Диалогът с България, както и с френското председателство продължава. Надяваме

...
Диалогът с България, както и с френското председателство продължава. Надяваме
Коментари Харесай

Буяр Османи: Сега е последният шанс за спасяване на отношенията между България и Северна Македония

Диалогът с България, както и с френското председателство продължава. Надяваме се, че в идващия интервал ще има и съответни стъпки, само че едно е ясно и го споделяме на всички – първо, че към този момент не става въпрос за Скопие, към този момент споделих, че топката е в полето на България и Европейски Съюз, и второ, че може би това е единственият и финален късмет за избавяне на връзки ни с България. Това сподели министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи.

Мисля, че в бъдеще ще има все по-малко политическа сила в държавното управление, и цялото общество, да се посвети на решаването на този въпрос, който изразходва толкоз доста политическа, само че и гражданска сила в непрекъснатите процеси на вяра и отчаяние.Ние сме длъжни да не подлагаме повече жителите на такива безкрайни разочарования и в един миг би трябвало да се сложи линия, с цел да кажем: стига. Като държавно управление към този момент не можем да се занимаваме единствено с този въпрос, ще би трябвало да се фокусираме вътре, да продължим с промените, написа Българска телеграфна агенция.

Той съобщи, че до лятото държавното управление на Република Северна Македония ще продължи да влага оптимални старания, " до момента в който не бъдат изчерпани опциите " в процеса на договарянията с България и опозицията би трябвало да разбере това.

Дали ще успеем, ще зависи от това, което ще реши София и какво ще реши Европейски Съюз, сподели той, уточнявайки, че въпреки всичко не може да направи паралел сред Европейски Съюз и София, тъй като " има страни, които знаят, какъв брой е значимо да бъдат почтени към тези, които са изпълнили изискванията ". По думите му, в случай че България не анулира ветото си през юни, връзките сред двете страни няма да бъдат замразени, само че държавното управление към този момент няма да се концентрира върху този въпрос, а посланикът в България ще продължи да работи по тематиката. 

По отношение на гаранциите, за което упорства опозицията от ВМРО-ДПМНЕ, че след включването на българите в преамбюла на конституцията на Република Северна Македония България няма да желае нищо повече, Османи посочи, че настояването му за сключване на изчерпателен документ значи гаранция и в случай че опозицията в страната също мисли по този начин, значи мислят по идентичен метод.

Важно е да го има този документ, с цел да знаем къде стартира и къде приключва този развой, акцентира Османи, допълвайки, че всекидневната връзка с България продължава и към момента има съществени шансове за триумф. По думите му в последните месеци позициите са сближени толкоз доста, че " ще бъде историческа вреда ", в случай че този миг не бъде употребен, тъй като " няма да има по-подходящ ". 

Според Османи е имало концепция в края на май да бъде извършено второто взаимно съвещание на държавните управления на двете страни, само че " това ще зависи и от другия политически развой " (на преговорите). През развой на провокации и блокиране говорът на омразата няма да бъде понижен. Лекарството за това не е в симптоматиката, а в повода за говора на омразата, а това е ветото, сподели още Османи. 

Пресконференцията на министърът на външните работи на Република Северна Македония през днешния ден беше отдадена на започващия развой на стратегически разговор със Съединени американски щати на 2 юни във Вашингтон, като на първата среща на държавните управления акцентът ще бъде подложен върху защитата, стопанската система и енергетиката, само че ще бъдат разисквани и тематики като киберзащита и съответна самодейност в региона на културата и образованието.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР