Директорът на Британския музей Хартвиг ​​Фишер се оттегля от поста

...
Директорът на Британския музей Хартвиг ​​Фишер се оттегля от поста
Коментари Харесай

Директорът на Британския музей хвърли оставка заради кражба на артефакти

Директорът на Британския музей Хартвиг ​​Фишер се отдръпва от поста си поради кражба на скъпи предмети от лондонската институция.

Той съобщи, че е явно, че музеят " не е дал отговор толкоз изчерпателно, колкото трябваше ", когато му е било обявено за кражбите на артефакти през 2021 година

Освен това Фишер отдръпна забележките си от по-рано тази седмица към търговеца на творби на изкуството, който пръв предизвести уредниците на музея.

Миналата седмица музеят разгласи, че е уволнил член на личния състав, откакто бяха открити " изчезнали, откраднати или развалени " полезности.

По-рано тази седмица Фишер отбрани следствието на музея през 2021 година, заявявайки на търговеца на антики Итай Градел, че " всички предмети са осчетоводени ".

Той уточни, че има " причина да има вяра ", че доктор Градел е укрил информация за други изчезнали детайли - коментар, който доктор Градел отхвърли като " откровена неистина ".

Фишер, който заема поста от 2016 година, съобщи, че ще се отдръпна незабавно щом бордът на музея откри негов заместител.

Заместник-директорът на институцията Джонатан Уилямс също се съгласи да се отдръпна от длъжността си до приключването на без значение следствие по отношение на кражбите в музея.

Председателят на попечителите на музея - някогашният министър на финансите Джордж Озбърн, съобщи, че оставката на Фишер е призната.

Впоследствие беше обявено, че някои от към 2000-те артефакта, откраднати от музея, към този момент са открити.

Британският музей работи взаимно с Регистъра на изчезналите творби на изкуството и с членове на антикварната общественост за връщането на някои от изчезналите антики, изясни Озбърн.

Става въпрос за " дребни бижута, скъпоценни камъни, части злато, които не са били изложени пред аудитория ".

Музеят не разполага с цялостен азбучник на всичко в сбирката си, събирана в продължение на няколкостотин години.

Артефактите са били изнесени от Британския музей преди 2023 година и през " забележителен " интервал от време.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР