Директорът на Областната дирекция Земеделие в Силистра Гинка Катева е

...
Директорът на Областната дирекция Земеделие в Силистра Гинка Катева е
Коментари Харесай

"Я си гледайте работата" или как се правят търгове на семейни начала

Директорът на Областната дирекция " Земеделие " в Силистра Гинка Катева е продала на търг четири парцела в урбанизирана територия, които след бърза и странна препродажба се оказват благосъстоятелност на мъжа, с който тя живее на фамилни начала. В различен търг, проведен от Катева 2300 дка аграрни земи в община Кайнарджа са отдадени чартърен " под тезгяха " на неслучайни арендатори. Разследване на Димитър Пецов за електронното издание дава прекалено много учредения, че става дума за авансово готова скица.

През 2021г. Гинка Катева е оповестила за продажба посредством открит търг част от земите на някогашните икономически дворове в с. Айдемир. Става дума за три обособени имота, всеки по 5.3 дка, или общо близо 16 дка. За разлика от други терени в отдалечени села, приватизирани в сходни процедури, тези парцели се намират в непосредствена непосредственост до централна улица в урбанизираната територия на Айдемир - село, което в действителност е квартал на Силистра.

И трите терена се намират против дома на Гинка Катева

Имотът единствено официално е аграрни и по тази причина се продава по реда на Закона за земеделските земи.

Заповедта на Катева за разкриване на търга е издадена на 16 април 2021 година Обявената начална цена за всеки един от парцелите е 20.557 хиляди лева или общо 61.671 хиляди лева За присъединяване в търга търга са поканени всички заинтригувани лица. Но съгласно текстовете на Закона за земеделските земи на първия търг би трябвало да се поканят наложително и притежателите на прилежащите парцели - нещо, което Гинка Катева е пропуснала в заповедта си.

А с цел да бъде обещано начало на наддаването за него би трябвало да са се явили минимум двама участници. И тъкмо толкоз се оказват присъстващите в деня на продажбата, демонстрира протоколът от класирането. Те не са инцидентни.

Единият от участниците в тръжната процедура е тутраканското сдружение за рандеман и преправка на месо " Едрина ". Негов притежател е Николай Николов - добър прочут на Стефан Тончев - мъжа, с който Гинка Катева живее на фамилни начала. Николов от години зарежда с месо двата магазина на Тончев на кооперативния пазар в Силистра, настояват източници от Областната администрация в града, поискали да останат анонимни.

Вторият участник в търга е компанията " Агростаф ", за което още веднъж и в детайли ще стане дума по-нататък в текста.

Тръжната процедура за земите на стопанския двор на Айдемир е извършена на 28 май 2021 година Със заповед от 11 октомври с.г. Катева афишира за победител в надпреварата " Едрина ", която печели наддаването

единствено с 40 лева над оповестената първична цена

от 20 557 лева за всеки от трите парцела.

Така в сходство с резултатите на търга, на 9 ноември 2021 година Гинка Катева подписва контракт за покупко продажба на държавна земя с шефа на " Едрина " Николай Николов. В тази договорка Катева работи като акредитиран представител на министъра на земеделието и затова в контракта е вписан адреса и по персонална карта, на който живее в Айдемир.

 Договорът, подписан сред Гинка Катева и
Договорът, подписан сред Гинка Катева и " Едрина ", с който се трансферира собствеността на земите

Само четири месеца по-късно - на 2 март м.г., Николов трансферира собствеността на трите парцела на Стефан Тончев. В контракта за продажба е посочен

същият адрес по персонални документи като този на Гинка Катева

в с. Айдемир. Според формирания нотариален акт цената, на която са трансферирани трите парцела, е 62 хиляди лева - това е единствено с 200 лева повече от цента, на която те са били купени на търга.

 Нотариалният акт, с който
Нотариалният акт, с който " Едрина " трансферира собствеността си на Стефан Тончев

Данъчната оценка на парцелите, както се вижда от нотариалния акт, формиран за тях, е 85 хиляди лева По същото време, по което Николай Николов ги трансферира на Стефан Тончев, на централния пазар в Силистра стартира активност новият магазин на Тончев, който е профилиран да продава продуктите на " Едрина ".

Потърсен по телефона шефът на " Едрина " Николай Николов изяснява, че в началото имал желание да влага в парцелите, само че по-късно трансформирал желанието си и решил да ги продаде бързо, с цел да не са му в тежест. За това решение съдействал и ненадейно появил се здравословен проблем. Така Николов дава отговор на въпросите, кое го е предиздвикало да продаде парцелите на същата цена толкоз скоро, откакто ги е придобил и дали не е имал предварителна спогодба с Гинка Катева и Стефан Тончев това да се случи. На различен въпрос - за какво е продал парцелите навръх Стефан Тончев, той отговори, че ги предложил на него тъй като се познавали и той се съгласил да ги купи незабавно.

На съвсем същите въпроси Гинка Катева дава отговор, че няма брак със Стефан Тончев, нито общи сдружение с него, от което би трябвало да следва, че те не са свързани лица.

Още по-кратък в отговора си е Стефан Тончев:

" Гледайте си работата "

споделя той и прекъсва диалога.

 Снимка за спомен на Гинка Катева с водача на ГЕРБ Бойко Борисов
© Личен списък

Снимка за спомен на Гинка Катева с водача на ГЕРБ Бойко Борисов

Малко откакто през април 2021 година завършва търгът за трите имота в Айдемир, през юни 2021 година Гинка. Това е годишната тръжна сесия, посредством която чартърен се отдават държавни аграрни земи. Но методът, по който е извършен този търг става мотив за инспекции от страна на Министерството на земеделието и от прокуратурата.

През 2022 година за малко на мястото на Катева в Областната дирекция " Земеделие " в Силистра е назначен Радко Славов. Докладът от инспекцията на инспектората към Министерството на земеделието, храните и горите установи, че 243 парцела от листата, утвърден от министъра на земеделието не са били оповестени и оповестени нито в локален ежедневник, нито в земеделската работа, както изисква законът. Така те са останали скрити за всички искащи да вземат участие в наддаването. Това е станало, тъй като Гинка Катева своеволно ги е изключила от описите, е записано в отчетът.

На този търга се явяват

още веднъж неслучайни участници

Единият печеливш е сдружението " Агростаф ", което към този момент е играло " поддържащата роля " при наддаването за за парцелите в Айдемир. Вторият участник и победител за други имоти е арендаторът и регионален координатор на ГЕРБ в Силистра Тодор Тодоров. В случая посредством необявяването на парцелите, което съгласно проверяващите е дело на Гинка Катева, е обезпечен достъп до търга единствено на избрани играчи, които поради неналичието на конкуренция, оферират ниски цени за държавните земи. За всички тях обаче се получават огромни евро дотации.

След този търг Гинка Катева подписва с Тодор Тодоров

контракт за 190 парцела с обща повърхност от 2300 дка

в землищата на селата Полковник Чолаково и Светослав, община Кайнарджа. Договорът е за период от 10 години на цена от 68 лева за декар. Вторият състезател в наддаването за същите земи е предложил цена единствено с 3 лева по-ниска от спечелилия Тодоров. Другият печеливш - " Агростаф " подписва контракт за 500 дка земи в землището на с. Поп Кралево като се състезава с акционерното сдружение " Сидар ". Двете компании имат общ притежател и са свързани лица, открива след това инспекция на земеделското министерство. Но хората и чиновниците, които се занимават с процедури в земеделието познават персонално всички сдружения и арендатори в региона и нямат потребност да ревизират в регистри, с цел да открият възможни свързаности.

Тогава за какво са ги позволили?

Според някогашния регионален шеф на Силистра Катя Кръстева, заемала поста от януари до юли 2022 година години наред със съдействието на представители на локалната и централната управляващи по-голямата част от държавния аграрен фонд е била изпалзвана непозволено от едри аграрни производители, подкрепяни от ГЕРБ и Движение за права и свободи. До търговете за прилагане на земи от фонда са допускани аграрни производители, които със свързани лица, владеят повече от 10 хиляди дка, а някои от тях не са платили наема за потребления от тях държавен аграрен фонд в предишни години.

За регионалния координатор на ГЕРБ Тодор Стаматов инспекцията от министерството на земеделието е открила, че дружно с майка си Славка Иванова (т. е. със обвързвано лице), той е обработвал повече от 12 хиляди дка. Поради тази причина той даже не е трябвало да бъде допускан до търга през 2021. Също преди да стартират инспекциите през 2021 година се открива, че

някой е изтрил архива с данните за търговете

през годините обратно. Достъп до тези данни е имал съответен чиновник - Тунджер Реджеб, който обаче е запазил работното си място и до този миг.

Засега от инспекциите на прокуратурата и земеделското министерство резултати не са оповестени. Междувременно обаче бяха направени контра инспекции, след които с неразбираеми претекстове от поста си беше свален Радко Славов - шефът разкрил нарушаванията в Областната дирекция " Земеделие " по времето на Гинка Катева. След нападателно лобиране точно от страна на едрите аграрни производители и след тъжби, подадени от тях против Славов,. Тя от своя страна А в тях беше разрушен монопола на едрите играчи в региона и бяха реализирани двойно по-високи цени от тези, в търговете дотогава до тогава.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР