Директорът на Театрално-музикален продуцентски център Варна Даниела Димова бе удостоена

...
Директорът на Театрално-музикален продуцентски център Варна Даниела Димова бе удостоена
Коментари Харесай

Даниела Димова стана „КАВАЛЕР НА ОРДЕНА ЗА ИЗКУСТВО И ЛИТЕРАТУРА“ на Франция

Директорът на Театрално-музикален продуцентски център Варна Даниела Димова бе удостоена с оценката „ Кавалер на Ордена за изкуство и литература “ и Грамота с автограф от министъра на културата на Франция.  Н. Пр. Жоел Мейер, дипломат на Република Франция в България, персонално връчи високото държавно френско отличие на церемонията, която се състоя през вчерашния ден на Сцена Ротонда в Държавна опера Варна. Събитието бе почетено от Пиер Колио – консултант по културните въпроси и съдействието към Посолството на Франция в България и Директор на Френския институт в България, Иван Портних – кмет на Община Варна, Недялко Неделчев - Почетен консул на Франция и Германия във Варна, Добрич и Бургас, Евгени Станимиров – ректор на Икономически университет Варна, Милена Ангелова – шеф на Алианс Франсез Варна, представители от Община Варна и обществени персони от разнообразни сфери на публичния и културен живот в града.  „ За мен е същинско наслаждение да бъда през днешния ден измежду вас във Варна, с цел да удостоя с влиятелното звание „ Кавалер на Ордена за изкуство и литература “ шефа на ТМПЦ Варна госпожа Даниела Димова, още повече, че балетната натрупа на Варненската опера преди малко се завърна след три сполучливи спектакъла на „ Лебедово езеро “ на превъзходната „ La Seine Musicale “ в Париж, под патронажа на Първата дама на България. Свикнали сме да споделяме, че Варненската опера е франкофонска и франкофилска опера. Едва ли е изненадващо, че Париж я посрещна толкоз топло и че имаме огромни проекти за взаимна работа в бъдеще ”, означи посланикът.

В обръщението си той наблюдава креативната и социална биография на Даниела Димова, като уточни заслугите й за развиване на театралните изкуства и културния живот във Варна. Висшият посланик особено открои приноса на Даниела Димова за разпространение на френската музика и просвета, както и дейното съдействие с Френския институт в България и Алианс Франсез Варна.  По мотив 20-годишнината на Френския институт в България през 2011 година, в премиерата на Държавна опера Варна „ Проклятието на Фауст “ от Берлиоз, Даниела Димова извършва ролята на Маргарита, дружно с френския баритон Пиер-Ив Прюво в ролята на Мефистофел, под палката на френския диригент Амори дьо Клозел. През същата година, в партньорство с Френския институт се осъществя втора копродукция, премиерата за България на „ Граф Ори “ от Росини, учредена на новата версия на творбата от френския музиколог Дамиен Колас, с присъединяване на френски постановъчен екип и актьори от Варненската опера. След това мощно начало двустранните взаимоотношения се задълбочават и всяка година на сцената на Държавна опера Варна и Летния спектакъл се извършват голям брой френски музикални творби. Поставят се френски произведения, измежду които мюзикълът „ Парижката Света Богородица “ през 2020 година, оперите „ Хофманови разкази “ от Жак Офенбах през 2021 година, „ Ромео и Жулиета “ от Гуно през 2022 година и други Артисти от Варненската опера постоянно вземат участие с концерти и други събития навън в Празника на музиката, който от 2011 година Френският институт в България и Алианс Франсез Варна провеждат взаимно с Община Варна през последните 11 години. През 2024 и 2025 година, във връзка 150-годишнината от първото осъществяване на „ Кармен “ от Бизе и 150-годишнината от рождението на Равел, Държавна опера Варна и френските институции замислят нови амбициозни инициативи.

С наяве неспокойствие Даниела Димова благодари на Н. Пр. Жоел Мейер и Френското посолство за вниманието и високата оценка на нейните старания в годините. Тя насочи думи на признателност и към Френския институт и Алианс Франсез Варна за отзивчивостта и интензивността в взаимните планове. „ Успехите ни са плод от творчеството и старанието на целия екип на Театрално-музикален продуцентски център Варна, съдействието на Община Варна и поддръжката на всички съидейници, с които сътворяваме част от културния образ на Варна. Заедно ще продължим по пътя, в който аз ще вложа всичките си професионални и човешки познания, а мой ориентир ще останат и в бъдеще полезностите на френската музика и френската просвета “, посочи Димова.

Орденът за изкуство и литература е висше държавно отличие на Франция, учредено на 2 май 1957 година Престижното звание „ Кавалер на Ордена за изкуство и литература “ се присъжда на създатели, откроили се с творбите си в региона на изкуството или литературата, или с приноса си за въздействието на изкуствата и литературата във Франция и по света. Даниела Димова е вторият български създател, който 41 години след огромния български диригент Руслан Райчев получава високото френско отличие.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР