Директорът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Ваня

...
Директорът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Ваня
Коментари Харесай

Румъния задържа български рибарски кораби, моряците искат оставката на шефа на агенцията по рибарство

Директорът на Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури (ИАРА) Ваня Стаматова отхвърли да е наричала " бракониери " риболовците, които бяха арестувани в Румъния.

Три български риболовни кораба с общо 10 моряци бяха арестувани в петък против събота на пристанището в румънския черноморски град Констанца. Според румънската брегова защита те са арестувани за бракониерство на калкан и акула в изключителната румънска икономическа зона на Черно море .

Междувременно моряците бяха освободени и се прибраха в България, корабите са към момента арестувани поради формирано наказателно произвеждане под надзора на румънската прокуратура.

Капитаните обаче желаеха оставката на Стаматова. Обвиниха я в непросветеност и уронване на престижа им, откакто в народен ефир ги е нарекла " бракониери " , заяви Българска национална телевизия. По думите им отрасловата организация би следвало тя да ги отбрани в тази обстановка.

Пред публицисти Стаматова сподели, че към момента не е получила публични документи за задържането на корабите. " Имам информация, че българските инспектори, които са взели участие в тази взаимна инспекция, са оказали подпомагане на нашите риболовци ", сподели тя.

Стаматова добави, че не вижда учредения да си подава оставката.

" Явно някои мои думи са интерпретирани погрешно. Никога не съм наричала риболовците, които бяха хванати, бракониери. Това дали едни лица са бракониери може да каже само съдът ", сподели Стаматова.

Българските риболовци споделят, че съблюдават наредбите на Европейска комисия за лов на риба и че ловят единствено в общите европейски морски зони. Добавят, че няма възбрана за улов на черноморска акула. По думите им в случай че такава е издадена от румънските управляващи, би следвало тя да важи единствено за румънските риболовни кораби.

По думите на риболовците преди няколко месеца е имало конфликтни обстановки сред български риболовни кораби и катерите на " Гранична полиция " в Румъния. С " нападателни маневри " те са избутвали българските кораби, с цел да се върнат в българската зона.

Трите кораба са тествани на 23 март в 23:30 ч. на 50 благи източно от Констанца при взаимна интервенция на изпълнителните организации по риболовство и аквакултури на България и на Румъния.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР