Dir.bgМинистерството на външните работи на Северна Македония публикува на интернет

...
Dir.bgМинистерството на външните работи на Северна Македония публикува на интернет
Коментари Харесай

Пуснаха упътване за името на Северна Македония

Dir.bg

Министерството на външните работи на Северна Македония разгласява на интернет страницата си напътствие за медиите за приложимост на новото име Република Северна Македония според контракта от Преспа.

Официалното име е Република Северна Македония, кратко Северна Македония.

Националността (гражданството) е македонско/гражданин на Република Северна Македония. Официалният език е македонски език, кодовете са МК и МКД, а прилагателното македонски се използва във връзка с етническата и културната еднаквост, езика, историята, културата, наследството, територията и останалите атрибути.

Тези термини в този подтекст са напълно разнообразни във връзка с тези, които се употребяват за означаване на района Македония в Гърция.

В упътването се показват образци за вярно и погрешно използване на определението.

Правилно: македонска етническа еднаквост, македонски език, македонска просвета, македонска територия, македонски жители, македонска история, македонски планини, македонска литература, македонско кирилско писмо, македонска храна, македонски църкви.

Неправилно: епитети като " северно македонски ", " с. македонски " и " северномакедонски ".

В упътването се дава и разяснение за използването на определението във връзка с страната, нейните органи, публични и частни институции и всичко, което е обвързвано с страната, учредено е според закона и е финансирано от страната за действия в чужбина. Определението тук би трябвало да гласи " от Република Северна Македония " или " от Северна Македония ".

Правилно: Правителство на Република Северна Македония, президент на Северна Македония, министър на външните работи на Република Северна Македония, университет " Свети Кирил и Методий " на Северна Македония.

Неправилно: " северно македонски ", " македонски ", " с. македонски " и " северномакедонски ".

По отношение на дейностите определението може също да гласи " македонски ".

Правилно: македонска стопанска система, здравният бранш на Република Северна Македония, македонско изкуство, македонска музика, македонско земеделие, македонска архитектура, хранителна промишленост на Северна Македония.

Неправилно: " северно македонски ", " с. македонски " и " северномакедонски ".

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР