мъгла. Някои от най-хубавите етерични масла, които могат да подкрепят лекуването на щитовидната жлеза, включват лавандула, лимонова трева, джинджифил, тамян и лайка. Трябва да се консултирате с вашия доктор, преди да употребявате някое от тях. Също по този начин не забравяйте в никакъв случай да не замествате предписаните ви медикаменти за щитовидната жлеза с тях.

Често задавани въпроси

Можете ли да масажирате щитовидната жлеза?
Да, масажирането на щитовидната жлеза в основата на врата с етерични масла може да помогне за контролиране на хормоналната секреция.

Полезно ли е маслото от див портокал за щитовидната жлеза?
Цитрусовите етерични масла като маслото от див портокал са потребни при проблеми с щитовидната жлеза. Има противовъзпалителни свойства, които могат да оказват помощ за понижаване на възпалението, провокирано от щитовидната жлеза.

Добре ли е кедровото дърво за щитовидната жлеза?
Маслото от кедрово дърво може да помогне за облекчение на някои от признаците на проблеми с щитовидната жлеза, като суха кожа и акне.

Етерични масла за щитовидната жлеза – резюме

Етеричните масла могат да оказват помощ за разрешаването на спомагателни проблеми, свързани с щитовидната жлеза, само че не могат да оказват помощ за поправяне на положението на щитовидната жлеза.

Масла като лимонова трева, лавандула, мента и други, оказват помощ за облекчение на признаците на незадоволителна и свръхактивна щитовидна жлеза.
Тези масла имат противовъзпалителни, анти-тревожни и болкоуспокояващи свойства.
Те обаче не могат да бъдат сурогат на предписаното лекуване на щитовидната жлеза.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР