Динамично археологическо лято за Центъра по подводна археология в Созопол.

...
Динамично археологическо лято за Центъра по подводна археология в Созопол.
Коментари Харесай

Започна археологическото лято за Центъра по подводна археология - Созопол



Динамично археологическо лято за Центъра по подводна археология в Созопол. То към този момент е почнало с проучвателна експедиция във водите на Несебър. Под тинята о се открива морското дъно, покрито с камъни и керамични фрагменти, които са главно антични и средновековни. Те са шлифовани от вълновата активност, което демонстрира, че тук не е функционирало пристанище, описа шефът на Центъра по подводна археология доктор Найден Прахов:

" Вероятно пристанищата на Несебър са били главно от южната страна, а тук е била акваторията на брега и като при всеки огромен древен център морското дъно е било осеяно с керамика. Не сме разкрили до в този момент структури, архитектурни уреди, такива които сме откривали от южната, от югоизточната страна на града. В непосредственост има крепостни стени, вълнолом, само че изследванията ни за в този момент демонстрират, че котвите които ще слагат за плаващите понтони на това пристанище няма да обиден археологически обекти! "  

Водолазите   от Център ще работят през това лято в Бургаски залив, при полуостров Форос. Ще бъде изработен сондаж при нос Чироза, където предходната година беше открита огромна находка на стъклени съдове. Ще се търсят останките на потънали транспортен съд, който ги е пренасял.

" След това още веднъж ще се изследват водите край Несебър, там обект на проучване ще бъдат потъналите фортификационни уреди на античния град. През късната есен обект на проучване ще е пристанището на Созопол, където предходната година бе изработен сондаж и се откри доста богат слой от находки от Античността до постсредновековния интервал ", сподели още археологът.

Центърът по подводна археология ще работи и по северното крайбрежие, изследвания ще бъдат осъществени през късната есен във водите край Шабла.

повече може да чуете в звуковия файл:
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР