Диана Сандалска-Анева е човек с добро сърце, заразяваща усмивка и

...
Диана Сандалска-Анева е човек с добро сърце, заразяваща усмивка и
Коментари Харесай

Диди от Polka dot kitchen: Моят свят е шарен и вкусен, понякога сладък, понякога пикантен

Диана Сандалска-Анева е човек с положително сърце, заразяваща усмивка и обич към вкусната храна (и точките). Кулинар по душа, тя е основател на страницата, в която споделя своите изкушаващи предписания. Диди държи на сезонните и качествени артикули, вярвайки, че " здравословно хранене значи уравновесено и пълноценно ". И защото наближава Коледа, тя ни показа няколко прелестни предписания, които може да приготвите за идния празник. Неща, носещи усета и аромата на Коледа.

Опиши си с 3 думи.

Оптимист, нетърпелива, идеалист.

Ти се занимаваш с реклама и връзки и си любител-кулинар, като в обществените мрежи можем да те открием под името. Защо се кръсти по този начин?

Ох, тук ми се желае да имам някаква доста красива история, само че уви нещата са доста по-простички. Аз обичам цветовете и точките, някак доста ме притегля този принт, доста моят е. И тъй като този кулинарен блог е изобретателното изражение на моята душа, напълно разумно беше да го именовам като моята кухня на точки – Polka dot kitchen.

Кога се роди любовта ти към готвенето?

Замисляла съм се над това и няма един съответен миг. Израснах в семейство, в което има страхотни кулинари – майка ми е вегетарианец от дълги години и заради това постоянно вкъщи е имало доста плодове и зеленчуци и чудесни ястия с тях, бабите ми постоянно са имали свои почерк в кухнята и до през днешния ден си " присвоявам " хрумвания за предписания от тях, дядо ми е занаятчия на скарата, а другият ми дядо правеше най-вълшебните принцесени картофи. Винаги съм готвила с тях и съм оценявала вкусната храна, а когато заживях с мъжа си някак просто се оказах в позиция, в която е напълно в моите ръце да я подготвям. И с времето тази обич и удоволствието от готвенето пораства. Вече е самобитна терапия, която ми оказва помощ да се отърсвам от напрежението в всекидневието.

Много хора мислят, че здравословните ястия са безвкусни, за какво това НЕ е по този начин?

Това е една от огромните заблуди в кулинарията съгласно мен и огромен мотиватор за мен да не преставам да създавам в тази област. Моят татко е характерен образец за човек, който има вяра в това факсимиле и не преставам да се пробвам да му покажа образно противоположното. Тук би трябвало да създадем значимо конкретизиране – " здравословно " е доста необятен термин и има доста разнообразни прочити на неговата есенция. За мен " здравословно " значи уравновесено и пълноценно. Начин на хранене, основан на сезонни плодове и зеленчуци, качествено месо и риба и заместване на модифицираните храни с такива, които хранят тялото и душата. Не значи да се храним всекидневно с ориз и телешко и суперхрани под формата на пудри без усет да вземем за пример. За мен нищо здравословно не е в прекаленост, по тази причина и когато включиш в менюто си многообразие от свежи артикули, ядки, семена, варива, протеини и слушаш тялото си и по какъв начин реагира то на тях, тогава намираш своята формула.

Кои са обичаните ти артикули и подправки, които постоянно участват в кухнята ти?

Ей тук ме затруднихте. Да забележим – постоянно имам вкъщи базови артикули като масло, брашна, сезонни плодове и зеленчуци, домати в консерва от градината на баба и дядо. От подправките имам в общи линии всичко, за което може да се сетите, само че най-любими са ми кимион, пушен пипер, пикантен пипер, ванилия и канела.

Наближава Коледа, когато обичайно се събираме към трапезата с околните си. Каква за теб е идеалната Коледа?

За мен идеалната Коледа стартира с накичване на дома още на 15-ти ноември (да, знам, вкъщи сме като в мол). После следват цветни лампички, коледен джаз, топло какао, една дребна елха с доста дарове изпод, цялото семейство дружно, вечеря на Бъдни вечер и питката на баба с шансове с клонка от дрян. Ей такива неща, простички привидно, само че цялостни с доста уют, топлота и любов.

Можеш ли да ни предложиш няколко здравословни предписания за празника.

Здравословното е друго за всеки, само че мога да дам няколко празнични предписания с изчистени съставки, които имам вяра, че ще създадат празничната маса още по-вкусна и уютна.

Топчета от сиренца, ядки и сушени боровинки



Кейк с портокалови корички и бял шоколад





Класически ванилови коледни сладки



Тройно шоколадова торта с нар



Ароматно какао със зимни подправки





Глазирани моркови с нар и моцарела



Двойно шоколадови сандвич бисквитки



В началото на всяка година постоянно си обещаваме, че ще се грижим по-добре за себе си. Дай ни няколко лесни съвета по какъв начин да готвим по-здравословно.

Моят съвет е да купуваме семпли и чисти храни. Да заобикаляме модифицираните, авансово приготвените и вакуумирани неща. Да въведем повече зеленчуци, плодове и билки, освен това разнородни, и да търсим простички предписания с тях. Уверявам ви, че е в пъти по-лесно, в сравнение с допускате. Да се интересуваме от кое място идва месото, рибата, млечните, свежите артикули, с цел да знаем какво влиза в тялото ни. И най-много - да намираме време да седнем и да се храним, наслаждавайки се на този миг, без бързане и не на крайник. Пък даже и да е за 10-15 минутки.

Какво най-вече харесваш в себе си?

О, толкоз е мъчно да казваш такива неща самичък за себе си. Може би най-вече оценявам в себе си това, че имам вяра в изначалната доброта на хората. Понякога това ми носи негативи, само че все пак постоянно подобавам към хората с презумпцията, че те са чисти и положителни до доказване на противното.

А какво би трансформирала?

Бих станала още по-организирана и спокойна. Нося в себе си една тревога и раздразнителност, които се пробвам да овладея с доста старания и отбелязвам прогрес, само че имам още път да извървя. А за организацията – нуждая се да открия 25-тия час. Но и без него отново някак ми се желае да сполучвам да класифицирам всекидневието си по този начин, че всички предпочитани неща да са в него, а да ми остава и малко време за отмора.

На какво не можеш да устоиш?

На храна. Вкусна, цветна, ароматна, която образно те притегля. Нямам едно обичано ядене, то се мени съгласно сезона, момента, настроението.

На точки. Обожавам всичко на точки, изключително в случай че някъде там има намесен цвят, изключително жълт.

На пътешестване. Онова, което изпълва сетивата и отваря нови хоризонти.

Какъв е твоят свят?

Шарен, апетитен, леко безреден, доста забързан, от време на време сладостен, от време на време лют, само че изпълнен с доста обич и благополучие.
Източник: iwoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР