Деветте най-евтини градове в Европа са разкрити в проучване и

...
Деветте най-евтини градове в Европа са разкрити в проучване и
Коментари Харесай

9-те най-евтини градове в Европа за закупуване на жилище - единият е Пловдив

Деветте " най-евтини " градове в Европа са разкрити в изследване и три са в една и съща страна. Битоля, Северна Македония, претендира за първото място, следван от Кишинев в Молдова. Любопитно е, че в класацията попадат и два български града. Това оповестява английското издание Еxpress, съгласно което Битоля, Северна Македония, претендира за първото място, следвана от Кишинев в Молдова.

Една страна изпреварва с три града, включени в листата - Крайова, Сибиу и Орадя, всички те се намират в Румъния и попаднаха в листата на най-евтините градове за закупуване на парцел.

Разположен от двете страни на река Крису Репеде, Орадя се намира единствено на осем благи от румънската граница. Градът си обезпечи деветото място и е прочут като център както за стопански, по този начин и за културни инициативи.


Орадя, Румъния

Градът се разраства бързо спрямо други в Румъния. Случват се доста промени в инфраструктурата на града, като реконструкции на остарели здания и изграждане на нови. Средна цена за апартамент от 100 м² е към 323 744 лв.. С население от малко над 183 000 души, това е 9-ият по величина град в страната. Инфраструктурата на града е първокласна, а непрекъснатите вложения подхранват неговия напредък и превръщането му в по-добро място за живот.

Следващият в класацията румънски град е историческият Сибиу. Градът може да се похвали с многочислени музеи, в това число фамозния Национален музей Астра — най-голямото изложбено пространство навън в Европа. Средната цена за апартамент от 100 м² е почти 300 697 лв..

Най-достъпният измежду румънските градове е Крайова. Човек може да живее в него със междинен месечен бюджет от единствено 1060 лв.. Има и няколко известни туристически атракции, които способстват за хубостта му.

Крайова е дом на най-големия естествен парк в Централна и Източна Европа - парк Николае Романеску. Паркът се простира на 100 хектара и е планиран от френския проектант Едуар Редон.

Музеите на Крайова (Музей на изкуствата - Jean Mihail Pallace, Bănia House, Oltenia Museum) съхраняват шедьоври и артефакти, вариращи от творби на Константин Бранкуши до 30 000-годишен череп на жена.

Разбира се, всички те бледнеят пред Битоля. Средната цена на апартамент от 100 м² би коствала 177 995 лв.. 

Българските представители в класацията са Пловдив и Бургас, като под тепетата цените са по-ниски.

 

Ето и топ 10 на най-евтините градове за закупуване на апартамент, като цените са за жилище от 100 кв.м.  (в евро):

Тузла, Босна и Херцоговина - 166 хиляди евро

Орадея, Румъния - 165 хиляди евро

Патрас, Гърция - 161 хиляди евро

Сибиу, Румъния, - 153 хиляди евр

Крайова, Румъния - 148 хиляди евро

Бургас, България - 136 хиляди евро

Пловдив, България - 131 хиляди евро

Мостар, Босна и Херцоговина - 128 хиляди евро

Битоля, Северна Македония - 91 хиляди евро

 

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР