Директори на професионални и профилирани гимназии в Пловдивсска област поискаха

...
Директори на професионални и профилирани гимназии в Пловдивсска област поискаха
Коментари Харесай

Ден отсрочка за връщането в клас в професионални и профилира...

Директори на професионални и профилирани гимназии в Пловдивсска област желаеха пролонгация – да започват връщането на огромните възпитаници от вторник, вместо от понеделник.

Както " Марица " заяви, от 6 декември и учениците от 5. до 12. клас могат да учат присъствено, в случай че се тестват един път седмично за коронавирус и има единодушие на 50% от родителите в паралелката за това.

" Дадохме опция за пролонгация, тъй като образователните заведения, които я желаеха, нямат деца от начален стадий и досега не са провеждали тестване. Нуждаят се от повече време да създадат организация, да разучат тестванията и да потърсят доброволци измежду родителите ", изясни началникът на Регионалното ръководство на образованието Антоанета Кръстанова. Затова в част от тези учебни заведения връщането на всички възпитаници с еднократно тестване всяка седмица ще започва от вторник. Те сега са в ротация, тъй че единствено половината от учениците им ще изкарат още един ден онлайн.

Няма да се организира тестване в общините Калояново, Кричим, Куклен и Първомай - тъй като те са в зоната със заболеваемост под 250 на 100 000, където всички са в учебно заведение, без да се изследват за коронавирус.

Задължително в понеделник би трябвало да е стартът в Асеновград и община " Марица ", тъй като там пък изтича срокът на ротацията.

Има проби за едно проучване

Осигурено е нужното количество проби за проучването идната седмица за учениците от цялата Пловдивска област. От доставените преди проби за децата от 1. до 4. клас има останали 42 000. Днес РУО получи още 19 200, който са разпределени по координационните центрове в общините и шестте региона на Пловдив. Оттам ще се пращат до учебните заведения от съответния регион даже и в събота и неделя - там, където тестването започва в понеделник и доставката не е била направена през днешния ден.

Тестовете са от същия тип като предходните – слюнчести, посочи Антоанета Кръстанова. Така отпада едно от огромните терзания на родителите дали ще са щадящи със слюнка, откакто поради казуса с доставките се спрягаше и вид за неинвазивни назални, които учениците да си вършат сами, като взимат секрет от началото на носа.

23 000 родители сподели " да " за тест на възпитаници от 5. до 12. клас

До през днешния ден на обяд фамилиите на учениците от 5. до 12. клас от Пловдивска област трябваше да подадат декларация за единодушие, в случай че одобряват детето им да се върне в клас с тестване. Това са сторили родителите на малко над 23 000 ученци, споделиха от РУО. Децата от 1. до 4. клас, които учат присъствено с тест, са 16 023. Така се чака идната седмица в учебно заведение да са над 39 000 възпитаници в Пловдивско. В какъв брой паралелки действително е доближат дял 50% ще е ясно в понеделник.

Снимка: Наташа Манева

Свързани вести Последно: Всички на учебно заведение с тест от понеделник
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР