Дигиталните умения на служителите са ключови за развитие на ВиК

...
Дигиталните умения на служителите са ключови за развитие на ВиК
Коментари Харесай

Зам.-министър Иванова: Дигиталните умения на служителите са ключови за развитие на ВиК отрасъла

Дигиталните умения на чиновниците са основни за развиване на ВиК бранша.

Това съобщи заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Деляна Иванова на форумa „ Адаптивност, еластичност и сигурност на заетите в бранш ВиК с внедряването на цифровите технологии “. Събитието се провежда от КНСБ по план „ Партньорство в цифрова среда “, финансиран от Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “.

Пред представители на Съюза на ВиК операторите, „ Български ВиК холдинг “ ЕАД и на синдиката заместник-министър Иванова заяви, че сега се извършват интегрирани планове за модернизиране на ВиК инфраструктурата в 14 области, като за първи път това се прави от водните оператори. Инвестициите в общ размер на към 1,5 милиарда лева европейски средства и съфинансиране включват както създаване и реорганизация на водопроводи, канализация и пречиствателни станции за питейни и отпадъчни води, по този начин и внедряване на СКАДА системи за ръководство на процесите.

Заместник-министърът подчертава върху нуждата за развиване на цифрови умения на чиновниците във ВиК бранша, с цел да може технологиите да бъдат употребявани дейно, което ще способства за повишение на качеството на предлаганата услуга. Едновременно с това Иванова акцентира, че би трябвало да се подобрят и изискванията на труд и възнаграждение на работещите в бранша, както и да се влага в тяхното образование и професионално развиване, с цел да може да се стимулират фрагментите и да се притеглят нови.

На форума бяха показани резултатите от направените секторни разбори на две стопански действия, свързани с ВиК бранша – „ Събиране, филтриране и снабдяване на води “ и „ Събиране, отклоняване и филтриране на отпадъчни води “. Обсъдени бяха провокациите пред заетите в бранша, които пораждат с внедряването на цифрови технологии и нуждата от придобиването и построяването на нови компетентности, отговарящи на уменията на бъдещето.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР