Дипломатическите стъпки по връщането на Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) на

...
Дипломатическите стъпки по връщането на Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) на
Коментари Харесай

Киев: С дипломация няма да си върнем Запорожката АЕЦ

Дипломатическите стъпки по връщането на Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) на Украйна към този момент са несполучливи. Това съобщи украинският министър на енергетиката Герман Галущенко, представен от " Укринформ ".

" В момента обстановката е задънена. Нашата позиция, която показваме на всички интернационалните платформи, е, че всички договаряния във връзка с ЗАЕЦ би трябвало да се основават на следното: първо, демилитаризацията на централата; второ, овакантяване на служащите на " Росатом " ; трето, би трябвало да се даде опция на украинския личен състав да ръководи нуклеарния обект умерено, без напън. Но в отговор на това получихме ненужен декрет от съветския президент Владимир Путин, който афишира, че Запорожката АЕЦ е " федерална " благосъстоятелност, последвано от основаване на съответната компания в Москва ", означи Галущенко.

По думите му Украйна получава тревожни сигнали от задачата на Международната организация за атомна сила (МААЕ), работеща в Запорожката АЕЦ: руснаците се държат извънредно непрофесионално в централата.

Според Галущенко задачата на МААЕ удостоверява, че руснаците ръководят ЗАЕЦ по подобен метод, че положението на оборудването и оборудванията в централата доста се утежнява.

" Имам възприятието, че една от задачите на нашествениците е да ни го оставят в неработещо положение след деокупацията ", добави Галушченко.

Припомняме, че след анексирането от Русия на окупираната част от Запорожка област, Москва разгласи и поемането на контрола върху Запорожката АЕЦ. Украйна сега не може да има никакво въздействие върху протичащото се в централата, защото шефът и заместник-директорът на Запорожката АЕЦ след малко задържане бяха експулсирани от съветските управляващи на територията, следена от Украйна. Персоналът, останал да работи там се оплака от психически напън от Русия да подпише нови контракти за работа с " Росатом ", цитира news.bg.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР