Дигитализацията има изключително голямо значение за решаване на проблемите в

...
Дигитализацията има изключително голямо значение за решаване на проблемите в
Коментари Харесай

Илко Семерджиев: Модулът за електронна хоспитализация е абсолютно неподготвен

Дигитализацията има извънредно огромно значение за решение на проблемите в здравната система. Това мнение изрече пред БНР доктор Илко Семерджиев, някогашен министър на опазването на здравето.

 „ Тази Национална здравно-информационна система и целият план, по който сега чуваме похвала от актуалните ръководещи в Министерството на здравеопазването, е мой план, който аз направих в късия си длъжностен мандат през 2017 година. На 21 март 2017-а аз подписах контракт за създаване на Национална здравно осведомителна система, само че моят план, който обхващаше над 500 страници, печели първата фаза за финансиране 12 млн. лв. по стратегия „ Добро ръководство ”, това е безплатно финансиране от Европейски Съюз. Срокът за осъществяване беше декември 2019 година ”, сподели той.

Семерджиев изясни, че неговият план е имал 4 етапи, като е бил разписал първите три етапи:

„ Втората трябваше да се финансира с към 19 млн. лв.. Тя не е обговорена сега, не е стартирана, камо ли финансирана. А за третата да не приказваме. Тя беше разказана в моя план със стойност 18 млн. лв. ”.

Според него модулът за електронна хоспитализация е безусловно неопитен:

„ В моята тактика бяха планувани оценки на финансирането на всички клинични пътеки. По този метод диагностиката да остане в диагностично обвързваните групи, в това число и оценка на направените разноски по действия, а ръководството на качеството - по клинични пътеки, тъй че да може да се реализира оптимално дейно финансиране, а не това, което се практикува в този момент - възнаграждение на световен бюджет на структури, което не регистрира количеството и качеството на свършената работа ”.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР