Диана Ковачева изпрати препоръка до Асен Василев Омбудсманът Диана Ковачева

...
Диана Ковачева изпрати препоръка до Асен Василев Омбудсманът Диана Ковачева
Коментари Харесай

Диана Ковачева изпрати препоръка до Асен Василев

Диана Ковачева изпрати рекомендация до Асен Василев

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до министрите на труда и обществената политика Иванка Шалапатова и на финансите Асен Василев, в която упорства с новия държавен бюджет да бъдат обновени месечните помощи за развъждане на дете с трайно увреждане до 18-годишна възраст и до довеждане докрай на междинното обучение, само че не по-късно от 20-годишна възраст, регламентирани в член 8д от Закона за фамилни помощи за деца (ЗСПД).

Сега помощта за децата е разграничена в три групи съгласно степента на тяхното увреждане. Най-малко средства месечно получават децата с избрани от 50 до 70 на 100 тип и степен на увреждане или степен на трайно понижена продуктивност - 350 лева, на децата с избрани от 70 до 90 на 100 степен на увреждане на месец им се поставят по 450 лева, а децата с избрани 90 и над 90 на 100 тип и степен на увреждане или степен на трайно понижена продуктивност - по 930 лева, което е извънредно незадоволително поради инфлацията и нарасналите цени на храни, медикаменти и прочие

Омбудсманът обръща внимание на обстоятелството, че тези месечни помощи освен не са пипани от края на 2016 година, само че и че досега не е очакван никакъв механизъм за автоматизираното им осъвременяване през годините.

" С оглед наредбата на член 8д, алинея 2 от ЗСПД, която не позволява размера на помощите да е по-малък от миналата година, размерите на финансовата поддръжка на обособените групи правоимащи са оставени към този момент 7 години, без да бъдат изменени в Законите за държавния бюджет на Република България ", написа публичният бранител.

Проф. Ковачева показва още, че неведнъж е поставяла този проблем на вниманието на виновните органи, в това число посредством изложение на изрично мнение при разглеждането на Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 година, обнародван Дъждовни води. бр.66 от 1 август 2023 година, само че и досега действителни дейности за разрешаването му не са подхванати.

" Необходимо е да се обърне внимание на обстоятелството, че поддръжката на фамилиите, в които има деца с трайни увреждания, е доста понижена през последната година. Причина за това е сериозната инфлация в страната, която рефлектира върху опциите да бъдат задоволявани потребностите на децата. В тези условия вършат мощно усещане механизмите за установяване на размерите на месечната финансова поддръжка и целевата финансова поддръжка за хората с трайни увреждания над 18-годишна възраст по член 69 от Закона за хората с увреждания, както и размерите на другите обществени помощи след последните позитивни дейности за промени в Закона за обществено подкрепяне, обнародван Дъждовни води, бр. 102 от 2022 година, в действие от 1 юни 2023 година Всички тези обществени заплащания са обвързани с линията на беднотия, която е динамичен индикатор ", акцентира омбудсманът.

Диана Ковачева е безапелационна, че усложненията пред фамилиите на децата с трайни увреждания и оставянето единствено на тази уязвима група без опция да получава съответен и обновен годишно размер на държавна поддръжка, поражда условия за повишение на общественото напрежение и неодобрение, доказателство за което са постъпилите в институцията стотици тъжби по казуса от наранени жители през последните няколко месеца.

" Месечните помощи са единствената поддръжка на фамилиите с деца с увреждания, която се отпуска под формата на месечни парични помощи. Те подкрепят приходите на полагащите грижи и са значима опора в напъните за обезпечаване на заслужен живот на децата с увреждания в домашна и фамилна среда, при вземане предвид с най-хубавите им ползи. Поради тази причина, техният размер следва да е съответен, като отразява инфлационните процеси в страната, цената на минималната работна заплата и другите типове пенсии по Кодекса за обществено обезпечаване ", написа омбудсманът.

Проф. Ковачева обръща обърне внимание и на различен аспект на казуса, че определените подходи за актуализиране на получаваните от страната средства водят до забележителна разлика в третирането на децата с увреждания и техните родители/полагащите грижи с помощи по член 8д от ЗСПД по отношение на жителите с увреждания с месечна поддръжка по член 70 от Закона за хората с увреждания. Тя показва, че и двете групи са еднообразно уязвими и имат потребност от съответна поддръжка, като при децата с увреждания тя не се трансформира.

" Още по-сериозен е казусът при децата с избрани 90 и над 90 на 100 тип и степен на увреждане, които са включени като ползватели на персонална помощ по Закона за персоналната помощ. Съгласно член 13, алинея 2 от Закона за персоналната помощ размерът на помощите по член 8д от ЗСПД се понижава в допълнение с до 380 лева от помощта, като съответният размер подхожда на избрания брой часове в самостоятелната оценка на потребностите, да се превеждат по бюджета на общината от Агенцията за обществено подкрепяне, след определянето на помощник и сключването на трудовия контракт ", сигнализира омбудсманът с настояването поддръжката на децата с увреждания да бъде съобразена с техните потребности и интернационалните актове, по които страната ни е страна, като бъдат обновени с държавния бюджет за 2024 г.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР