Дори не сте подозирали за него, но той се оказва

...
Дори не сте подозирали за него, но той се оказва
Коментари Харесай

Необикновената история на най-късия международен мост в света

Дори не сте подозирали за него, само че той се оказва с прелюбопитна история, а още един разкрива необикновени обстоятелства
Представете си, че излизате през задната си врата и пресичате интернационална граница. Звучи фантастично, само че на остров Завикон, сврян в сърцето на архипелага Хиляда острова по река Сейнт Лорънс, това е действителност! Или най-малко по този начин се твърди.

Този дребен остров, който може да се похвали с мост,  дълъг едвам 9 метра постоянно се свързва с една завладяваща детайлност: той е прочут като най-късия интернационален мост в света - " факт ", който се споделя на доста екскурзии с лодка най-малко от началото на 1900 година Но дали в действителност е по този начин? И допустимо ли е толкоз пай мост да има конкуренция?



Знамената на моста подсказват, че той свързва Канада и Съединени американски щати. От едната страна на моста е канадският байрак, а от другата - американският, само че с унгарско знаме в средата, в чест на унгарското завещание на притежателя - историята става още по-интригуваща.  Някои източници настояват, че този мост свързва остров Завикон (Канада) с по-малък остров, принадлежащ на Съединените щати, което го прави същински интернационален проход. Според формалните съглашения за границите и подробните карти обаче както Завикон, по този начин и по-малкият му комшия попадат напълно в територията на Канада.

Въпреки това на остров Завикон има монумент, основан от Граничната комисия на Съединени американски щати и Канада, с цел да оказва помощ при геодезическите измервания за установяване на повратната точка на интернационалната граница в този сектор на реката. Според най-подробната карта на USGS(Геологическият топографски институт на САЩ) за района интернационалната граница завива на към 140 метра югоизточно от южния завършек на остров Литъл Завикон.
 Снимка: iStock by Getty Images
Истината може да е по-малко вълнуваща от легендата, само че чарът на моста остава. Този къс проход, без значение от формалния му статут, е причудливо увещание за неповторимата география на района на Хилядата острова, където стотици са разпръснати по границата сред Съединени американски щати и Канада, а въпросът какъв брой навръх брой са островите в туристическия район Хилядата острова се оказва препъникамъкът на участниците във финалния рунд на телевизионни надпревари оттатък океана.



Всъщност отговорът надалеч не е толкоз явен и логически, колкото наподобява на пръв взор. На особено събраната за задачата американско-канадска комисия са й трябвали цели три години, с цел да брои, мери и отсъди, че в последна сметка архипелагът сред Канада и Съединените щати се състои от 1793 острова. Някои са дълги няколко километра, на други поникналото върху тях дърво хвърля сянка по-широка от самия остров, трети се демонстрират от водата за малко единствено по време на отлив. Ако бъдат преброени и всички скали, по-малки от квадратен метър, броят на островите ще нарасне до 1865.
 Снимка: iStock by Getty Images
Хилядата острова са ситуирани там, където мощните води на Големите езера си проправят път към Атлантическия океан. Малките парченца земя с обилна природа са осеяли осемдесетте километра преход сред езерото Онтарио и реката Сейнт Лорънс. Някога знак на екстравагантността, благосъстоянието и неспирния напредък на Америка от индустриалната ера, през днешния ден районът очевидно притегля туристи с по-скромни приходи. Но пък в последните десетилетия техният интерес и тиха злоба към архитектурните чудеса, издигнати през 1870-1929, вдъхна нов живот на мястото, изгубило блясъка си по време на Голямата меланхолия.

Но след тази изчерпателна информация, къде въпреки всичко публично се намира най-късият интернационален мост? Той свързва дребното селце Варежа Гранде в Португалия със прилежащото испанско селце Ел Марко в Естремадура. Това е дребен пешеходен мост, който е с една трета по-малък от този на остров Завикон (3,2 метра).
 Снимка: portugalist.com
Пешеходният мост е толкоз пай, че надали е нужен. Дори преди използването на Шенгенското съглашение, с което се отстраняват граничните инспекции сред Испания и Португалия, жителите свободно минават през реката, употребявайки спонтанен мост, построен от дъски. Трансграничната търговия е била необятно публикувана, като португалците са продавали кафе и кърпи на испанците, а те ножове и вино.

И през днешния ден мостът си остава загадка точка на продан, защото никой не знае за него (от 2008 година, когато е издигнат, е събрал единствено няколко отзива в Google). Изглежда, че атракциите от вида " най-голямата в света " или " най-малката в света " се показват по-добре в Съединени американски щати и Канада, в сравнение с в Португалия или Испания.
 Мостът сред Португалия и Испания
Мостът сред Португалия и Испания
Снимка: portugalist.com
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР