Деветият АСТ Фестивал за свободен театър ще се проведе от

...
Деветият АСТ Фестивал за свободен театър ще се проведе от
Коментари Харесай

Богата артистична програма на деветия АСТ Фестивал за свободен театър

Деветият АСТ Фестивал за свободен спектакъл ще се организира от 18-и до 23-и октомври и ще включва най-хубавото от актуалната българска самостоятелна сцена, интернационална селекция и богата паралелна стратегия със специфични събития, полемики, уъркшопи и посетители.

По традиция откриващото събитие ще е мултиарт концерт - ярката и вълнуваща Мила Робърт ще срещне музика и спектакъл на сцената на бар " Петък " в петък, 18 октомври.

Предстоящото издание на ACT фестивала е под надпис ВСЕ ПО-ТОПЛО и подчертава върху все по-топлото време, все по-топлото в опитите на артистите да открият тематики и театрален изказ и не на последно място - нужното стопляне на плана " Топлоцентрала ".

Затова и за първи път преди откриването ще можем да " загреем " с отворени порти на подготовките за един от акцентите в интернационалната стратегия - танцовият уебсайт спесифик театър BURN. Негови създатели са United Cowboys - компания за живо изкуство, която работи в пресечната точка сред танца, образното изкуство и пърформанса. От 2014-а те построяват в разнообразни европейски градове на така наречен " биотопи " - самодостатъчни артистични екосистеми, населявани от танцьори, реализатори и музиканти. И България е честа спирка в интернационалната им работа!

BURN ще се играе в продължение на 3 часа във вечерта на откриването на фестивала (18 октомври) и ще бъде с вход свободен. Холандският пърформанс е част от интернационалната стратегия, която обичайно демонстрира калейдоскоп от жанрове, изразни средства, нови театрални езици и действителности.

В поддръжка на разширението на тематиките и съидейниците на самостоятелната театрална сцена в България, тази година АСТ Фестивал за свободен спектакъл подчертава на дебютите. Две от осемте представления в българската селекция ще бъдат на актьори, които до момента не са били част от програмата. Целта, несъмнено, е всички определени спектакли да покажат моментна фотография на многообразието на театралната действителност в страната през миналата година и да показват обществено ангажирани и настоящи търсения.

Богатата паралелна стратегия на фестивала ще включва интерактивното VR прекарване CONGLOMERATE, в което всеки фен изживява свое лично странствуване през фрагменти от 9 спектакъла и 1 филм. Зрителите ще могат да гледат и три театрални кино лентата - куклено-жестомимичния „ Да бъдеш Палечка ", документалния „ Това име го забравете " за режисьора Юлия Огнянова и „ На острова " - видео арт, прожекция на плана „ IN ADATA ".

Работилница за социологически изследвания на публики, както и два уъркшопа за експерти ще съставляват просветителната стратегия.

Както демонстрира мотото на фестивала, и тази година ще проследим по отношение на актуалната обстановка на плана ТОПЛОЦЕНТРАЛА - с обществен информативен конгрес и открит спор и обмяна на опит сред интернационалните посетители и задгранични специалисти и представители на Столичен Общински Съвет, Министерство на културата и членовете на борда на Асоциация „ Топлоцентрала ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР