Димитър Младенов е един от най-добрите централни защитници в историята

...
Димитър Младенов е един от най-добрите централни защитници в историята
Коментари Харесай

Димитър Младенов: Неделев не е извънземен, Ботев да не разчита само на него

Димитър Младенов е един от най-хубавите централни бранители в историята на пловдивския Ботев. В интервала 1979/1997 той носи в 15 сезона екипа на клуба. С „ жълто-черните “ Младенов става вицешампион на България и осем пъти бронзов медалист и печели Купата на страната. Играе и при двете паметни победи на тима в Европа против Барселона и Байерн (Мюнхен). По време на двугодишния си престой в ЦСКА подвига един път Шампионската купа. Има 14 мача за националния тим.

В изявление за Димитър Младенов приказва за сегашното на Ботев, за школата му и за какво най-трудното за мъжкия отбор на клуба в шампионата следва. Бившият защитник посочва и повода, поради която нямаме мощен държавен отбор.

Г-н Младенов, Ботев дава поръчка за нещо огромно през това състезание. Докъде очаквате да стигне?

Надявам се да запише колкото се може по-високо класиране, само че знаете ли, не трябва да имаме огромни упования, с цел да не претърпим голямо отчаяние. На този стадий ще се въздържа от оценки и разбори, защото имам основателна причина.

Коя е тя?

Ботев още не е срещнал по-силните в елита. Досега играхме с тимове от нашата рогозка и се представихме добре, като взехме максимума вкъщи. Но програмата ни предоставяше опция да натрупаме точки, защото това бяха преодолими противници и ние се възползвахме. Тепърва обаче против мощните ще се разбере какво равнище е достигнал нашият тим.

Как смятате, че ще се показа Ботев против по-сериозните съперници?

Спечелените точки покачиха самочувствието и увереността в силите на футболистите и се надявам да покажат, че костват като тим и колектив. Най-важно е футболна България да види, че Ботев не отстъпва на водещите и не е отбор с по-слаби качества от тях. Пожелавам на нашите да покажат на терена неотстъпчивост, себераздаване и несъмнено, футболни причини, което ще значи, че израстват като тим.

Защо Ботев няма победа на открито?

Мисля, че се дължи на душeвността. На непознат терен сме по-затормозени и не играем по този начин разкрепостено, както вкъщи. Като посетители не демонстрираме и нужния темперамент, защото в някои мачове се задаволихме с едната точка и не бяхме до дъно настойчиви и настоятелни, с цел да стигнем до трите.

Какво мислите за чужденците на „ канарчетата “?

Що-годе са положителни за Ботев и родните стандарти. Решиха и много мачове от началото на сезона. Повечето от тях има още да се развиват и не са разкрили изцяло капацитета си.

Като някогашен бранител, удовлетворен ли сте от ариергарда на Ботев?

В отбрана се оправяме. Неприятното е единствено, че допуснахме голове поради самостоятелни и непредизвикани неточности на бранители, което не би трябвало да се случва. Но като цяло отбраната ни заслужава добра оценка.

Кога ще забележим повече ботевисти в титулярния състав на Ботев?

Когато получават повече игрово време. Ние в школата сме си свършили работата, щом 12 наши юноши имат професионални контракти с клуба. Ние сме ги основали, остава да ги доразвият при мъжете. Знаете ли какъв брой мъчно беше преди 10 години, когато изграждахме отначало школата на Ботев? Бяхме единствено двама души, ходихме в Асеновград, Чирпан и по другите околни градчета и села да събираме деца. После обаче се направи тази прелестна база в „ Коматево “ и нещата потръгнаха.

Имате взор върху школата, по какъв начин действа в този момент тя?

По мнение на експертите като метод на работа и условия за футбол тя е водеща в България. Но въпреки това постепенно се случват нещата и от време на време се вземат неправилни решения, някои от гибелни. Изпускаме да вземем за пример деца поради късни решения и така нататък Оптимист съм обаче, че пропуските ще бъдат отстранени, с цел да продължи школата постоянно да създава футболисти за представителния отбор.

Какъв Тодор Неделев виждате след травмата?

Прави всичко допустимо да стигне най-хубавото си положение и да играе както може и му отива на класата. Тодор е с изключителни качества, само че не е извънземен и не е редно да разчитаме единствено на него да направи разликата с отиграванията си. Трябва повече футболисти да вземат участие в построяването на офанзивите и да ги подкрепят.

Г-н Младенов, какво ще кажете за рецитала на Неделев против Северна Ирландия?

Винаги съм се радвал, когато футболисти на Ботев са фактор в националния отбор и вземат решение мачовете му. Това в този момент направи Тошко в типичния си жанр. Двата му голови удара от придвижване доближаваха съвършенството. Попаденията са плод на самостоятелната класа на Неделев, на самочувствие и религия във опциите.

Как ще коментирате представянето на България в международните квалификации с новия селекционер?

Класирането и резултатите в групата ни бяха предстоящи, само че единственото, което има значение е, че се поставиха основите на перспективен държавен отбор, който се обновява най-вече с млади играчи. В другите квалификации за Евро 2024 и Лигата на нациите ще се види накъде отива този тим. Пътят за развиване обаче е един – надграждане, неизменност, да демонстрираме групова игра и екипен дух. Вярвам, че ще създадем крачка напред и няма повече да губим от тимове като Литва да вземем за пример и ще побеждаваме постоянно такива като Северна Ирландия.

Най-доброто ли е събрал Ясен Петров в националния?

Според мен да. Може да се вършат изключения отсега нататък за някои футболисти, които са в положително моментно положение, само че това в общи линии е групата, с която Ясен ще работи и това са играчите, от които той ще пробва да извлича максимума.

Съгласни ли сте, че Ясен няма огромен избор?

Сега националният тим е отражение на отношението на гениите към футбола. В наши дни множеството младите играчи са меки, безхарактерни и безволеви. Бързо се предават, а когато главата ти не мисли, краката треперят и не стават за футбол. Не е редно също след мач родителите да бързат да прибират децата си и да стартират да им вършат анализ още в колата. Всичко това оказва отрицателно въздействие върху развиването на един млад футболист от най-ранна възраст и следствията се виждат от всички.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР