Диета, имитираща гладуване, усилва ефекта на началния етап на химиотерапията

...
Диета, имитираща гладуване, усилва ефекта на началния етап на химиотерапията
Коментари Харесай

Диета помага при лечението на раково болни

Диета, имитираща недояждане, усилва резултата на началния стадий на химиотерапията при лекуване на рак, считат учените. Резултатите от извършените клинични тествания са оповестени в списание „ Nature Communications ” .

Медици и диетолози от Италия, Нидерландия и Съединени американски щати организираха следено клинично проучване на фаза 2 от диетата, предложена на пациенти, които минават курс на химиотерапия за прекъсване растежа на тумора.

Диетите, имитиращи недояждане, са нискокалорични със занижено наличие на протеини и аминокиселини и са създадени да провокират метаболитни реакции, сходни на тези, които пораждат при недояждане с вода.

Доклиничните проучвания демонстрират, че краткосрочното недояждане и реплика на пост може да отбрани здравите кафези от химиотерапията, като в това време прави раковите кафези по-податливи на лекуването.

От февруари 2014 година до януари 2018 година в медицинския център на университета в Лайдън са следени 131 пациентки с рак на гърдата, като в групата са взели участие дами без утежняващи болести като диабет и наднормено тегло.

Диетата, имитираща недояждане, се е състояла главно от чорба на растителна основа, течности и чай. Регистрирана е по-голяма успеваемост на лекуването при „ гладуващите ” пациентки. При тях е записано и по-ниско равнище на увреждане на ДНК вследствие химиотерапията. Не са регистрирани странични резултати при използването на имитиращата апетит диета.

Авторите на проучването считат, че кратковременните цикли на недояждане или използването на диета, имитираща недояждане, са безвредни и по-ефективни като спомагателна помощ за онкоболни пациенти с ранен етап на рак на млечните жлези.
 

— Microbiome Articles (@microbe_article)

Гладуването лишава размножаващите се ракови кафези от хранителни субстанции , намалявайки по този метод факторите за напредък. В резултат те се оказват по-податливи на лечението, което подкрепя унищожаването им, написа в публикацията.

Предстои да бъде направено проучване дали диетите, имитиращи недояждане, работят и при други форми на ракови болести, съчетани с обичайното лекуване.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР