Действия, без ясна стратегия и план, са реактивни, те нямат

...
Действия, без ясна стратегия и план, са реактивни, те нямат
Коментари Харесай

Цветелина Пенкова скочи на управляващите: Вредна за политиката ни е позицията им за Шенген

„ Действия, без ясна тактика и проект, са реактивни, те нямат дълготрайно деяние. Протестът на енергетиците беше за ясно и несъмнено енергийно бъдеще на България. Това, което желаят хората,от доста години и в Марица, и във всички останали тецове и райони, които са наранени от зеления преход е явен проект: по кое време, къде, какво и с какви периоди ще се случи. Прехвърлянето на топката и търсенето на моментно утешение на казуса не дава изясненост. “ Това съобщи евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал Цветелина Пенкова пред Българска национална телевизия.
Тя означи, че доста постоянно се приказва за правила, наложени ни от Брюксел, ноприпомни, че България беше вторият максимален бенефициент по средствата, планувани по фондовете за обективен преход. Те трябваше да бъдат ориентирани точно към въглищните райони.
„ Можехме да употребяваме 1.3 милиарда евро,за да се подкрепи този преход, с цел да се преквалифицират хората, с цел да се запазят работните си места. Българските ръководещи не съумяха да създадат териториалните проекти и да ги предадат към Европейската комисия – а това беше условието, с цел да ни се провиснал средствата. В момента от тези 1.3 милиарда евро сме изгубили над 100 млн., само че към момента имаме някаква опция и късмет да се възползваме от помощта, която Европейски Съюз ни предлага, в случай че съблюдаваме условията и отговорността, която сме поели “, разяснява Пенкова. По отношение на Плана за възобновяване и резистентност евродепутатът счита, че сякаш политиците не знаят какви условия за подписани и се взимат решения на парче по отношение на настояванията на протестиращите, а този път води наникъде.
„ Няма никаква изясненост какъв желаеме да бъденашият енергиен микс след 10, двадесет години. Ясно е от две години, че до 2038г. ще бъде понижена доста зависимостта от въглищните централи, би трябвало да се създадат стъпки за обезпечаването на работещите в бранша. Тези мощности, които сега са към 40% в нашия микс би трябвало да ги сменяем с други “, разяснява Цветелина Пенкова. Тя означи, че на срещата в Брюксел с представители на Булатом е било очебийно, че с цел да се случи това, би трябвало в този момент да се стартира обмисляне на най-малко два нови нуклеарни реактора, които да компенсират намаляването на въглищните мощности, а в идващите 30 години- би трябвало да имаме най-малко четири нови реактора.
„ Възобновяемите източници са бъдещето и са нужни, само че без базова енергетика ние няма по какъв начин да подсигуряваме непоклатимост и непрекъснат достъпдо електрическа енергия на налични цени “, посочи Цветелина Пенкова.
„ За увеличение на доставките за стратегически първични материали от трети страни е належащо да се откроят кои са основните първични материали за Европейски Съюз, с цел да се обслужват главните браншове в енергетиката и в промишлеността. Идеята е да се направи обзор на наличните и какви размери се внасят от трети страни, без да се основават зависимости единствено от един снабдител “, разяснява евродепутатът. Тя посочи, че задачата е диверсификация на източниците на основни първични материали,които сега ги няма в Европа. Другият значим въпрос са личните запаси и по какъв начин може дейно те да се употребяват, с цел да се подсигурява известна самостоятелност във връзка с ресурсите на континента.
По въпроса за влизането на България в Шенген, Цветелина Пенкова открои обстоятелството, че страната ни, прието от 12 години,е изпълнила безусловно всички механически критерии: „ За мен е притеснителна позицията на ръководещите, че вършим промени, които ще ни отворят вратите към Шенген. Това е доста нездравословно за нашата политика и позиционирането на страната ни, тъй като надали не ние сами си слагаме спомагателни критерии, които нямат нищо общо със заложената рамка и техническите условия, които са изпълнени от България. Ние би трябвало да поддържаме позицията, че сме изпълнили всички критерии и че това е дискриминация против българските и румънските жители. “
Евродепутатът упорства посредством всички дипломатически канали да се продължи отстояването на тази позиция. Тя подсети, че Урсула фон дер Лайен ясно прикани за приемането на България и Румъния в Шенген.
„ Има доста сериозен късмет до края на годината България да влезе в Шенген по всички граници “, оптимист е Цветелина Пенкова. Тя открои и обстоятелството, че държанието на Австрия се е трансформирало по отношение на предходната година: „ Миналата година Австрия съобщи своята позиция срещу приемането на България и Румъния в Шенген в последния миг. Тази година те я декларират два месеца преди да се вземе финалното решение. Това за мен е явен сигнал, че има опция за спомагателни договаряния с Австрия. Разглеждам тази смяна на държанието като предоставяне на време за диалози. “
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР