Директорът на Алън Пардю даде интервю за предаването Football Daily

...
Директорът на Алън Пардю даде интервю за предаването Football Daily
Коментари Харесай

Пардю: ЦСКА е доминиращ отбор! Има само един клуб, който е добър колкото нас

Директорът на Алън Пардю даде изявление за предаването Football Daily на радиосекцията на bbc - Radio 5. Англичанинът приказва за новата всичко най-интересно към него.
Здравейте, Алън, по какъв начин сте? Как е животът в София?

- Много добре, благодаря. Преди седмица беше доста студено, само че в този момент се постопли докъм 4 градуса, тъй че всичко е наред.

А в житейски и културен аспект по какъв начин минава времето ви там, свиквате ли?

- София сигурно е огромен град, с обичайните кътчета за сходни обитаеми места. И тук, както и в Англия, има локдаун - заведенията за хранене и питейните заведения са затворени, което прави нещата малко по-трудни откъм пригаждане и консолидиране, само че хотелът, в който съм отседнал, е страховит. Също по този начин клубът е чудесно проведен, хората в него са прелестни и ме накараха да се усещам добре пристигнал.

През предишния сезон бяхте в Нидерландия, в този момент сте в България. Замисляли ли сте се да извършите тази стъпка по-рано, или смятате, че моментът е подобаващ в този момент?

- Това беше осъзнато решение от моя страна, желаех малко да отворя кръгозора си към европейския футбол. Затова, по този начин да се каже, инструктирах сътрудника си да търси работни благоприятни условия и на континента, с цел да придобия опит в разнообразни култури и шампионати. Приех работата в Ден Хааг и дружно с асистента ми Крис Пауъл се радвахме да сме там, само че за жалост COVID-19 постави точка на престоя ни, а шампионатът беше преустановен. Просто това е различен вид футбол, друг тип опит. Времето и дилемите ми сега са свързани с това да следя пазара на Балканите и по какъв начин вършат нещата тук.

В британския футбол имаше сериозна опозиция по отношение на концепцията да се назначава механически шеф в клубовете. Сега, когато вие сте в тази роля, промени ли се метода ви на мислене по тематиката и не се ли страхувате да не станете пандизчия в такава конструкция?

- Не мисля, че " пандизчия " е вярната дума. Определено играта има потребност от тях. Много е значимо за клубовете да имат тактика, която да тежи на плещите на мениджърите. Често се случва мениджърът да бъде заменен поради неприятни резултати, само че клубът би трябвало да има някаква база, философия по какъв начин да продължи напред. Да има проект, жанр, тактика за подбора на играчи, които да го водят в вярната посока. Доста тимове, даже и във Висшата лига, го нямат.

Споменахте, че сте желали да отворите усещанията си към европейския футбол. След престоя в Нидерландия и от късото време в България приемате ли опита си за пълностоен към този момент?

- На първо място желаех да покажа, че английските треньори могат да работят в чужбина. И че езиковата преграда не е проблем във футбола. Нямах опит в нидерландския футбол, нито тук, само че множеството от народите в Европа имат базисни знания по британски. И в този спорт можеш да се оправиш с посланията, които искаш да предадеш, и да покажеш метода си на работа. Разбира се, ден с ден не си наподобяват. Но британските наставници не трябва да се опасяват от този проблем. Останалото опира единствено до адаптирането към културата. Много се веселя и оценявам контактите, които завързах в Нидерландия, както и тези, които ще натрупам тук. И информацията за футболистите - от време на време трансферните суми, които се заплащат във Висшата лига, приказват за голям контрастност. А някои от качествените играчи, да вземем за пример в настоящия ми клуб, даже не се приближават като заплати до отборите във Висшата лига. Това ще ми помогне, когато се завърна към мениджърството, което не е изключено, или поема тази роля другаде.
Това може да ви направи още по-добър управител, в случай че се върнете в Англия един ден или в действителност отново бихте станали механически шеф?

- Може би. В моята мениджърска кариера постоянно съм бил в тимове, които се борят за оцеляване - и в, и в, финансите в никакъв случай не бяха конкурентни на челниците, макар че една година завършихме пети със " свраките ". Така че не можех да имам отбор, който да владее топката. В обособени мачове се получаваше, само че... Една от аргументите, поради които желаех да дойда в ЦСКА, беше, че това е преобладаващ тим. Има единствено един клуб, който евентуално е добър колкото нас -. Те водят в класирането в този момент. Така че виждам по какъв начин можем да развием отбора и да опитаме да подобрим още играта, притежанието на топката, да наложим печеливша формула. Това е прелестно, изключително в моя случай, когато все се борех да не изпаднем през последните 15 години. Чувството е в действителност хубаво.

В Англия обаче младите треньори като че ли нямат потребност да излизат в чужбина, тъй като " чужбина " идва сама - непознатите наставници носят нови хрумвания и подходи към играта. Смятате ли, че треньорската просвета на младите британски експерти се е повишила от това?

- Абсолютно сте прав, непознатите наставници трансформираха напълно пейзажа на треньорството и мениджърствотоу нас. Не може да не се повлияеш от работата на хора като Арсен Венгер,, Пеп и така нататък, и така нататък Може да изброяваме до безспир. Но цялостната картина пред английските треньори да работят на топниво не всеки път е цветна. Имаме някои експерти със страхотни качества - и в Лига 1, и в Чемпиъншип, които в действителност заслужават промоция, в случай че не получат предопределение във Висшата лига. В противоположен случай за какво да не опитат да станат втори в Серия А или да завоюват Ла Лига. Говоря малко проповеднически, само че британският пазар не е единственият, към който би трябвало да гледат. Дори и нашето състезание да е на върха сега, в чужбина също има отлични варианти, с които вашата треньорска или мениджърска кариера ще прогресира. efbet Лига 13 кръг, петък 18 декември  ЦСКА-София 1:0краен резулат  Левски
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР