Действията и бездействието на изпълнителната власт по случая Корал са

...
Действията и бездействието на изпълнителната власт по случая Корал са
Коментари Харесай

Камарата на геодезистите: Действията на властта по случая Корал са незаконни

" Действията и бездействието на изпълнителната власт по случая " Корал " са противозаконни . " Това се отнася и за някои от процедурите по основаването на Общия организационен проект на община Царево, област Бургас. Това се споделя в изказване на Камарата на геодезистите в България, оповестено на формалната страница на организацията .
Изявлението е направено с оглед ролята на геодезистите в опазването на обществената и частната благосъстоятелност, посредством осъществяване на нормите, постановени в Конституцията на Република България, Закона за кадастъра и имотния указател, Закона за устройство на черноморското крайбрежие и останалата нормативна уредба, обвързвана с запазване на прекомерно нежните и превъзходни естествени благосъстояния на България и Земята, както и на положителните публични правила и порядки, по тази причина те дават следните уточнения.
Видно от оповестената информация на публична електронна страница на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, съвсем цялата територия на поземлени парцели с идентификатори 44094.3.954, 44094.22.33 и 44094.22.18 по кадастралната карта и кадастралните регистри на с. Лозенец, община Царево, област Бургас, е ситуирана върху дюни (дюни, облесени дюни и сиви дюни), директно граничещи с морски плаж за природосъобразен туризъм “Корал”.

(ftp://bs.cadastre.bg/Plajove_Duni_2014_2015/Lozenec-Koral_obedinen-duni-2015g.pdf)
Въз основа на тази информация е избрана и границата на зона “А” по Закона за устройство на черноморското крайбрежие - на 100 м от крайбрежната плажна линия.


Съгласно Закона за устройство на черноморското крайбрежие: " Министърът на туризма декларира изменението на кадастралната карта и кадастралните регистри по реда на глава шеста от Закона за кадастъра и имотния указател след приемане на профилираните карти на морските плажове. " (чл. 6, алинея 10 от ЗУЧК). Това значи, че обвързване на Министъра на туризма е подаването на заявление за отразяване на границата на крайбрежната плажна линия, въз основа на посочените нагоре карти. Преди 15 март 2016 година, това трябваше да направи Министърът на районното развиване и благоустройството. До този миг, никой от виновните министри не е извършил задължението си, настояват от Камарата на геодезистите в България.


Тези " пропуски вършат допустимо погазването на Конституцията на Република България от страна на органите на изпълнителната власт - централна и локална. Това прави допустимо и незаконосъобразното планиране на Общия организационен проект на община Царево, област Бургас, макар че за разработване на общ организационен проект се употребяват всички вероятни данни за територията. В този план се набива на очи това, че не е отразена крайбрежната плажна линия, неверно е отразена границата на охранителна зона “А” и крайбрежната плажна линия е включена в рамките на обитаемото място, като е планувана за застрояване при следните оптимални индикатори: Плътност на застрояване: 30% (300 кв.м застроена повърхност за 1 дка от имота) и К инт. = 1 (1000 кв.м разгъната застроена повърхност за 1 дка от имота) ", показват в заявката си специалистите.



Доклад за оценка на степента на влияние върху предпазени зони (ДОСВ) на Изменението на Общ организационен проект на община Царево
Всичко това потвърждава грубото нарушение на Конституцията на Република България, тъй като в нея ясно и изрично е записано, че крайбрежната плажна линия е изключителна държавна благосъстоятелност (чл. 18, алинея 1 от Конституцията). . Това се отнася и за някои от процедурите по основаването на Общия организационен проект на община Царево, уверени са геодезистите.
Изнесените обстоятелства по безспорен метод демонстрират, че територията на горепосочените парцели е обществена държавна благосъстоятелност, която не може да бъде оповестена за частна . Заграждането ѝ е нелегално и отчуждаването на парцелите в интерес на страната е наложително. Фактите са открити, дадена им е гласност, нарушаванията са открити и всеки чиновник на изпълнителната власт - централна и локална, знае това , написа още в изказването.
Под въпрос са сложени и актовете на изпълнителната власт, с които тази територия е оповестена за урбанизирана и е променено предназначението ѝ. Това ще стане ясно, откакто администрацията на община Царево извърши задължението си да разгласява на формалната си електронна страница подробните устройствени проекти, създали допустимо урегулирането на посочените поземлени парцели.

Затова специалистите от Камарата на геодезистите в България имат следните условия:
1. Министърът на туризма да съобщи изменението на кадастралната карта и кадастралните регистри за отразяването на крайбрежната плажна линия.
2. Министърът на районното развиване и благоустройството да сезира прокуратурата за анулация на актовете за одобрение на подробните устройствени проекти, с които са урегулирани посочените парцели и е променено предназначението им.
3. Министърът на районното развиване и благоустройството да отчужди частните парцели, попадащи в територията, която е изключителна държавна благосъстоятелност.
4. Министърът на районното развиване и благоустройството да сформира акт за изключителна държавна благосъстоятелност за територията на крайбрежната плажна линия.
5. Министърът на районното развиване и благоустройството да сезира Главния прокурор за нарушаването на Конституцията на Република България и Закона за устройство на черноморското крайбрежие, неизвършените дейности в отбрана на публичния интерес и нанесените вреди на жителите на Република България поради усложнения достъп до плажа за природосъобразен туризъм " Корал ".
От Камарата прецизират още, че всички изнесени в изказването материали и обстоятелства са елементарно налични, обществено известни и са оповестени на формалните електронни страници на органи на изпълнителната власт.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР