Димитър Радев ще номинира Андрей Гюров и Петър Чобанов за

...
Димитър Радев ще номинира Андрей Гюров и Петър Чобанов за
Коментари Харесай

Димитър Радев: Номинирам Андрей Гюров и Петър Чобанов за подуправители на БНБ

Димитър Радев ще номинира Андрей Гюров и Петър Чобанов за подуправители на Българска народна банка. Това сподели Радев в своя първи коментар пред медиите, откакто беше определен за шеф на Българска народна банка.

„ Тяхното номиниране беше резултат на развой. Това беше авансово сложено от мен изискване. Целта беше да се реализира пресечна точка сред експертния метод, който е моят метод, и политическия метод, който е методът на тези, които гласоподават за номинациите. От няколкото имена двама от претендентите от моите любимци получиха и ще получат задоволително необятна поддръжка “, съобщи шефът на Българска народна банка. 

Процесът по избора на подуправителите ще започва на следващия ден, сподели още Радев. По думите му единият подуправител ще дава отговор за мисионното ръководство, а  другият за банковото.

„ Едно от най-важните условия, които сложих, когато одобрих да бъда номиниран за шеф, беше, че управлението на Българска народна банка би трябвало да бъде определено с необятна политическа поддръжка. Тя е мощен фактор за независимостта на централната банка, в това число от опити за нерегламентирано политическо вмешателство “, сподели губерньорът на централната банка. 

Основен приоритет на Радев е присъединението на България в еврозоната. 

„ Неизбежно по пътя към еврозоната ще има организационни, лични промени, само че това е развой. Няма да има особени драми. Две са нещата, които остават неизменими – независимостта на Българска народна банка и условията за самостоятелност. Тези неща ще се пазят даже след присъединение на страната към еврозоната “, разяснява Димитър Радев.

Той сподели, че стартира работа на цялостни обороти по техническата подготовка и законодателството за влизането на страната в еврозоната. Целта е цялостният пакет от законодателни промени, свързани с Българска народна банка, да са в Народното събрание през септември.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР