Дина Болуарте стана първата жена президент на Перу, след като

...
Дина Болуарте стана първата жена президент на Перу, след като
Коментари Харесай

Перу с първата жена президент след импийчмънт на досегашния лидер

Дина Болуарте стана първата жена президент на Перу, откакто досегашният държавен глава - Педро Кастильо, беше свален от власт с импийчмънт от Народното събрание. Болуарте прикани за политическо помирение и основаване на държавно управление на националното единение.
Поемам тази задача със примирение, само че и с почитание към нацията и перуанското население. Ще извърша дълга си, защото би трябвало да продължим да ограничаваме бедността и глада. И да се борим за развиване на страната.
Дина Болуарте, президент на Перу

60-годишната Болуарте, която досега беше вицепрезидент на Перу, постави клетва пред Народното събрание, часове откакто Кастильо опита да го разпусне и да образува изключително държавно управление. Причината за решението му беше идната процедура по импийчмънт против него, която Народното събрание планираше да прегледа.

Освен това в телевизионно послание към нацията Кастильо разгласи изключително състояние и комендантски час. Ходовете му провокираха поредност от оставки в кабинета и гласоподаване за свалянето му от президентския пост, което беше признато с огромно болшинство от депутатите.

По-късно управляващите в страната оповестиха, че Кастильо е задържан и упрекнат в " протест " и " скрит план " поради нарушение на конституционния ред. От Конституционния съд на Перу го упрекнаха в опит за държавен прелом. Новият президент Болуарте направи същото и подлага на критика дейностите на своя предходник.

След смяната във властта поддръжници и съперници на ръководството на Кастильо излязоха на обособени шествия в столицата Лима. Стигна се и до конфликти с полицията.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР