Дирекция Вътрешна сигурност на МВР засега направи 1:2 на прокуратурата,

...
Дирекция Вътрешна сигурност на МВР засега направи 1:2 на прокуратурата,
Коментари Харесай

МВР успя да възбуди отново проверката срещу бивш директор на ГД Национална полиция

Дирекция " Вътрешна сигурност " на Министерство на вътрешните работи към този момент направи 1:2 на прокуратурата, която на две инстанции отхвърли да проверява лице - някогашен " шеф на Групово дело " Национална полиция " при Министерство на вътрешните работи ".

Вътрешното ведомство нападна сполучливо пред Върховна касационна прокуратура постановленията за преустановяване и на Спецпрокуратурата, и на Апелативната спецпрокуратура с искане за " детайлна инспекция на постъпилите оперативни данни “.

Прокурор Наташа Бърнева от ВКП анулира и двете прекратявания от СП и АСП.

От постановлението й излиза наяве, че се касае за „ документиране на вероятно незаконно действие по член 282, 301 и 302 от Наказателен кодекс " – това са текстовете от Наказателен кодекс за закононарушение по работа, и подкупи, като се загатва и следствие на проведена незаконна група от висши полицейски чиновници.

Това е и същият случай, по който от „ Вътрешна сигурност “ се ожалиха, че въобще не са постъпили мнения от прокурора по СРС-та, които му пратили на 19 април 2021 година (защото отводите за формиране на досъдебно произвеждане са с дати надлежно 6 януари на Спецпрокуратурата и 22 март същата година - АСП).
Войната
Историята с инспекцията на " някогашния полицейски началник, който в този момент е народен представител от ГЕРБ ", стана част от войната сред Министерство на вътрешните работи и държавното обвиняване след пролетта на предходната година. Както и на войната сред Бойко Рашков и предшественика му Христо Терзийски, за който явно става въпрос.

На 15 декември Министерство на вътрешните работи заяви, че ще опита да събори отхвърли на Спецпрокуратурата и Апелативната спецпрокуратура да проверяват.

И че Дирекция „ Вътрешна сигурност “ е обжалвала прокурорско разпореждане на Специализираната прокуратура за отвод от формиране на досъдебно произвеждане по следствие на дирекцията по отношение на проведена незаконна група от управителни чиновници на ГДНП в интервала 2018-2020 година.

Разследването е почнало по постъпили сигнали и медийни изявления, касаещи висши професионални ръководители в ГДНП и жители, отвън системата на Министерство на вътрешните работи. В хода на следствието са употребявани СРС с разрешението на Специализирания углавен съд и са направени ВДС-и (веществени доказателственис редства). Разследването е утвърдено от тогавашния министър на вътрешните работи. Уведомени са ДАНС и Специализираната прокуратура.

През юни 2020 година събраните материали били докладвани във ВКП от тогавашния шеф на " Вътрешна сигурност " -МВР с оглед, съгласно него, съществуване на задоволително данни за съществуването на ОПГ с присъединяване на висши управителни чиновници от ГДНП, оповестяват от Министерство на вътрешните работи.

Направено е искане за формиране на досъдебно произвеждане. Именно ВКП го праща по компетеност на спецорганите на ул. " Черковна ", защоно едното лице в това време заело висша обществена служба - затова е подсъдно там.

С разпореждане на прокурор от Специализираната прокуратура през месец януари 2021 година е изработен отвод от формиране на досъдебно произвеждане за ОПГ с присъединяване на висши управителни чиновници от ГДНП. А апелацията удостоверила същото през март.

" По време на следствието, през 2020 година един от висшите чиновници на ГДНП е назначен на управителна служба в политическото управление на Министерство на вътрешните работи. Към датата на прокурорския отвод същият е продължавал да извършва висшата управителна служба, а към сегашния миг е народен представител в Народното събрание ", оповестиха тогава от Министерство на вътрешните работи.

Христо Терзийски, който след директорстването в ГДНП стана министър, а след това и народен представител от ГЕРБ, разяснява още на 15 декември:

" По по този начин направеното известие от Министерство на вътрешните работи виждам, че се касае за някогашен управителен чиновник от Генерална дирекция " Национална полиция ", не ми е известно против мен да е правена инспекция, не знам защо може да е водена инспекция, не съм викан в дирекция „ Вътрешна сигурност “ за инспекции или да ми снемат свидения. "

Сега от Вътрешна сигурност настояват, че и двата отхвърли спецпрокурорите са постановили " при липса на претекстове въз основа на които може да се направи справедлива преценка за съществуване или липса на данни за изършено престпление ".

По преписката, настояват вносителите а Вйърхован поркуратура приема, че " не са били осъществени всички дейности, нужни за обективното всестранно и цялостно изясняване на обстоятелствата и събитията ".

Между другото, в историята има забъркан и областен кмет на столична община, като данните за него са били отделени.

Поп роверката има и прилагани СРС в интервала 18 май до 23 юли 2020

Върховната прокурорка постановява, че " в съответния случай вътрешното разбиране на наблюдаващия прокурор при СП е било образувано при неизяснени в цялост в действителност данни заради недостатъчност на изъвршената инспекция ".

И още - че формиранте заключения намира в последна сметка за „ прибързани и погрешно обосновани “.

Така Наташа Бърнева постановява, че преписката се изпраща още веднъж на спецпрокуратурата „ която следва да се произнес с нов акт “, като се вземат поради всички материали „ и се създадат верни и аргументиран и правни заключения “.

Междувременно Терзийски стана и воин в различен " сюжет " - с така наречен македонски гласове. Там пък Бойко Рашков персонално разгласи, че...

"... Един някогашен вътрешен министър е правил тези дни (става дума за предизборна конюнктура, б.р.) едно събиране с някогашен регионален шеф и един излязъл, каквато е практиката в последните два месеца - в болничен.

Обсъждали са по какъв начин да привлекат 15 000 македонци с български паспорти, които да гласоподават тук в нашата страна. Повтарям: някогашен министър на вътрешните работи. "

Засега и там Терзийски " води " по точки, защото кюстендилската прокуратура постанови отвод от формиране на досъдебно произвеждане.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР