Действията на Европейския съюз са оказали слабо въздействие за насърчаването

...
Действията на Европейския съюз са оказали слабо въздействие за насърчаването
Коментари Харесай

ЕСП: Подкрепата на ЕС за върховенството на закона в Западните Балкани е оказала слабо въздействие

Действията на Европейския съюз са оказали едва влияние за насърчаването на главните промени в региона на върховенството на закона в Западните Балкани, се показва в нов отчет на Европейската счете палата (ЕСП).

В района са осъществени някои механически и оперативни промени. Поради незадоволителната политическа воля и неналичието на ангажираност обаче поддръжката от Европейски Съюз като цяло е била незадоволителна за справяне с дълготрайните проблеми в области като независимостта на правосъдната система, концентрацията на власт, политическата интервенция и корупцията, означават инспекторите.

Албания, Северна Македония, Черна гора и Сърбия са страни кандидатки, а Босна и Херцеговина и Косово са евентуални кандидатки за участие в Европейски Съюз. Всички те обаче не престават да се сблъскват с проблеми, свързани с върховенството на закона и главните права. Вече повече от 20 години Европейски Съюз им оказва помощ при осъществяването на стратегиите им за промени. Помощта от Европейски Съюз се възнамерява по две взаимосвързани насоки на деяние: финансова поддръжка (възлизаща на към 700 млн. евро сред 2014 година и 2020 г.) и политически разговор. Докладът на ЕСП има за цел да ревизира дали тези дейности са били подобаващи за осъществяване на поставените цели.

Приоритетите на Европейски Съюз в региона на върховенството на закона в Западните Балкани са ясни и като цяло са претворени добре в съответни дейности в границите на Инструмента за предприсъединителна помощ. Въпреки това инспекторите заключават, че най-важните опасности във връзка с устойчивото влияние на неговите дейности към момента са незадоволително овладени. Мерките за възстановяване на незадоволителния административен потенциал и политическа воля, които са от значително значение, са малцина и постоянно неефективни. Одиторите показват също, че използването на предварителните условия във връзка с финансирането и осъществяването на плановете е било непоследователно.

" Слабият прогрес, реализиран през последните 20 години, заплашва цялостната резистентност на поддръжката от Европейски Съюз, предоставяна в границите на процеса на присъединение. Губи се доверието към непрекъснатите промени, в случай че те не довеждат до осезаеми резултати ", декларира Юхан Партс, който дава отговор за отчета.

Оценките, осъществени от инспекторите на Европейски Съюз демонстрират, че напредъкът във връзка с върховенството на закона в района като цяло е много стеснен и е мъчно да се реализира резистентност. Въпреки предоставяната от Европейски Съюз в продължение на десетилетия политическа и финансова поддръжка, в доста страни от Западните Балкани не престават да съществуват фундаментални проблеми. Сред тях са проблемите, свързани с независимостта на правосъдната система, битката с корупцията (която към момента визира всички нива) и свободата на изложение на мнение.

ЕСП предлага Европейската комисия да укрепи механизма за поощряване на промените в региона на върховенството на закона, да усили поддръжката за организациите на гражданското общество и самостоятелните медийни източници, да обвърже по-тясно финансирането с напредъка в региона на върховенството на закона и да усъвършенства докладването и мониторинга на плановете.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР