Действащият министър-председател на Испания, социалистът Педро Санчес, и президентът на

...
Действащият министър-председател на Испания, социалистът Педро Санчес, и президентът на
Коментари Харесай

Санчес и каталунските лидери се споразумяха за амнистията

Действащият министър-председател на Испания, социалистът Педро Санчес, и президентът на Каталуния Пере Арагонес от партията Esquerra Republicana (ERC), подкрепяща независимостта, се споразумяха за изискванията на проектозакон за прошка за всички фигури, подкрепящи независимостта на Каталуния, които към момента са изправени пред правни дейности след референдума през 2017 година, оповестява Catalan news. 

Санчес и Арагонес са разговаряли по телефона във вторник следобяд, като испанските медии оповестиха, че са се споразумели за " последните детайлности " на закона за амнистията.

Арагонес написа в X (бивш Twitter) в сряда, че законът за амнистията е бил належащ.

" Направихме го, имаме съглашение. Сега би трябвало да продължим напред към по-широко съглашение: разрешаване на политическия спор и благосъстоянието на хората, с прехвърлянето на Rodalies (влаков оператор в Каталуния, ръководен от Мадрид) и поправяне на фискалния недостиг. ", написа той. 
 Санчес поддържа прошка за каталунските сепаратисти
Санчес поддържа прошка за каталунските сепаратисти

Те са му нужни, с цел да образува ръководеща коалиция в Испания

Припомняме, че в края на октомври стана ясно, че  Санчес поддържа даването на прошка на забърканите в несполучливия опит на Каталуния за самостоятелност.

" Каталуния е подготвена за цялостно обединяване. Представители на повече от 80 % от каталунците поддържат тази мярка, сподели Санчес. Поради същите аргументи, в името на Испания, в полза на Испания, в отбрана на взаимното битие сред испанците, пазя през днешния ден амнистията в Каталуния за събитията, случили се през последното десетилетие. "

Санчес разгласи поддръжката си като " единствения метод ", по който може да образува ръководеща коалиция.

по-рано тази седмица испанската социалистическа партия и лявата партия " Сумар " реализираха съдружно съглашение за сформиране на ново държавно управление. Споразумението включва предложение за понижаване на работното време без смяна на заплатите.

Споразумението пристигна, откакто изпълняващият длъжността министър-председател Педро Санчес се срещна с водача на " Сумар " и настоящ министър на труда Йоланда Диас в понеделник. Санчес се нуждае от поддръжката на 33-мата депутати от долната камара на " Сумар ", както и на други партии, в това число някои, които се застъпват за самостоятелност на Каталуния и Страната на баските - в опита си да възобнови мандата си като министър председател.
 Педро Санчес контракти ляво държавно управление
Педро Санчес контракти ляво държавно управление

Той към момента се нуждае от поддръжката на каталунските сепаратисти

Въпреки че поддръжката на " Сумар " е от решаващо значение, тя не е задоволителна, с цел да обезпечи избирането на Санчес в долната камара. Той към момента се нуждае от поддръжката на каталунските сепаратисти, на хора, забъркани в несполучливия опит.

Санчес ще търси и поддръжката на единствения представител от Галисийската националистическа партия. 

За да бъде публично възобновен като министър председател след неубедителните общи избори през юли, Санчес би трябвало да завоюва поддръжката на минимум 176 депутати в границите на 350-местния испански Конгрес в основен избор, който би трябвало да се организира преди 27 ноември.

Говорителят на Конгреса Франсина Арменгол чака да разгласи датата на сесията до петък, с цел да съвпадне със срещата на бюрото на Конгреса, с опция за привикване на Kамарата на 7 и 8 ноември.

Източници чакат Санчес да бъде определен за министър председател в сряда , тъй че няма потребност да се приканва за второ гласоподаване в петък, 10-и.

Ако социалистите и партиите за самостоятелност на Каталуния не съумеят да реализират съглашение, страната ще отиде на нови избори през януари, на които гласоподавателите биха могли да дадат на една центристка и крайнодясна коалиция безспорното болшинство, което тя изпусна на косъм на последния избор през юли.

Потенциалната прошка обаче, като основно консервативни съперници проведоха огромни митинги и упрекнаха Санчес, че заплашва върховенството на закона за лична политическа полза.

Според скорошна анкета 26 % от испанското население поддържа амнистията против 70 % срещу, заяви испанската радиостанция Onda Cero. Анкетата също по този начин откри, че 28 % считат, че методът, по който Санчес се оправя с този проблем, е верен, до момента в който 63 % го считат за несъответствуващ.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР