Деветдесет и шест лалугери, открити на дъното на строящия се

...
Деветдесет и шест лалугери, открити на дъното на строящия се
Коментари Харесай

Успешна мисия: Преместиха лалугерите от дъното на язовир „Луда Яна“

Деветдесет и шест лалугери, открити на дъното на строящия се по план на Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) язовир " Луда Яна ", са преместени, оповестиха от ведомството.

Смяната на местообитанието им се е наложило, защото досегашното е попадало в рамките на строителната площадка на новия воден обект за питейни потребности. След плануваното за 2019 година довеждане докрай на язовира населяваното до момента от животните място ще се намира под вода, прецизират от Министерство на регионалното развитие.

Колонията е преместена от екип от учени на Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания при Българска академия на науките на уместно място в границите на предпазена зона от Европейската екологична мрежа " Натура 2000 ", в региона на Панагюрските колонии. Новият дом ще обезпечи всички нужни условия за оцеляване на лалугерите в дълготраен проект. За краткотрайни укрития на животните до цялостната им акомодация на мястото са изкопани дупки. Последващият мониторинг е посочил, че те се приспособяват сполучливо.

Язовир " Луда Яна " се построява в границите на финансирания от Световната банка " Проект за развиване на общинската инфраструктура ". Той ще бъде с размер 20 млн. куб. м, а стената му ще е висока 50 м. Към него ще бъдат построени съвременна пречиствателна станция за питейни води, довеждащи водопроводи и други уреди. С стартирането на язовира в употреба ще се обезпечи непрекъснатост на водоподаването и 45 000 души от Панагюрище, селата Оборище, Поибрене, Попинци, Баня, Бъта, Левски, Елшица, както и мина " Радка " и площадките на " Оптикоелектрон " и " Асарел ", ще получават чиста питейна вода.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР