Диагоналът на националния ни отбор по волейбол - Цветан Соколов,

...
Диагоналът на националния ни отбор по волейбол - Цветан Соколов,
Коментари Харесай

Цветан Соколов: Предпочитам класиране за Олимпиада пред медал от европейско

Диагоналът на националния ни тим по волейбол - Цветан Соколов, даде особено изявление за bTV преди мачовете от Лигата на нациите във Варна. За 29-годишния състезател дуелите в морската ни столица ще бъдат завръщане за " лъвовете ".

Соколов пропусна предишното лято с България поради травма и претърпяна интервенция. След отличен сезон с клубния си " Лубе Чивитанова " (Италия) получи малко по-дълга отмора, само че в този момент ще играе против Австралия, Япония и Италия. " Трикольорите " са на 11-о място в Лигата на нациите с 2 победи и 4 загуби.

Соколов приказва за завръщането си в националния отбор след дълготрайно неявяване и пропуснатите домашни шампионати. Пред bTV той си спомни за първите мачове за България, описа за своето положение и това на тима, атмосферата в съблекалнята, както и задачите, които са си сложили " лъвовете " под управлението на Силвано Пранди.

„ Да кажем, че физически се усещам трагично. 20 дни не съм пипал топка и съм поддържал фитнес и кардио тренировки. Просто в този момент първите занимания с топка имах мускулна тресчица ", стартира Соколов.

„ Чувствам се благополучен, че се завърнах в националния тим. Моята кариера стартира тъкмо тук, във Варна, и още веднъж да играя пред родна аудитория е прелестно възприятие. Надявам се хората, които дойдат, да ги зарадваме с няколко победи”



ЗА ПЪРВИЯ СИ МАЧ С НАЦИОНАЛНИЯ ОТБОР

„ Много добре си припомням дебюта ми – той беше в Чикаго. Тогава Мартин Стоев беше треньор и сподели: „ Влизай вътре и забий!”. Аз погледнах – в никакъв случай не бях влизал в такава голяма зала, и ударих с лакътя и стана точка. Спомням коментара тогава по малкия екран: „ И от боязън от време на време стават чудеса!”

„ На първия ми мач във Варна си припомням, че бях под управлението на Силвано Пранди и играх против Холандия. Победихме, а аз играх мощно. Силвано залага на доста подготовка и на класическа система на игра: доста елементарна, само че доста ефективна”

„ Трябва ни малко време, с цел да заиграем по метода, по който желае, тъй като той е човек, който 44 години е във волейбола и е спечелил голям брой трофеи. Неслучайно го назоваваме „ Професора”. Аз персонално чакам, че под неговото управление можем да осъществим задачите си, само че най-много да стартираме да играем един волейбол на високо равнище, тъй като имаме фрагменти, които играят на високо ниво”



ЗА СПАДА В ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ

„ Имаше интервал, в който направихме някоя и друга загуба и самочувствието, което имахме преди, падна. Не трябваше това да се случва, защото сме тим, който има доста мощни състезатели. Трябва да си върнем самочувствието и да потвърдим, че сме на тази волейболна карта и, както Силвано сподели: „ Ще се опитам да ги върна в топ 5 в света!”

„ Когато той си потегли, бяхме в топ 6. Аз съм тук, с цел да извлека всичко, което мога от Пранди. Той може да те научи по какъв начин да играеш доста просто, само че доста ефективно”



ТОП 5 – РЕАЛИСТИЧНО ЛИ Е?

„ Вече в целия свят вървят треньори, които тактически и механически са ужасно готови. Вече я няма тази разлика от първите 5 тима, които бяха в света. Имаше една голяма преграда сред тях и всички други. Много от волейболните народи са с изравнени сили, играят един много еднакъв волейбол. Полша са едни от най-хубавите. При тях още от дребни им споделят: „ Вие сте най-хубавите!”, а при нас е: „ Вие би трябвало да успехите!”

„ Мисля, че при нас още от рано би трябвало да се стартира с това да се упражняват млади фрагменти, казвайки им, че вие можете да извършите това, а не, че би трябвало да го свършите”



РАЗЛИКАТА МЕЖДУ СОКОЛОВ ПРЕДИ 10 ГОДИНИ И СЕГА

„ Разликата е голяма. Откакто започнах да играя волейбол при Пранди, към този момент не съм играл в български тим, а единствено в чужбина. Играл съм в отбори с високи цели, а това оказва помощ да се изградиш както като персона, по този начин и като спортист”

„ Бих споделил, че израстването ми е ужасно огромно като човек. Не толкоз като спортист”



ЗА ИЗМИНАЛИЯ СЕЗОН

„ Това е най-успешната година в кариерата ми, тъй като за една седмица спечелихме шампионата на Италия и Шампионската лига. В Италия ми се случи преди като състезател на „ Тренто”, само че не бях измежду титулярите, а в този момент да вземем за пример възприятието да спечелиш тези 2 трофея е напряко необикновено. Удовлетворен си от случилото се, от това за какво си работил толкоз здраво”

ЗА СЪПРУГАТА СИ – ЗАЩО СЛЕД УСПЕХ ВЕДНАГА ОТИВА ПРИ НЕЯ?

„ Не е табиет, а просто е възприятие и потребност. Тя е индивидът, който ми оказва помощ и стои зад мен. След тежките ми интервенции, тя ми споделяше: „ Спокойно, нещата ще се случат!”, а на мен в главата ми се въртеше просто да спра с волейбола, тъй като не мога да не преставам по този метод. Тя споделяше: „ Имах сложни моменти, само че дружно ще се оправим!”

„ Всички тези победи и трофеи са за нея. Тя е индивидът, който в действителност ме поддържа и е до мен”



ЗА ДОМАШНОТО СВЕТОВНО ПЪРВЕНСТВО – КОЛКО ТРУДНО МУ Е БИЛО САМО ДА ГЛЕДА?

„ Гледах освен европейското, само че и международното. На европейското имах интервенция на рамото, а на международното – на коляното. Трудно е да гледаш един подобен конгрес у дома. Да си имал опция да усетиш страстта пред родна аудитория, тъй като в действителност е друго. Лично за мен да виждам в профил беше тежко”

„ Това беше решение, в което нямаше два отговора. Трябваше незабавно да се оперирам след последния мач, с цел да мога да се възстановя и да играя още веднъж волейбол. Човекът, който ме оперира, ме попита: „ Тренираш ли още?”, а аз му споделих: „ Да!”. Тогава той ми сподели: „ Радвай се, че не си направил по-голяма глупост”

„ Около 4 месеца прекарах единствено на инжекции, с цел да мога да играя и да завърша сезона. След това се оперирах. Тези шампионати, които ги гледах по малкия екран – да кажем, че не се усещах доста приятно”



ЗА ОЛИМПИЙСКАТА КВАЛИФИКАЦИЯ ПРЕЗ АВГУСТ

„ Доста съм жаден да потвърдя какво мога на публиката и на всички почитатели, които са по света. За мен този път е много надалеч, тъй като преди този момент ни предстоят мачове, които би трябвало да помислим по какъв начин да ги изиграем”

„ Тази подготовка е след повече от месец. За мен е значимо по какъв начин ще се приготви целият тим за нея и по какъв начин ще играем, тъй като всеки споделя – другият тим, съперниците, само че за мен е значимо ние по какъв начин ще играем, а не насреща, от другата страна на мрежата”

„ Ние сме доказвали няколко пъти тук, във Варна, че можем да играем против олимпийския първенец и да го победим, само че по-късно да изиграем драматичен мач против отбор, който се чака да бием отсреща”



КОЛКО РАБОТА Е НУЖНА И ДОКЪДЕ МОЖЕМ ДА СТИГНЕМ?

„ Ние имаме нов треньор, нова система на игра, нови хора. Трябва ни време, с цел да заиграем по напълно друг метод, тъй като системата, която той вкара, е доста елементарна, само че и доста ефикасна. Последният мач с Франция беше едно от доказателствата, че има моменти, в които тимът играе добре, нужна ни е сработка обаче”

ЗА АТМОСФЕРАТА

„ Атмосферата в тима е добра, тъй като всички от младите момчета желаят да работят, да се развиват. Да потвърдят на всички, че могат да играят волейбол на високо равнище. Мисля, че в този момент е моментът да го създадат. Под управлението на Силвано да израснат. Той е човек, който дава опция на всеки, който има предпочитание, да се развива”

„ Мен ме пусна на дребния край на европейското състезание против Русия. От на никое място. Каза ми: „ Влизай”, а аз просто седях в квадрата и блеех. Той е индивидът, който може да ти даде криле”



ДАЛИ МОЖЕМ ДА СПЕЧЕЛИМ МЕДАЛ ОТ ГОЛЯМ ФОРУМ?

„ Сили имаме. Въпросът е, че една топка може да промени всичко. Бях много пъти очевидец и на игрището на такива случки, тъй че избирам да кажа да забележим какво ще се случи на полето”

ЗА ПРЕДСТОЯЩИТЕ 3 МАЧА В БЪЛГАРИЯ

„ Трябва да играем добре. Нека да бъдем съсредоточени. Тези тимове сме ги побеждавали и не би трябвало да се стъписваме. Нужно е да има при нас едно успокоение, че просто следва един мач”

„ Да влезем, да се раздадем на 100 %, а резултатът ще се види след последния съдийски сигнал”

ДАЛИ ЩЕ ИЗПАДНЕМ ОТ ЛИГАТА НА НАЦИИТЕ?

„ Смятам, че няма такава заплаха. Аз съм постоянно положителен човек и си мисля, че няма такава възможност”



ЛЯТОТО, КОЕТО СИ ПОЖЕЛАВА

„ Успешно си поисквам да бъде. Да бъдем здрави, тъй като това, което ни би трябвало, е просто работа, работа и отново работа”

„ В професионален проект е класиране на Олимпиада, орден от европейско, само че аз, в случай че би трябвало да предпочитам персонално, моята най-голяма цел и предпочитание е да отида на Олимпиада. Много по-трудно е да се класираш, в сравнение с да вземеш орден на нея. Ако не станеш първи в първата подготовка, по-късно отиваш на мини европейски шампионат, в който играят най-хубавите европейски отбори”

„ По-големият късмет е да се класираш от първия турнир”



ГОТОВ ЛИ Е ДА ПОВЕДЕ ОТБОРА КЪМ ПОБЕДИ?

„ Аз постоянно съм казвал, че един водач е целият тим. За мен, с цел да бъдеш водач, би трябвало в сложните моменти да поемеш отговорност, само че всички би трябвало да дадат максимума от себе си, да играят на 100 %, да нямат боязън и в най-трудната ситуация”

„ Много хора си мислят, че в такива моменти аз не желая да съм този човек, само че персонално съгласно мен това е методът, по който се израства. По който се става играч на високо ниво”, приключи Соколов.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР