Динамичен пазар с голям обем сделки и затихване на големите

...
Динамичен пазар с голям обем сделки и затихване на големите
Коментари Харесай

Каква е средната цена на жилищата в столицата в момента

Динамичен пазар с огромен размер покупко-продажби и затихване на огромните растежи в цените – такава картина на имотния пазар за 2023 година в България очерта в изявление за Радио Благоевград Полина Стойкова, изпълнителен шеф на организацията за недвижими парцели.

„ Визирам 2022 година, когато цените нарастваха с 20-30%. През предходната година този растеж затихна и към този момент влиза в границите на 6% до 10% в огромните градове “, уточни Полина Стойкова.

Спекулантите могат и да са потребни за имотния пазар

Тя означи, че това е доста високо равнище спрямо трендовете в Европа, където даже в някои страни означиха и спад на цените. Според нея, огромната разлика се дължи на това, че в България лихвените проценти по жилищните заеми не набъбнаха и не нарастват към момента за разлика от Западна Европа и доста страни по света. Според последните данни на Евростат за цените на парцелите за 2023 в Европейския съюз, България е в абсолютния топ по напредък на цените - трета позиция след Хърватия и Полша.

В момента междинната цена на жилищата в столицата е към 1600 евро , което прави пазара уравновесен и с доста добра досегаемост.

 istock istock
„ В Благоевград в последните 2-3 години растежът на цените се забави. Благоевград беше един от най-скъпите регионални градове след огромните 6, само че в този момент той е изпреварен от Враца, Плевен, Разград, Търговище, Шумен “, означи Полина Стойкова и подсети, че имотният пазар е огледало на стопанската система, икономическите процеси доста бързо и директно се придвижват в него. Тя разгласи, че са насочили старания към „ пробуждане “ на жилищния пазар в Югозапада, като следва разкриване на офис в Дупница.

В своята работа организацията за недвижими парцели все по-активно ползва цифрови технологии и изкуствен интелект,  което разрешава на брокерите да се съсредоточат върху качеството на обслужване на клиентите.

Смятам, че ще забележим един по-спокоен и по-балансиран пазар през 2024 година “,  прогнозира  Полина Стойкова  и уточни, че  „ основно ще бъде развиването на въпроса с приемането ни в Шенген и най-много в еврозоната “.

За повече финансови вести и други потребни препоръки, по отношение на персоналните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, с цел да не пропуснете нищо забавно от Pariteni.bg
По тематаТеглим по 180 хиляди лева заем за парцел, изплащаме го 25 годиниКои са най-търсените квартали за покупка на парцел в София парцели цени жилища пазар брокер столица .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } КоментариВход-->
Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие. Коментирайте на кирилица!
-->  
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР