Дипломатическият спор между Индия и Канада се засилва: стигна се

...
Дипломатическият спор между Индия и Канада се засилва: стигна се
Коментари Харесай

Как едно загадъчно убийство направи Канада враг на Индия

Дипломатическият спор сред Индия и Канада се ускорява: стигна се даже до прекъсване на издаването на визи. Случаят включва античната сикхска религиозна група, битката на Индия против тероризма - и, несъмнено, желанието на западните страни да наложат своя мироглед за живота, закона и гражданските свободи.

На 21 септември Индия спря молбите за индийски визи в Канада „ заради механически аргументи “. Възможно е също броят на дипломатическите представителства на двете страни да бъде понижен. Това е следващ кръг от рецесията в индийско-канадските връзки, която навлезе в остра фаза след убийството на локалния водач на сикхите Хардип Сингх Ниджар край Ванкувър.

Канадските управляващи упрекнаха индийското държавно управление за убийството и изгониха индийски посланик, който канадците назовават член на индийската организация за външно разузнаване. В Делхи изрично отхвърлят присъединяване си и в отговор изгониха канадски посланик, именуван резидент на канадското разузнаване в Индия.

Също в сряда Министерството на външните работи на Индия посъветва своите жители в Канада да демонстрират оптималната нерешителност „ заради възходящата антииндийска интензивност “ в северноамериканската страна и влошаващата се обстановка със сигурността. Това се потвърждава от десетки случаи на опозоряване на индуистки храмове в Канада, появяването на плакати в градовете, офанзивите на сикхските сепаратисти и извършения от тях (в Канада!) референдум с искане за отделянето на щата Пенджаб от републиката и образуването на на страната Халистан на негова основа.

Изявлението на индийското министерство на външните работи е директно обвързвано с обстоятелството, че в сряда, 20 септември, беше публикувано видео, в което настоящата в Канада екстремистка организация „ Сикхи за правдивост ” упорства за експулсирането от северноамериканската страна на имигранти от Индия, които изповядват индуизма и поддържат правилото за опазване на единството на южноазиатската република.

Кои са сикхите и какво общо има Канада с тях?

Канада е дом на към 1,6 милиона индийци, доста от които са сикхи. Няма точни числа, само че почти към половин милион. В исторически проект Канада стана страната, в която сикхите започнаха да се реалокират проведено след събитията от 1984 година в Пенджаб. Тогава държавното управление на Индира Ганди позволява интервенция „ Синя звезда “, по време на която армията щурмува Златния храм в Амритсар, основното светилище на сикхската вяра, което въоръжените сикхи трансфораха в цитадела. Като възмездие Индира Ганди беше убита от личните си сикхски пазачи.

Сикхите не са народност, а етно-религиозна група. Това са същите етнически пенджабци, т.е. арийски индийци, които приказват пенджабски език, единствено че изповядват сикхизма, синкретична вяра, която се образува при започване на XVI век. За разлика от обичайните индуси, те нямат ограничавания в храната, склонни са към хедонизъм („ радостна и светла вяра “) и са доста войнствени (отличителна линия на обичайния мъжки костюм е присъщата кама - кирпан). Мъжете не бръснат косата и брадата си, само че носят косата си в присъщ тюрбан.

Поради особеностите на сикхизма, те много дълго време са били страна в страната и са представлявали военна прослойка в границите на „ огромна “ Индия. Британците превземат сикхската страна за повторно, само че правят оценка техния капацитет и резервират военните привилегии за сикхите. Друга сходна група са сипаите (известното „ въстание на сипаите “) - мюсюлмански воини (нещо като казашкото съсловие в Русия). Британците набират сикхи в специфични елементи на армията, като гурките в Непал. Те даже вземат участие във Втората международна война като обособени елементи в английската войска, освобождават Италия.

Тази наклонност се резервира и до през днешния ден. В актуалната индийска войска и разследващите служби сикхите съставляват повече от 60% от офицерския корпус. Има и анекдотична предистория за това: сикхите ядат месо, за разлика от обичайните индуси и будисти, и вследствие на това са физически по-силни от вегетарианците и нямат строги религиозни ограничавания върху убийствата.

Когато Индия стартира да укрепва като централизирана страна, доминирана от индусите, стартират безредици измежду разнообразни типове етно-религиозни малцинства. И евентуално има повече от тях в Индия, в сравнение с във всяка друга страна в света. Някои от тези придвижвания на дребни народи и секти незабавно получиха терористичен темперамент и породиха редица спорове. Някои още тлеят. Те обаче са едва забележими както заради маргиналността на тези групи, по този начин и заради ефикасната работа на индийските разследващи служби. Сикхите постоянно са се отличавали заради античните си военни обичаи, изолацията и компактността на местоживеенето и спецификата на тяхната вяра. Конфликтът в Пенджаб постоянно е отклонявал огромна част от ресурсите на федералното държавно управление.

Мнозина считат за огромна неточност радикалното решение на Индира Ганди да щурмува Златния храм през 1984 година Събитията от 1984 година радикализират забележителна част от сикхите, които желаят самостоятелност от Индия в границите на избрана страна Халистан със столица в Златния храм в Амритсар.

В самия Пенджаб индийските сили за сигурност се оправят най-малкото, само че политическата и терористична активност на сикхските радикали се реалокира в чужбина. Конкретно за Канада.

Това стартира от Пиер Трюдо, бащата на сегашния канадски министър председател Джъстин Трюдо. Той управлява Канада през 1980-1984 година, по някаква причина взема решение да разгласи сикхите за преследвани и потиснати и стартира да им дава леговище и всевъзможни привилегии. Сега огромният му наследник прави същото. Въпреки че, наподобява, какво общо има Канада с това? Защо семейство Трюдо би трябвало да се меси десетилетия във вътрешните работи на една далечна азиатска страна?

Сикхите незабавно стартират да се държат в отговор по самобитен метод Те обаче въобще не са бели и пухкави, тъкмо както федералните държавни сили за сигурност, които им се опълчват от Делхи. След като индийските сили за сигурност стопират погромите в Пенджаб и изтласкват дейната част от въоръжените сикхи в чужбина, стартира вълна от терористична активност. А седалището му е открито в Канада.

Сикхите и тероризмът

На 23 юни 1985 година багаж е разтоварен от полет на канадска самолетна компания, идващ от Ванкувър на летище Нарита в Токио. В разгара на процедурата избухва мощна детонация. На място умират двама товарачи, а други четирима са ранени. Полицейските чиновници бързо откриват, че чиновниците на летището са инцидентни жертви - експлодиращият багаж е бил пренос, трябвало да бъде пренатоварен на полет на “Еър Индия ”. Заради закъснението на канадския аероплан и часовата разлика, която терористите не са взели поради, бомбата е избухнала на земята. Ако това се беше случило във въздуха, щяха да загинат 177 души.

В същия ден Боинг 747-237B на “Еър Индия ”, летящ по маршрута Монреал - Лондон - Делхи - Бомбай, изчезва от радара при заход за Лондон. На борда е имало двама водачи, борден инженер, 19 стюардеси и 307 пасажери. Повечето от тях са канадски жители от индийски генезис, които са летели на посетители на родственици. Два часа след изгубването на самолета капитанът на товарния транспортен съд “Лорънт Форест ” оповестява, че е видял останките от самолета, движимости и тела във водата. Той споделя още, че два часа по-рано е следил ярка мълния в небето. По това време това се трансформира в едно от най-трагичните въздушни бедствия в историята.

Разследването бързо открива, че както багажът на летище Нарита, по този начин и багажът на самолета, който беше взривен над Атлантическия океан, са регистрирани на едно и също лице - Лал Сингх. Той и съучастникът му Амана Сингх се записаха и за двата полета, само че по този начин и не се качват на самолета. Примитивна скица, която по-късно е употребена от всички сходни терористични групи. Впоследствие излиза наяве, че тази двойка има намерение да взриви два индийски самолета по едно и също време, а преди този момент са възнамерявали нападение против Раджив Ганди по време на визитата му в Съединени американски щати. Сикхският тероризъм се трансформира в интернационален феномен.

Оказа се, че имената на терористите са измислени, а канадската полиция е пренебрегнала обикновени ограничения за сигурност. Канадците по този начин и не съумяха да намерят всички забъркани в тези детонации. В последна сметка самите индийци откриват, че уредникът е някой си Талуиндер Сингх Палмар. Той е разпознат и погубен в Пенджаб през 1992 година

След гибелта му беше нужен някой нов, който да управлява активността на сикхските радикали от уютната Канада. В средата на 90-те години в Канада идва известният Рави Шарма и незабавно желае политическо леговище. По време на производството се оказва, че паспортът му е подправен, а името му в действителност е Хардип Сингх Ниджар и е сикх, който има директно отношение към битката за „ самостоятелен Халистан “. Отказано му е леговище, само че до момента в който канадските управляващи обмислят какво да вършат с него, той се дами за канадка, луда активистка на всевъзможни правозащитни придвижвания и още веднъж стартира да кандидатства за канадски паспорт, този път като брачен партньор на локална жена. Опитват се да оспорят брака му в съда, само че след дълги процедури Сингх Ниджар става канадски жител през 2007 година

Индия стартира да бомбардира Канада с претенции за изгонването му, даже насочи искане към Интерпол. Сингх Ниджар, който по това време е станал известна фигура в индийската диаспора в Канада, написа писма персонално на Джъстин Трюдо в отговор на тези претенции.

През 2018 година Ниджар става формален водач на една от сикхските общности в Канада. Премиерът на Пенджаб Амариндер Сингх персонално предава на Джъстин Трюдо лист с имената на забърканите в тероризма и упрекнати в Индия в организирането и осъществяването на няколко десетки убийства, само че се намират в Канада. Ниджар е арестуван, разпитан и освободен. Той е доста деен, получава медали за щедрост и основава приюти за сираци.

През 2022 година той въпреки всичко е правно обвързван със самолетните атентати от 1984 година посредством един от тогавашните обвинени сикхи - Рипудаман Сингх Малик и неговите бизнес сътрудници. И тогава, напълно ненадейно, същият този Сингх Малик, който изглеждаше подготвен да сътрудничи на следствието, е погубен. Делото против Сингх Ниджар още веднъж се разпада. През цялото това време той живее безшумно във Ванкувър.

И тогава на 18 юни 2023 година той беше убит от камион покрай сикхски молитвен дом в предградията на Ванкувър от двама незнайни маскирани мъже. Убийците са били толкоз готови, че никой от очевидците не може да дефинира тяхната раса. Въпреки това Джъстин Трюдо, на форума на Г-20 тъкмо там в Делхи, стартира да насочва обвинявания за гибелта на Сингх Ниджар непосредствено към ръководителя на страната хазаин, премиера Нарендра Моди.

Това, несъмнено, е в стила на екстравагантния канадски министър председател, само че оттатък протокола и етикета. Така стартира експулсирането на дипломати и развиването на рецесия в връзките сред двете страни, като самата Индия значително ескалира всичко това. Нарендра Моди не е индивидът, който ще елементарни сходно отношение към себе си, даже като се вземат поради всички странности на Джъстин Трюдо.

Сега Канада се трансформира за Индия в същото, което Швеция стана за Турция - леговище за провокативни и от време на време искрено враждебни детайли. Чисто юридически това даже може да е в сходство с европейското и канадското законодателство, а също и да се подхранва от небрежни хрумвания за битка за правата на всички и всичко. Но в действителност това предизвиква тероризма, а в канадския случай също съвсем несъмнено се подхранва от позицията на локалните разследващи служби.

Това е обща наклонност в западното общество от десетилетия: да отидеш там, където не те питат, и то по изцяло сюрреалистични аргументи. Тук не става въпрос за разузнаване и поддръжка на някакви политически групи. Това е въпрос на идеология. А кой тъкмо умъртви един от водачите на интернационална терористична формация е вторичен въпрос.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР