Димитър Стоянов, коментар специално за Tribune.bg Петъчното интервю на министър-председателя

...
Димитър Стоянов, коментар специално за Tribune.bg Петъчното интервю на министър-председателя
Коментари Харесай

Арестите като инструмент на „промяната“

Димитър Стоянов, коментар особено за Tribune.bg
Петъчното изявление на министър-председателя Кирил Петков при Сашо Диков разкри нов стадий в „ продължаващата смяна “ в България. След растежа на инфлацията, цените на главните хранителни артикули, цените на тока и газа, невъзможността на общини, лечебни заведения и обществени домове да си заплащат сметките за електрическа енергия, рекордния брой инфектирани от ковид за денонощие и в жанр, разположил се някъде сред зрелия Лев Троцки и същинския Йосиф Сталин, Кирил Петков сподели, че били трябвали… арести. Премиерът всяка седмица събирал и Бойко Рашков, и ДАНС и им казвал, че нямали време и че „ би трябвало да действаме по този начин, че да има действителни арести “. Хората не били вярвали в хрумвания и проекти и той се надявал скоро да има „ съществени арести “.

До този миг знаем сигурно, че въпреки и да няма солидни знания какво тъкмо е конституция и дали има почва и у нас, поради систематичните си нарушавания в тази област, министър-председателят Кирил Петков очевидно харесва съветска литература. Вярно е, съумя да омеси разнообразни творби на Антон Павлович Чехов и Лев Толстой, само че от една великодушна позиция ще му извиним този неточност. И освен! Дори бих му предложил книга. Книгата се споделя „ Децата на Арбат “ от Анатолий Рибаков, където участва една доста фундаментална имитация на Йосиф Сталин, добре усвоена от Бойко Рашков, занапред усвоявана и от Кирил Петков – „ няма човек, няма проблем “. И, несъмнено, „ има човек, има проблем “. Как няма проблем? С арести. Сталин, Берия и Ежов добре са създали този модел – за интервала 1921-1953 година през ГУЛАГ минават общо 7,6 милиона души.

В логиката на Кирил Петков има няколко момента, които допускат нейната цялостна погрешност. Първо, той желае да получи публично утвърждение на база някаква назидателна политика по отношение на избрани хора или групи от хора, основани на групов симптом, действителен в неговото схващане. Което няма по какъв начин да се случи. Обществото не е свиреп звяр, който чака репресии и властова разпра като в годините на някоя гражданска война от далечното минало, а чака да има правдивост в връзките. Кирил Петков може би познава остарялата латинска максима „ самун и зрелища “ и защото заради своята лична неспособност да взема решения и некомпетентността на неговото държавно управление и парламентарно болшинство да даде решения за икономически-социалните рецесии в страната, той е решил да предприеме метода на „ зрелищата “. Министерство на вътрешните работи на Бойко Рашков ще завърти показно няколко чифта белезници, обществото ще е предостатъчно, проблемите ще се не помнят. Което няма да стане. Политиката на обществени арести няма да реши нито един от съществуващите пред държавното управление на Кирил Петков и пред българското общество проблеми, нито пък ще изпълни неговите джобове (може би покупко-продажбите за три секунди в „ Булгаргаз “ към този момент са напълнили някои) на фона на инфлационния напън, на който е подложено.

Следващият миг в неверната логичност идва по линия на самата поръчка за „ смяна “. Самият политически план на Кирил Петков и Асен Василев потегли със поръчката за огромна смяна и промени във всички сфери на живота и че след тяхното ръководство всички ние ще живеем в някаква Аркадия на благосъстоянието и щастието. Самата поръчка, че с арести ще се вземат решение проблеми значи, че „ смяната “ към този момент е абдикирала от своите обещания за „ смяна “. Хората не били вярвали на хрумвания, вярвали на арести. Дали по този начин считат българските гласоподаватели, защото сталинисткото политическо говорене напълно отсъстваше от предизборната акция на „ Продължаваме промяната “? Те какво поддържаха – визия за промени или визия за затвор? Занданската визия на тандема Петков-Рашков значи, че държавното управление просто абдикира от предизборните си обещания и няма желание да взема решение дълготрайни, систематични проблеми посредством продължителна и усилена работа да убеди всички заинтригувани страни в тяхната нужда. Ако има заинтригувани страни въпреки всичко, не знам до каква степен би стигнала въпреки всичко политиката на арестите на променаджийското държавно управление.

Тук би било редно да се запитаме – а какво в последна сметка желаят българските жители? Не, господин Петков, просто Киро, или както там Ви назовават, те не желаят арести. Арести желаете вие с Бойко Рашков, с цел да оправдаете личната си непросветеност да решавате действителни проблеми. Българските жители желаят работещи държавни институции, които да работят намерено, в осъществяване на закона и по правдивост. Искат добра и транспарантна обществена среда, почтени приходи, икономическо развиване. Към днешна дата желаят и решения на съществуващите рецесии – енергийна, инфлационна, здравна и така нататък Решения, които вие очевидно не можете да дадете. Но, господин Петков, каквото и да Ви приказва Бойко Рашков – инфлацията и цените на електрическата енергия няма по какъв начин да бъдат задържани.

***

Димитър Стоянов е правист, специализиращ в региона на конституционното право и административното право и развой. В интервала 2017-2021 година е специалист в тази област към политическия кабинет на вицепремиера по правосъдната промяна.

Автор е на изявления по правна, историческа и външнополитическа тематика
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР