Девинското село Триград спаси училището от закриване с шест хлапета

...
Девинското село Триград спаси училището от закриване с шест хлапета
Коментари Харесай

Триград спаси училището си с хлапета от Танзания, сега намери и лекар от Африка

Девинското село Триград избави учебното заведение от закриване с шест хлапета от Танзания в този момент е на път да се уреди и с доктор от африканската страна.

Двама братя от селото - Виктор и Даниел Александрови са били 8 години в Танзания, само че се върнали със съпругите и 5-те си деца. Още едно дете се роди и тук в България.

" Децата на Виктор и Даниел избавят от закриване детската градина. Тя бе застрашена от затваряне, поради дребния брой на децата. Това означаваше овакантяване на още фамилии от селото, редуциране на учители и личен състав ", споделя кметът на Триград Емил Гогушев. " Връщането на танзанийчатата е основно за спасяването на образователното заведение. Сега сме спокойни и за учебното заведение отсега нататък, защото тези деца ще пораснат. В дребните отдалечени села в Родопите, оцеляването на детската градина и учебното заведение е доста значимо за цялото население, само че за жалост обезлюдяват. До седми клас да учат в село - отново е нещо. Радостно е, че към момента децата ни не пътуват до прилежащите села за учебно заведение. На този стадий се радваме, че задържаме и учебното заведение ", прибавя управникът.

" Триград може да си реши казуса с доктор съществено, в случай че брачната половинка на Виктор- Диана, която е лекарка одобри да работи в Девин и няколко дни в селото ", споделя Гогошев. Тъй като от две седмици селото е откъснато, поради пропаднал път Диана откликва на всяка молба за лекарска помощ.
Сега в туристическото село с над 650 поданици доктор идва за два часа. Триград се прочу, че първи в България преди 11 години, дружно със прилежащите Жребово и Кестен пуснаха разгласи във вестници за джипи против обезпечаване на жилище. Не случиха обаче на мераклия. " Няма по какъв начин с два часа и то при изискване, че е хубаво времето, да се обслужва популацията на Триград и двете села. Като няма доктор не може да имаме и аптека. Сутринта е заплашителен сеир като стартират хората да поръчват медикаменти на рейса ", споделя кмета.

Виктор и Даниел Александрови са от Триград. Работели за австрийската компания " Алпине Бау ", която построи язовир " Цанков камък " на река Въча край Девин. След приключването на обекта като положителни служащи получили покана да се реалокират на различен обект. Били са първо в Румъния, а по-късно се преместили на обект на компанията в Танзания. " С брат ми бяхме шефове на работилница за поддръжка на строителна техника. Работили сме за няколко компании в областта на строителството на 4 разнообразни обекти из цяла Танзания ", споделя Даниел.

Той от 5 години живее с танзанийката Елвира. Има три деца- Лорънс, Румен и Дейвид, които са родени в Дар ес -Салаам. След като пристигнали в България им се родило още едно детенце.

" Елвира стартира да привиква, децата също. Малките не знаят добре български език, само че по-големите към този момент могат да поддържат връзка с връстниците си. Най-трудно им беше със снега, само че и брачната половинка ми, и децата, му се радват. Преди да се върнем сме идвали на посетители единствено един път в Триград ", споделя Даниел. Елвира е приключила музикално учебно заведение, свири на пиано, само че е работила най-вече като модел в рекламни клипове в родината си. Тя е от племето " хая ", а родното й място е в подножието на Килимаджаро, най-високата планина на африканския континент. Шестте хлапета са същинска атракция в родопското село. " Радват им се всички. Туристите непрестанно желаят да се снимат и да си играят с децата. Все още никой не им се подиграва с цвета на кожата, само че множеството знаят какъв е характера ми и не смеят ", подмята бащата.

Според Елвира България е по-подходяща за развъждане на деца, тъй като е по-сигурна за сигурността им, а и в Танзания образованието е много скъпо.

" Върнахме се по доста аргументи. Най-важното нещо е, че желая успокоение и сигурност за децата ми. Там има непознати заболявания и децата са изложени на по-голям риск. Предпочитам да са на несъмнено място, да си израснат в моето родно село, което доста си обичам. По-добре би било и да се образоват в България ", споделя 34-годишния Даниел.

Брат му Виктор, който е по-голям с една година, има две деца- Даниел и Алекса.
Даниел и Виктор благодарение на родителите им още до момента в който работели в Танзания трансформирали къщата си в дребен хотел с 8 стаи, с ресторант бар и барбекю. Те не работят на обаче на цялостни обороти. Заради пандемията туристите са малко. Братята се надяват с настъпване на лятото да се усилят туристите.
В прилежащото село Кожари създали и кравеферма, където отглеждат 50 дойни крави. Разстоянието до фермата им е към 10 км. през гората.

" В отглеждането на животни не вървят добре нещата. Изкупната цена на млякото е 70 стотинки, колкото коства бутилка минерална вода в магазина. Собственик на мандра в Смолян даже ми е пуснал оферта да му промълвявам млякото на 55 стотинки. Това е незаслужено и унизително за фермера. Субсидиите също не са разпределят по почтен метод. Не бива да се позволява всякакви виртуални животновъди да поставят ръка на пасищата и да прибират дотациите за сметка на действителните стопанства. В бранша има доста шашми. Фермерите, които са такива на книга, обират каймака за сметка на същинските ", споделя Даниел. Зарича се, че ще пробват известно време с бизнеса, който са основали в Триград и в случай че не се възстановяват нещата ще се върнат още веднъж в Африка.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР