Действията по разследването на шпионския скандал продължават и към момента.

...
Действията по разследването на шпионския скандал продължават и към момента.
Коментари Харесай

И Константин Малофеев е със забрана за влизане в България

Действията по следствието на шпионския скандал не престават и все още. На ръководителя на Дружеството за развиване на съветското историческо просвещение "Двуглав орел " Константин Малофеев е наложена възбрана за влизане в България за период от 10 години. Това съобщи основният прокурор Сотир Цацаров по време на чуването си в пленарната зала по тематиката за шпионския скандал.

"Става дума за финансиране, което е предопределено за осъществяване на избрани ползи в Република България. Те засягат директно българската национална сигурност ", заяви Цацаров и даде образец с докладната бележка, направена от обвинения, за нужната геополитическа преориентация на България.

Във връзка с идните локални избори, основният прокурор бе безапелационен, че това не са акции, ориентирани против политически сили или против придвижване "Русофили ". Отговорността, която Малофеев носи, е за персоналните му дейности. Не се цели и разделяне на българското общество, добави основният прокурор. Обвинението на касае непозната страна, а две организации. В коридорите на Народното събрание обвинител № 1 разкри, че си сътрудничим с други непознати служби по случая.

"Ако позволите още един път, при цялото почитание към Народното събрание предвид на всичко това, което се сподели, би следвало да заявя и още нещо. Беше казано в общественото пространство, че това е гонене на хрумвания. Моето мнение и мнението на сътрудниците, които работят по делото е, че това не е по този начин. Когато концепциите се постановат с пари и с въздействие и са ориентирани против националната сигурност на България, това е закононарушение ", безапелационен бе той.

Той бе безапелационен, че това не е политическа акция, нито печелене на политически дивиденти. "Не пазя никого, нито упреквам никого от политическите сили. Това, което ние вършим, е да се опитаме да си вършим работата ", посочи основният прокурор.

Цацаров заяви, че досъдебното произвеждане е почнало на 3 юли тази година. До момента са осъществени 11 претърсвания на пространства и адреси. Всяко от тях е било с авансово позволение на арбитър от Специализирания углавен съд. В хода на претърсването са конфискувани компютърни конфигурации и документи. Извършени са пет броя претърсвания на моторни транспортни средства, още веднъж с авансово позволение на арбитър. Извършвани са осем персонални обиска на лица ", добави още Цацаров и разясни, че са разпитани 15 очевидци, а осем лица са арестувани.

Главният прокурор разясни, че информацията, която може да бъде показана пред народните представители, е лимитирана от две законови разпореждания. Първата е наредбата на Закона за правосъдната власт, съгласно която Народното събрание не може да изисква от основния прокурор отчет да за активността на прокуратурата за съответно наказателно произвеждане. Същевременно работи и наредбата, която изисква позволение от наблюдаващия прокурор.

С почитание към създателя на настояването да бъдат предоставени неоспорими обстоятелства, Цацаров разясни, че неоспорими обстоятелства се показват пред съда, а не пред други държавни органи. "Не, тъй като тези органи би трябвало да бъдат омаловажавани, а тъй като такава е Конституцията на страната. Още нещо - в случай че ние сме почнали това следствие, ние сме с ясната отговорност, че би трябвало да предоставим неоспорими обстоятелства пред българския съд и ще се опитаме да го създадем. Това са рамките, в които мога да дава информация " установи Цацаров.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР