Диана Русинова повдигна една често дискутирана тема, касаеща поведението ни

...
Диана Русинова повдигна една често дискутирана тема, касаеща поведението ни
Коментари Харесай

Надявам се МВР да вземат мерки, преди да е станало твърде късно

Диана Русинова повдигна една постоянно дискутирана тематика, касаеща държанието ни на пътя. А точно – какви са разпоредбите по отношение на спешните ленти по автомагистралите? За мнозина е ясно, че в лентата за наложително прекъсване, се подхваща престой заради зародила техническа нередовност на автомобила. Експертът по пътна сигурност разгласява кадър, който озадачи. Полицейски автомобил е спрял за инспекция камион на автомагистрала. Разположението на транспортните средства е в спешната лента, което е евентуална заплаха за тях, както и останалите транспортни средства.

„ Да прави инспекция в лентата за наложително прекъсване не заплашва единствено живота на извършващия инспекцията, само че заплашва и живота и здравето на всички участници в придвижването. Има не малко пътни произшествия, които са се случили точно по този метод. В този случай светлините са включени на колата на ОДМВР София, само че дали идващите откъм гърба въобще ги виждат, щом колата се намира пред тежкотоварния автомобил?, “ пита в обществената мрежа Русинова.

„ Надявам се Министерство на вътрешните работи да вземат ограничения, преди да е станало прекомерно късно и почтен човек да пострада заради безхаберието на полицията, “ продължи тя.

„ Абсолютно тъкмо! Не единствено, че има случаи на починали при сходни условия (на автомагистрала Хемус), само че има каузи от преди повече от 7 години, които още не са завършили! Някой да си е направил извод, да си е взел поука оттогава?, “ пита мъж.

„ Това е ужасно тъпа процедура.. В естествените страни, по тази причина като те стопират, те изтеглят до първата отбивка или паркинг. “

„ Колата със специфичен режим на придвижване е длъжна да е откъм гърба на спрения за инспекция автомобил! За страдание поредна липса на подготвеност.

Ето и какво се споделя в Закона за придвижване по пътищата:

При придвижване по автомагистрала на лидера е неразрешено:
1. да стопира пътното транспортно средство за престой или за паркиране отвън особено обозначените за това места;
2. да завива в противоположна посока, да се движи обратно, да навлиза в разграничителната линия или да я пресича, в това число и на местата, където тя е прекъсната;
3. да се движи по лентата за наложително прекъсване

Чл. 59

(1) Водачът на пътно транспортно средство, заставен да спре заради независещи от него условия, може да направи това върху лентата за наложително прекъсване отвън платното за придвижване, като през нощта и при понижена видимост алармира спряното пътно транспортно средство с сигнален светлоотразителен триъгълник или включен спешен сигнал. При неспособност да в профил повредата и да продължи придвижването, той е задължен да вземе ограничения за евакуиране на пътното транспортно средство от автомагистралата по най-бърз метод.

(2) Пътно транспортно средство, получило щета при придвижване по автомагистрала, може да бъде теглено с гъвкава връзка единствено до най-близкия излаз на автомагистралата.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР