Директорката на ОУ „Христо Смирненски“ в село Житница – Надка

...
Директорката на ОУ „Христо Смирненски“ в село Житница – Надка
Коментари Харесай

Развръзката: Уволниха дисциплинарно директорката на школото ...

Директорката на ОУ „ Христо Смирненски “ в село Житница – Надка Петрова, е била дисциплинарно уволнена през днешния ден, научи „ Марица “.

Развръзката идва след месеци на инспекции, провокирани от родители на възпитаници. Както „ Марица “ описа, през юни фамилиите на 49 деца от образователното заведение изпратиха тъжби, в които упрекваха директорката в неприятно ръководство, което се отразява на качеството на образованието. Към недоволството им се причислиха и родителите на 6 бъдещи първолачета. Всички те предизвестиха, че в случай че не бъде отстранена Петрова, ще реалокират децата си, което пък сложи на карта съществуването на образователното заведение.

Последвалите инспекции на Регионалното ръководство на образованието и МОН откриха ред нарушавания, свързани с назначението на преподаватели, столовото хранене и финансовата отчетност.

В деня, когато бяха поискани писмени пояснения от директорката обаче, тя излезе в дълъг болничен и това блокира процедурите. Заместничката й пък упрекна родителите, че настройват децата и ги въвличат в спора. Последва още по-остро отвращение и общоселско заседание, на което управлението бе поканено, само че не отиде да беседва с хората. Не се състоя и обещаната от него родителска среща в учебно заведение за изясняване на позициите.

В навечерието на новата образователна година локалните заплашиха да не пуснат децата на учебно заведение и да разгласят гражданско непокорство. Страстите бяха укротени с определянето на краткотрайно изпълняващ длъжността шеф.

В понеделник тази седмица Надка Петрова се е върнала на работа. Последвали нови сигнали от родители. Във вторник директорката показала в Регионалното ръководство желаните писмени пояснения, които обаче не са били безапелационни. Всички членове на комисията, ангажирани с инспекциите по случая, предложиха единомислещо дисциплинарно уволняване, сподели началникът на РУО Антоанета Пакова. Основанията са откритите административни и финансови нарушавания.

На директорката е бил препоръчан вид трудовите правни отношения за бъдат прекъснати по взаимно единодушие, само че не е приела.

„ Марица “ потърси Надка Петрова за коментар дали ще оспорва уволнението, само че тя затвори телефона.

Свързани вести 55 родители заплашват да си реалокират децата от школото в Житница Скандалът с учебното заведение в Житница: РУО взема решение ориста на директорката Проверка на МОН откри нарушавания при храненето на учениците в Житница Трета тъжба от Житница: Винят учителка, че не си взима часовете Цяла Житница на заседание поради локалното школо Житница се готви да бойкотира образователната година
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР