Действията на Запада предполагат, че не може да се изключи

...
Действията на Запада предполагат, че не може да се изключи
Коментари Харесай

Защо Азербайджан има нужда от скандал с Иран?

Действията на Запада допускат, че не може да се изключи насърчаването на Баку към по-нататъшна борба с Техеран.

Баку продължава да ескалира напрежението в връзките с Иран, като прави оценка случая с проникването на въоръжен иранец в азербайджанското посолство в Техеран на 27 януари като терористичен акт. Междувременно следствието, извършено от иранците, заключи, че въоръженият иранец, който нахлу в постройката на посолството, е работил по персонални аргументи.

Иран се стреми да предотврати изострянето на връзките. Имаше диалог сред президентите, съвещания на външните министри, контакти сред ръководителите на правоохранителните органи, по време на които иранската страна се извини и предложи взаимно следствие. Не оказа помощ.

Баку предприе ограничения, които смъкнаха двустранните връзки до най-ниското равнище. Азербайджан изтегля посолството си, отзова посланика си, предизвести своите жители да не пътуват до Иран, организира интервенция за идентифициране и арестуване на лица, за които се твърди, че са били ангажирани в шпионаж в интерес на Иран.

Въпреки че не оспорва, че страната хазаин (Иран) е виновна за сигурността на дипломатическите задачи, отговорът на Баку въпреки всичко наподобява несъразмерен. Създава се чувството, че Баку има други претекстове за непримиримата реакция.

В Иран специалистите са склонни да имат вяра, че азербайджанският метод е повлиян от Израел и може да е обвързван с откриването на азербайджанско посолство в еврейската страна. През ноември азербайджанският парламент реши да открие посолство в Тел Авив.

Израелското министерство на външните работи назова това решение " историческо ", като акцентира, че азербайджанската дипломатическа задача ще бъде " първото посолство в Израел на страна с шиитско болшинство и шиитско държавно управление ".

Този ход е резултат от напъните на израелското държавно управление да построи дипломатически мостове с мюсюлмански страни, множеството от които нямат дипломатически задачи в еврейската страна. Затова неслучайно Израел застана на страната на Баку и осъди случая в Техеран като терористичен акт.

Тел Авив просто не можеше да не употребява другарството си с Баку против Техеран. Проблемът не е нов. В предишното Иран е изразявал угриженост по отношение на хипотетичното израелско военно наличие в Азербайджан, потвърждавайки, че Баку получава високотехнологични оръжия, атакуващи и разследващи дронове, навигационни и оптични системи и прецизни муниции. Това попречи на двустранните връзки, само че не докара до рецесия, както се случи в този момент.

По други противоречиви въпроси страните се въздържаха от борба. Например Баку знае, че Иран в никакъв случай няма да одобри промени в границите сред Азербайджан и Армения, само че това не докара до спиране на дипломатическите връзки. Както и фактът, че Техеран постоянно се е възмущавал, когато Баку назовава етническите азербайджанци, живеещи в Иран, „ сънародници “, настоявайки за по-големи техни права.

Последният скандал беше през ноември, когато президентът Алиев на срещата на върха на Организацията на тюркските страни в Самарканд даде обещание „ да продължи напъните си нашите сънародници, които по волята на горчивата орис се оказаха отделени от азербайджанската страна, да резервират своя език, обичаи, просвета, да остават предани на идеологията на азербайджанството и в никакъв случай да не прекъсват връзките си с историческата си татковина ". Последва остра реакция и от двете страни, само че никой не надвиши рамките на войнствената изразителност.

И по този начин, какво се промени в отношението на Баку към Техеран?

Отговорът би трябвало да се търси в позицията на Иран за събитията в Украйна. Иран поддържа Русия там, където се опълчва на Америка и по същото време тласка Вашингтон и неговите съдружници към по-твърда политика по отношение на себе си.

Въпреки това фактът, че Техеран и Москва ще си сътрудничат толкоз тясно, изненада мнозина. Съдейки по готовността на Иран да даде свои безпилотни самолети, както и желанията на Москва да достави на Иран най-съвременни оръжия, в това число изтребители Су-35, този съюз от позиция на геополитически вероятности може да съставлява сериозна конкуренция на американската надмощие в района.

Иран и Русия станаха по-близки от всеки път. По време на неотдавнашното посещаване в Техеран на ръководителя на Държавната дума Владимир Володин Русия и Иран се договориха да положат всички старания за основаване на нова интернационална архитектура и заявиха поддръжката си за концепцията за многополярност.

Страните потвърдиха готовността си да внесат в близко бъдеще за разглеждане от държавните глави разработваното 25-годишно съглашение за стратегическо съдействие. Пекин и Техеран подписаха сходно съглашение през март 2021 година

Говорим за образуване на партньорство сред Русия, Китай и Иран. (Русия и Китай прогласиха стратегическо партньорство без граници малко преди началото на събитията в Украйна). Омаловажаването на вероятностите за по-нататъшно тристранно военно доближаване е самозалъгване.

Администрацията на Байдън признава, че Русия и Иран трансформират военните си връзки в пълноценно отбранително партньорство. Не е изключено Иран да даде на Русия ракети за потребление в Украйна. Заради дейностите на Иран ползите на Съединени американски щати са застрашени освен в Украйна, само че и в прилежащите на Иран страни, където американците губят въздействие.

Афганистан е изгубен за Съединени американски щати, Ирак е под контрола на Иран, Турция се трансформира в обезсърчителен съдружник за Вашингтон, Армения е покрай Техеран, монархията на Персийския залив не поддържа американската интервенция в Украйна и глобите против Русия.

Институтът за мир ( The United States Institute of Peace, USIP ) приканва държавното управление на Съединени американски щати да обърне повече внимание на съветските дейности, които биха могли да нарушат салдото на силите против Запада. В Южен Кавказ USIP предвижда, че Москва ще резервира доста въздействие върху Ереван, Баку и Тбилиси. Препоръчва се работата с тях " за опазване на суверенитета " да бъде приоритет за Съединени американски щати и Европа. Въпреки това, защото войната се проточи, нито една от закавказките републики не взе страната на Киев.

Междувременно Украйна се трансформира в сериозен проблем за външната политика на Азербайджан, защото той е в стратегическо партньорство с Украйна и подписа декларация за съюзническо съдействие с Русия няколко дни преди началото на СВОП.

Баку се пробва да балансира сред нуждата от поддържане на положителни връзки с Москва и желанието да резервира териториалната целокупност на Украйна, поддържайки баланс сред двамата сътрудници и като цяло въпреки всичко нещо се получава.

Баку също се стреми да заздрави връзките си с Европейския съюз, като се възползва от енергийната рецесия. Европейската комисия означи нарастване на доставките на газ от Азербайджан за Европейски Съюз с 40% през 2022 година, а до 2027 година се възнамерява удвояване на размера на азербайджанския газ - до 20 милиарда кубически метра.

Вижда се, че Азербайджан би желал да се възползва от ангажираността на Русия в Украйна, с цел да позволи разногласията с Ереван в своя изгода. След поредност от гранични конфликти през лятото-есента на 2022 година, не Русия стартира да сдобрява враждуващите страни, а Турция, най-близкият съдружник на Азербайджан и фактическият спонсор на спора. Говорим за концепцията за обособяване на цели територии от Армения. Действията и изказванията на Иран забавят този развой, само че напрежението пораства.

Все по-категоричната позиция на Баку по отношение на Техеран може също да е обвързвана с последните разтърсвания в Иран. Учудващо е по какъв начин в Баку в тези събития се видяха признаци на идна промяна на ислямския режим в прилежащата страна. Азербайджанската осведомителна организация Trend разгласява по този начин наречения разбор: „ Иран е на ръба на полуживота, защото режимът се преструва на кьорав “. Едва ли сходен материал може да се появи във водещата новинарска платформа в страната без утвърждението на управляващите.

Всичко казано нагоре не значи, че Азербайджан и Иран не са в положение да преодолеят рецесията в връзките. Действията на Запада обаче демонстрират, че не може да се изключи насърчаването на Баку към по-нататъшна борба с Техеран. Евакуацията на посолството и неналичието на дипломатически връзки по принцип са предвестници на война.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР