Димитър Панчев е наследник на големия български писател Димитър Талев.

...
Димитър Панчев е наследник на големия български писател Димитър Талев.
Коментари Харесай

Наследник на Талев пред SafeNews: Приоритет на държавата е да се дават пари за драг кралици

Димитър Панчев е правоприемник на огромния български публицист Димитър Талев. Той сигнализира в общественото пространство, че родната къща на писателя в Прилеп се разрушава, а България като страна бездейства по въпроса. Панчев провежда и митинг по тематиката, с апел за съответни дейности от Министерството на културата. SafeNews с него, с цел да разбере има ли оживление на институционално равнище.

Здравейте, господин Панчев. След проведения от вас митинг, има ли оживление на страната по тематиката с къщата на Димитър Талев в Прилеп?

Ето съответните думи на министър Кръстю Кръстев от срещата ни по време на митинга: “Сумата за закупуване не е проблем. По-сложен е въпросът със притежателите сега, както и политическите аспекти за едно сполучливо разрешаване на казуса. В едномесечен период ще направя разбор на правните учредения. Ние сме съгласни, че подобен вид културно завещание не би трябвало да отива в частни ръце и ще работим за основаването на музей на Димитър Талев, където вероятно да бъде завършен нов културно-информационен център на България в Прилеп. ”

От тази негова позиция изрично не одобрявам, че въпросът със притежателите е комплициран. Лично аз съм предложил неведнъж да ходатайствам безплатно сред двамата притежатели и страната, тъй като имам контакт с тях и знам, че са изцяло склонни за диалози с България. Никой не ме е потърсил. От останалата част е смешно, че едвам след митинга беше декларирано, че “ще се направи разбор на правните учредения ”. 20 години какво се направи по тази точка? Добре е най-малко, че министърът увери, че има пари, а и изрази цялостно единодушие къщата да е държавна. Но думите не са задоволителни. Очевидно. Както и дейностите до момента.

Установена ли е собствеността на къщата?

Разбира се, че е открита. 3/4 от къщата могат да бъдат изплатени незабавно от Снежана Аческа, а за останалата четвърт се знае кой е притежателят, той живее в Австралия, само че са нужни спомагателни диалози, които въобще още не са извършени от страната.

За закупуване на къщата дарителска сметка беше пусната от депутата от групата на ПП/ДБ Манол Пейков? Даде ли той някакъв доклад на събраните средства и по какъв начин ще действа с тях?

Даде доклад посредством статус във Facebook. Той обществено съобщи, че даже няма счетоводител за събираните до момента пари. Става дума за милиони събрани левове посредством разнообразни начинания. Това не е обикновено и буди съмнения, че е допустима възможна машинация. Подозренията още повече се ускоряват от неоснователното от юридическа позиция закъснение от страна на Пейков – над половин година не е купил къщата. Такава частна договорка противоречив адвокати и от двете страни на границата лишава седмица. Това приказва за цялостна непросветеност и незагриженост от страна на Пейков за проблема. Самото му отношение към нас, наследниците, е непоносимо и извънредно неуважително. Дори си разреши да ми “тегли майна ” на улицата преди 2 седмици, защото си разреших да го попитам до каква степен е стигнал въпросът.

И като финален въпрос, виждате ли нужната обществена поддръжка в начинанието за запазване на българската културна памет?

Категорично не виждам такава поддръжка. Преди дни беше изравнена със земята родната къща на Стефан Караджа в Тулча. Какво повече има да се разяснява? Талевата къща е идната. Приоритет на страната е да се дават пари за мил кралици. Това е истината. Това са обстоятелствата.

Автор: Тодор Беленски
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР