Директорът на НЗОК проф. Петко Салчев поиска представители на парламента,

...
Директорът на НЗОК проф. Петко Салчев поиска представители на парламента,
Коментари Харесай

Шефът на НЗОК: Българите трябва да доплащат по-малко за лекарства

Директорът на НЗОК проф. Петко Салчев изиска представители на Народното събрание, на другите лекарствени организации да седнат на " една маса " и да обсъдят по какъв начин да се спре доплащането за медикаменти от страна на пациентите в България. Това стана ясно от думите му по време на семинар, на който бяха показани несъответствия в достъпа до лекарствена терапия, която се заплаща отчасти или изцяло от бюджета на Касата, заяви news.bg.

" Наличието на доста лекарствени артикули с разнообразни цени в дадената група след появяването на генеричен артикул, който би трябвало да бъде с 30% по-малка цена, води до това, че идващият артикул изкривява пазара и пациентите би трябвало да доплащат. Конвенционалната политика - лекарствена, която би трябвало да бъде прилагана, е да се предлага най-ниската цена, а по-късно по желание идващите. Сега се изписват съгласно това, което реши лекарят ", изясни всеобщият проблем Салчев. По думите му, " огромното разминаване в цените не е дейно ". " Ние вкарваме артикул, с цел да подбием цените, а по-късно незабавно го изкарваме.

Наблюдаването на пазара става от две организации, изясни той, с което се оправдава безсилието на НЗОК. Дали да се стигне до това - лекарят да изписва молекула, Петко Салчев изясни, че това е прогенерична политика, която мъчно ще бъде въведена в границите на 2-3 година, тъй като експертите би трябвало да бъдат подготвени по съответния метод и да се реши кое лекарство ще е уместно за дадения пациент. Трябва да се търсят решения, всички, които схващат от лекарствена политика, да седнат на една маса и да се каже какво може да се направи в интервал от 5-10 година ", счита той.

НЗОК заплаща най-ниската цена, пациентът доплаща за по-скъпото лекарство - на референта, а задачата - да се реферират другите цени към нея. " Не можем да бъдем наблюдаващи, а ръководещи пазара. Парламентът не може да реши нищо, до момента в който не се приказва и не се подхващат съответни стъпки. Тази обстановка продължава години, би трябвало да се сложи въпросът дали има някой интерес, в случай че не се сложи, пациентът ще продължава да доплаща, а ние ще бъдем страната, която има най-големи доплащания ", безапелационен е той.

Ирена Бенева, специалист в НЗОК и Вероника Вълкова, шеф отдел Лекарствени препарати, обясниха в детайли механизма за доплащане на медикаменти.

През 2021 година НЗОК е сключила контракти с всички 172-а притежатели на позволение за приложимост на лекарствени артикули. Няма притежатели тази година, които са отказали подписване на контракт, предходната година имало 6 такива. Годишни бюджети по съществени групи за 2021 година - група А - 478 млн. лева, група Б - 304 млн. лева, група В - 560 млн. лева

Следващия месец НЗОК чака Сметната палата да направи инспекция за предходната година, към този момент се правят оценка рисковете от приложението на механизма и рисковете за бюджета, заяви шефът Петко Салчев.

Шефът на дирекцията по медикаментите в НЗОК Владимир Афенлиев изясни, че има артикули с разлика на доплащането от 20 ст. до 73 ст.

584 лева на месец добива референтът при 75% реимбурсация - хората би трябвало да доплащат 25%, а те доплащат доста повече.

Почти всеки месец има позвънявания от разтревожени пациенти, които получавали 100% безвъзмезден медикамент, след това се постанова да доплащат. Това се случва, когато влезе нов референтен артикул, изясни още специалистът. Има и нелоялни практики, вадят се артикули, с цел да се вкара нов референтен, с нова молекула, на по-висока цена, посочи той.

Петко Салчев добави, че България е една от страните с най-вече доплащания и това се споделя във всички отчети на Европейски Съюз. Всяко ново лекарство, което влезе в позитивния лист, подвига внезапно разхода на НЗОК, посочи той. По думите му, работещо решение ще е надзор върху пазара и съблюдаване на разпоредбите.

Салчев счита, че в случай че се предложи социално-застрахователен механизъм, не би трябвало да се постанова на НЗОК какво да заплаща, а тя би трябвало да избира. Държавата употребява всичко, което влезе на пазара, да се заплаща по ред. Това наложило основаването на механизма, защото НЗОК има бюджет.

Искат да отстранен 25% и 50%: " Ние плащаме 10 ст., а индивидът - 70 ст. Разпределя се стеснен запас нерационално, в случай че се тръгне при тези стойности, които са по бюджета, изработен е план какъв брой ще коства за диабет, сърдечно-съдови ". 132 млн. лева трябвали на тази база, с цел да се компенсира отстъпката. Ако се вдигне 25% на 50% - пациентът щял да заплаща, би трябвало всички пациенти да имат идентичен достъп и да не се провокира отвод на лекуване, безапелационен е той.

Салчев се тормози от спомагателното систематизиране на запаса, по думите му ще има оценка и на механизма.

" Очаква се инспекцията на Сметната палата, НЗОК е непрестанно проверявана ", заключи още шефът на Касата.

Петко Салчев разяснява и митинга на пациентите с лупус, които са лишени от лекарството си. Той изясни казуса - медикаментът не е изключен от листата на НЗОК, а от Позитивния лист, пациентите с лупус и имуноглобулините са лекувани отвън късата характерност на продукта, което не е позволено. НЗОК заплаща единствено за медикаменти единствено за пациенти по къса характерност. Това лекарство се употребява off lable (извън етикета), безапелационен е той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР