Действията на превратаджиите тогава принудиха Ер Франс и други превозвачи

...
Действията на превратаджиите тогава принудиха Ер Франс и други превозвачи
Коментари Харесай

Хунтата в Нигер отвори въздушното пространство на страната

Действията на превратаджиите тогава принудиха " Ер Франс " и други превозвачи от Европа да анулират някои полети и да изберат по-дълги направления през африканския континент. Територията на Нигер, която няма изход на море, е съвсем два пъти по-голяма от Франция и е обикновено доста от въздушните направления, пресичащи Африка, да минават над тази страна, отбелязва Ройтерс.

Военната хунта изначало затвори въздушното пространство на Нигер под опасността от военна интервенция на западноафриканския блок (ЕКОВАС, Икономическата общественост на западноафриканските страни - бел. ред.). Пучистите не показаха причина за повдигане на възбраната.

Междувременно дипломатическото напрежение сред ръководещия боен режим и Франция, която не признава легитимността му, е в разгара си, макар че 1500 френски бойци са ситуирани в Нигер, с цел да вземат участие в битката против джихадистите по силата на двустранни военни съглашения. Новите управляващи денонсираха някои от тези съглашения.

Нигер също по този начин лиши дипломатическия имунитет и визата на френския дипломат Силвен Ите и изиска той да напусне страната, съгласно предписание на Министерството на вътрешните работи на Нигер и заповед на Върховния съд. Според последния документ тези решения се дължат на " неоправданата неприязън " на Франция към Нигер и обстоятелството, че наличието на Ите на нигерийска територия основава " сериозен риск от нарушение на публичния ред ".

В отговор френският президент Еманюел Макрон похвали работата на посланика и уточни, че новите управляващи, пристигнали на власт с прелом, нямат право да желаят експулсирането му. Съгласно член 22 от Виенската спогодба за дипломатическите връзки пространствата на посолството са " неприкосновени " и на представителите на страната, в която се намират, не е разрешено " да влизат в тях, с изключение на със единодушието на ръководителя на задачата ", напомня Агенция Франс Прес.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР